Jungstedt: Kun taivas tummu , 1. & Jansson: Viimeiset sydämenlyönnit, 20. - lyhyehkösti - dekkari

 

Kaksi suosittua ruotsalaista dekkaristia, joiden kirjoja on myyty miljoonia. "Kun taivas tummuu" aloittaa uuden Andalusia-sarjan, jonka pääosassa on keski-ikäinen entinen opettaja ja tulkki Lisa Hagel.
Maria Wern -sarja täyttää tänä vuonna kaksikymmentä vuotta ja "Viimeiset sydämenlyönnit" on 20. osa.

Mari Jungstedt: Kun taivas tummuu, 286 s. - aloitusosa Andalusia- sarjaan - suom. ilm. 2020 - Innan molnen kommer 2020 - suomennos: Terhi Vartia - kansi: Sofia Sceutz Design - Otava ********* kirjaston kirja

Pääosassa on keski-ikäinen Lisa Hagel, jonka haaveena oli aina ollut muuttaa etelään ja ostaa sieltä oma talo. Tähän tarjoutui oiva tilaisuus, kun elämään tuli mutkia matkaan. Lisa oli Ruotsissa asuessaan työskennellyt historian- ja espanjanopettajana ja tulkkina, joten kieliongelmia ei olisi. Lisäksi hyvä ystävätär asuu lähistöllä. Annie on freelancetoimittaja ja kirjoittaa pääasiassa Svenska Magasinetille. 

Hector Correa on yksi kahdeksasta rikostutkijasta La Comisaria Provincial de Málagassa. Hector on leskimies, jolla on aikuiset lapset. Vaimon kuoleman jälkeen naissuhteet eivät ole kiinnostaneet. 

Kaksi pariskuntaa oli matkalla Rondaan, yhteen Espanjan vanhemmista kaupungeista. Ronda on vuoristokaupunki, joka sijaitsee noin sadan kilometrin päässä Málagasta. Kaupungin halkaisee 120 metriä syvä rotko, jonka yli on rakennettu silta. Paikkakunta on tunnettu juuri tästä historiallista sillasta, Puento Nuevosta, jonka alapuolella virtaa Guadalevinjoki. 
Päästyään silta-alueelle pariskunnat haluavat mennä katsomaan komeita maisemia, vaikka sumu yltyy. Tällä käynnillä sattuu jotain ikävää. 

Hector Correa alkaa tutkia tapahtumia ja koska pariskunnassa on ruotsalaisia, tarvitsee poliisi tulkkausapua. Joten kuka olisikaan juuri sopivasti saatavilla.
Näin päästää tutustumaan tarinaan, jonka juuret johtavat myös Espanjan historiaan, Francon valtakaudelle.

Olen lukenut kaikki Jungstedtin kirjat alkaen vuodesta 2006, jolloin Kesän kylmyydessä (suom.) ilmestyi ja sen jälkeen olen joka vuosi tarttunut uuteen opukseen. Kirjojen taso on vuosien aikana hieman vaihdellut, mutta keskenkään en ole osannut jättää. Sen vuoksi uusi sarja kiinnosti. Kanaria-sarjaan en oikein saanut otetta, mutta tämä Andalusia-sarja vaikuttaa paremmalta. Tuntuu kuin Jungstedt olisi saanut jostain uutta puhtia. Kevydekkari tämäkin on, mutta yksityiselämää tuntuisi olevan vähemmän. Maisemakuvaukset ovat niin hienoja, että tulee hinku päästä matkustamaan.
Tarinassa tuoksuu myös paikallinen ruoka ja kastanjetit kilkkaavat. 

Lisäksi Kun taivas tummuu -kirjassa on paremmin paneuduttu rikoksiin ja niiden ratkaisemiseen.
Jollekin loppuratkaisut saattavat tulla jopa yllätyksenä, mutta valitettavasti minä arvasin. Olen tainnut lukea liikaa dekkareita. 
Päähenkilö on tavis, eikä enää niin nuori, joten tästä pointsit. Tosin henkilöhahmoa olisi voinut vielä vähän syventää, mutta ehkä sitten seuraavassa osassa.

Ihan ok dekkari ja aion kyllä lukea sarjan seuraavankin opuksen 

+++++++
Kirjailija, toimittaja, ent. alueuutisten ankkuri ja ajankohtaisohjelman vetäjä
Mari Jungstedt, synt. 1962, on Ruotsin pidetyimpiä ja myydyimpiä dekkaristeja. Yksistään Gotlanti-sarjaa on myyty Ruotsissa yli viisi miljoonaa kappaletta.

*********
Ilmestyneet teokset:
Gotlanti-sarja:
Kesän kylmyydessä 2006 - Meren hiljaisuudessa 2007 - Saaren varjoissa 2008 - Muurien kätköissä 2009 - Aamun hämärissä - Kevään kalpeudessa 2011 - Hiljaisuuden hinta 2012 - Vaarallinen leikki 2013 - Neljäs uhri 2014 - Viimeinen näytös 2015 - Joka yksin kulkee 2015 - Kullan kallis 2016 - Toiset kasvot 2017 - Pimeys keskellämme 2018 - Näen sinut 2019
Tulossa: Viimeisen lampun loisteessa, ilm. syyskuussa 2021

Kanaria-sarja:
Tummempi taivas (yhdessä Ruben Eliassenin kanssa) 2015 - Luvattu maa 2017

Andalusia-sarja:
Kun taivas tummuu 2020
........................................................... 

Anna Jansson: Viimeiset sydämenlyönnit, 352 s. - Maria Wern -sarjan 20. osa - suom. ilm. 2020 - Mitt hjärta är ditt 2019 - suomennos: Sirkka-Liisa Sjöblom - kannen suunnittelu: Helena Hammarström - Gummerus  ********* kirjaston kirja

Lopussa lista Janssonin lastendekkareista.

Rikostarkasta Maria Wern on taas visaisen tehtävän parissa. 29-vuotias diabeetikko ja sydänsairas eläinlääkärin apulainen on mystisesti kadonuut, Suurin huoli on siitä onko kadonneella mukanaan tai saatavilla riittävästi lääkkeitä. 

Marian tutkiessa kadonneen tapausta tiimin väki vähenee, sillä Per Arvidssonin kuusivuotias lapsi on vakavasti sairaana ja Per joutuu lähtemään lapsen luokse. Per on lapsen hoidosta eri mieltä kuin ex-vaimo, vaikka tämä onkin lääkäri.

Vanhemmalla pariskunnalla on kyseenalainen harrastus, sillä he kiikaroivat ihmisiä. Rannalla käy henkilö, jonka käyntejä ja seuralaisia pariskunta kytsii. Vihkoon merkataan seuralaisten ulkonäkö ja kauanko he ovat paikalla.

Löytyykö kadonnut henkilö? Miten käy Perin lapsen? Miksi pariskunta kiikaroi?

Jos olen lukenut kaikki Jungstedtin kirjat, niin myös Janssonin tuotanto on kahlattu (poikkeuksena tänä vuonna ilmestynyt suomennos Musta perhonen = 6. osa, alkup. ilm. 2005). 
Vuosien mittaan taso on ollut vaihteleva, eikä tämä viimeisin minua oikein vakuuttanut. Tarinassa on liikaa kaikenlaista: sydän, sydