Elly Griffiths: Musta enkeli, 10. & Mari Jungstedt: Viimeisen lampun loisteessa, 16. - dekkari

 

Ruth Galloway on tällä kertaa Italiassa. Komisario Anders Knutas ja Karin Jacobsson puolestaan pysyvät Gotlannissa etsimässä kahta kaksitoistavuotiasta poikaa. 

Ruth painaa nappia kuunnellaakseen viestin. Huoneen täyttää tumma ääni, jossa on seksikäs korostus. "Hei Ruth, Angelo Morelli tässä..."

Elly Griffiths: Musta enkeli, 344 s. - 10. osa Ruth Galloway ratkaisee -sarjaan - The Dark Angel 2018 - suom. ilm. 2021 - suomennos: Anna Kangasmaa  - kansi: Markko Taina - Tammi ******* kirjaston kirja

Arkeologi Ruth Galloway on palannut ystäviensä häistä ja huomaa puhelinvastaajan valon välkkyvän. Soittaja on Angelo Morelli, muinaisiin roomalaisiin erikoistunut arkeologi Rooman yliopistosta. He olivat tavanneet kaksitoista vuotta sitten Roomassa eräässä alan konferenssissa ja hups, olivat myös päätyneet yhdeksi yöksi samaan sänkyyn. 
Mitähän Morelli haluaa?

- Minulla on sellaista asiaa", Angelo sanoo, "että olen kaivamassa Lirijoen laaksossa Rooman lähellä, ja löysimme luita. Ne ovat luultavasti roomalaisajalta, mutta niissä on eräitä...mitenkähän niitä kuvailisin...anomalioita. 
(anomalia = epämuodostuma / poikkeavuus / epätavallisuus) 

Angelo haluaisi, että Ruth näkisi luut omin silmin. Tarjolla olisi majapaikkakin ja samalla Ruth voisi pitää lomaa. Tarjous kiinnostaa. Ruth pakkaa omat ja jo kuusivuotiaan tyttärensä Katen tavarat ja lähtee Italiaan. Ruthin Shona-ystävä tulee lapsenlikaksi neljävuotiaan poikansa Louisin kanssa. 

Ruthin ja Nelsonin "suhde" velloo omituisessa välitilassa, eteneekö vai ei - tapahtuuko vai eikö tapahdu. Ehkä ei tulisikaan tapahtumaan, sillä Nelsonin vaimo on raskaana. Loma tekisi joka tapauksessa Ruthille hyvää, ja samalla voisi tuulettaa tunteitaan.

Loma ei kuitenkaan suju niin leppoisasti kuin Ruth oli olettanut. Angelo kertoo, että joku haluaa tuhota hänen työnsä. Hänelle ollaan kateellisia ja lisäksi jotkut vastustavat uutta roomalaisajan kaivausta.

Angelo toivoi, että Ruth löytäisi Toni-luurangosta jotain sellaista, jolla saisi tv-väen taas kiinnostumaan. Morellilla on oma tv-sarja nimeltään Menneisyyden salaisuudet ja nyt tarvittaisiin käsikirjoitukseen jotakin uutta ja kiinnostavaa. Angelo oli ajatellut, että Ruth voisi auttaa, onhan tämäkin esiintynyt televisiossa ja kirjoittanut kirjan.

Kaikenlaista alkaa tapahtua ja siinä vaiheessa kun maanjäristys tärisyttää paikkakuntaa ja esiin tulee uudempia luita ja joku alkaa pelotella Ruthia, tämä alkaa olla epätoivoinen. Sitten joku murhataan...

Usein pidemmissä sarjoissa iskee jossain vaiheessa väsymys, sekä lukijalla että mahdollisesti myös kirjailijalla. Griffiths teki järkevästi kun vaihtelun vuoksi siirsi päätapahtumat tällä kertaa Italiaan. Toki Norfolkissakin tapahtuu. Mickey Webb-niminen mies mietityttää. Hän on ollut vankilassa murhapolton tilaamisesta ja on nyt ehdonalaisessa. Tapauksen tutkintaan osallistuneita hieman pelottaa. Webbin sanotaan hurahtaneen uskoon, mutta eihän se välttämättä takaa sitä ettei haluaisi kostaa. Keiden henki saattaisi olla vaarassa?

Pikkukaupungin menneisyys nousee esille ja Norfolkissa pähkäillään ehdonalaisvangin toimia. Lisäksi käsitellään Ruthin ja Nelsonin soutaa-huopaa-suhdetta, jonka voisi jo saattaa päätökseensä - tavalla ja toisella. Yritystä tähän on dekkarin lopussa kun Ruth saa viestin. 

Dekkarissa oli taas aika paljon löysää, mutta mukaan oli saatu jännittäviäkin tapahtumia, sekä Italiassa että Norfolkissa. Lukihan tämän, mukavan leppoisaa, mutta en panisi hanttiin, jos sarja jo loppuisi ja Harryn ja Ruthin suhde saisi arvoisensa lopun - millainen se sitten ikinä olisikaan,

Sarjaa on kirjoitettu vielä neljä osaa, joista seuraava suomennos ilmestyykin aika pian. Griffithsin uuden sarjan aloitusosa ilmestyy maaliskuussa. Tammi ehkä julkaisee jatkossa näitä kahta sarjaa rinnan. 

++++++++
Kirjailija:
Elly Griffths eli Domenica de Rosa, synt. 1963 Lontoossa.
Kirjailijasta tuli Elly Griffiths siinä vaiheessa kun hän kirjoitti esikoisdekkarinsa ja kirja-agentti sanoi Domenican tarvitsevan dekkarinimen, koska ristimänimi kuulosti liian taiteelliselta. Elly Griffiths on Domenican isoäidin nimi.

*********
Suomennetut teokset:
Ruth Galloway -mysteeri -sarja: Risteyskohdat 2017 - Januksen kivi - 2017 - Jyrkänteen reunalla 2018  - Käärmeen kirous 2018 -  Korppikuningas  2019 - Kadonneet ja kuolleet 2019 - Aavekentät 2020 - Siniviittainen nainen 2020 - Maan alla 2021 - Musta enkeli 2021 -

Sarjan vielä suomentamattomat osat: 12. osa The Lantern Men ja 13: The Night Hawks ja 14. osa The Locked Room (joka ilmestyy kesäkuussa 2022) Mahtaisiko sarja olla sitten tässä? Nähtäväksi jää.

Tulossa; Uuden sarjan aloitus, Muukalaisen päiväkirjat ilm. tammikuussa -22
ja Kivikehä, 11. osa Ruth Galloway ratkaisee -sarjaan ilmestyy maalikuussa -22

Tulossa 2.
Lyhdynkantajat (12. osa Ruth Galloway -sarjaan) - ilm. syyskuu
Ruth Gallowayn joulu - (joulutarina) ilm. lokakuu

Linkit niihin osiin joista on arvostelu eli kaksi ensimmäistä osaa puuttuu. 
Maan alla 9. osa

Siniviittainen nainen 8. osa

Aavekentät 7. osa

Kadonneet ja kuolleet 6. osa

Korppikuningas 5. osa

Käärmeen kirous 4. osa

Jyrkänteen reunalla 3. osa

.......................................

Pojat hyppäsivät pyöriensä selkään ja lähtivät polkemaan pitkin asfalttitietä, joka johti pois Holmhällarista. Retki tuntui jännittävältä ja juuri sopivasti hieman vaaralliselta. Oikeastaan he eivät olisi saaneet lähteä yksin niin kauas...

Mari Jungstedt: Viimeisen lampun loisteessa, 320 s. - 16. osa Gotlanti -sarjaan - suom. ilm. 2021 - När den sista lampan lyser 2021 - suomennos: Katja Salmi - kansi: Sofia Scheutz Design - Otava ********kirjaston kirja 

Kaksi kaksitoistavuotiasta tukholmalaispoikaa on tullut Gotlantiin viettämään syyslomaansa. Pojat sanovat menevänsä pyöräilemään raukkialueelle. Poikia ei ala kuulua takaisin, joten järjestetään etsinnät.
Sitten poikien polkupyörät löytyvät, mutta aika kaukaa raukkialueelta. Miksi pojat olivat sinne asti pyöräilleet?

Komisario Anders Knutas ja Karin Jacobsson alkavat tutkia katoamisia apunaan tuttu porukka: poliisilaitoksen kultakutrinen hurmuri ja vannoutunut poikamies rikostarkastaja Thomas Wittberg, poliisin tiedottaja, treenattu, tummasilmäinen ja säkenöivähymyinen Victor Ferreira sekä rikosteknikko Erik Sohlman.
Lisäksi Andersilla ja Karinilla on mietittävänään suuri henkilökohtainen juttu.

Poikia ei löydy ja väläytellään kidnappausta ja kiristystäkin, sillä toisen pojan isällä on meneillään saarella iso rakennusprojeksti. Poliisit ovat ymmällään. 

Kun sitten katoaa vanhempi naishenkilö, niin poliisit alkavat epäillä, että tapauksilla voisi olla yhteys. Mutta missä pojat ovat? 

Mukana tarinassa ovat tietysti myös Paikallisuutisten toimittaja Johan Berg sekä valokuvaaja Pia Lilja, joka edelleen kääntää päitä missä kulkeekaan: korkeakorkoiset saappaat, mustat vaatteet, vahva musta silmämeikki ja nenärengas.

Olen lukenut koko Jungstedtin tuotannon ja välillä miettinyt että miksi, sillä teokset ovat välillä aika hidassoutuisia. Sitä paitsi alan olla kyllästynyt, etenkin kun uusia dekkareita tulee kuin sieniä sateellla, ja minä jumitan vanhoissa sarjoissa. Tässä osassa edetään puoliväliin ennen kuin vasta oikeastaan alkaa tapahtua. 
Jungstedtin dekkareissa on myös aina aika paljon yksityiselämää, niin nytkin. 
Ihmetystä herättää myös erään viisikymppisen raskaus. Joo, onhan se mahdollista, mutta mutta... 
Enkä oikein ymmärtänyt prologia? Mitä minulta on lukiessa mennyt ohi? 

Lukeehan näitä kevytdekkareita silloin tällöin. Loppua ei varmaan ole heti näköpiirissä, sillä Gotlanti-sarja on kovin suosittu kotimaassaan Ruotsissa. Tämä on iloinen uutinen kaikille Jungstedtin kirjoista pitäville. 

P.S. Kirjassa puhutaan paljon raukeista, joten oli pakko googlata mitä ne oikein ovat. Tosin asia selviää kyllä  myöhemmin tekstistäkin. 
*) Raukki on vaihtelevan muotoinen kalkkikivipaasi tai -kumpare, joka on säästynyt meren aaltojen pitkäaikaiselta kulutukselta sitä ympäröivän heikomman kiven jauhautuessa ja huuhtoutuessa mereen. Nimitystä käytetään erityisesti Gotlannissa olevista rantamuodostumista. Raukkeja syntyy joskus holvikaaren romahtaessa. Ennenpitkää raukitkin romahtavat.
(Lähde: Wikipedia)

Raukkeja ja yksi holvikaari Gotlannissa. 
Kuva Wikipediasta (Jȕrgen Howaldt)

P.P.S. En pitänyt takakansitekstistä, oliko ihan pakko paljastaa siinä...

+++++++
Toimittaja, ent. alueuutisten ankkuri ja ajankohtaisohjelman vetäjä, kirjailija 
Mari Jungstedt, synt. 1962 Tukholmassa. Kirjailijan kirjoja on myyty yksistään Ruotsissa yli kuusi miljoonaa kappaletta.

*********
Ilmestyneet teokset:
Gotlanti-sarja:
Kesän kylmyydessä 2006 - Meren hiljaisuudessa 2007 - Saaren varjoissa 2008 - Muurien kätköissä 2009 - Aamun hämärissä - Kevään kalpeudessa 2011 - Hiljaisuuden hinta 2012 - Vaarallinen leikki 2013 - Neljäs uhri 2014 - Viimeinen näytös 2015 - Joka yksin kulkee 2015 - Kullan kallis 2016 - Toiset kasvot 2017 - Pimeys keskellämme 2018 - Näen sinut 2019 - Viimeisen lampun loisteessa 2021


Kanaria-sarja:
Tummempi taivas 2015 (yhdessä Ruben Eliassenin kanssa)  - Luvattu maa 2017

Andalusia-sarja:
Kun taivas tummuu 2020
Tulossa: Kuun pimeä puoli - ilmestyy syyskuussa 2022

Linkit pariin edelliseen kirjaan. Ensin Gotlanti-sarjan 15  osa aivan lyhyesti: Näen sinut
ja Andalusia-sarjan aloitusosaan: Kun taivas tummuu

Kommentit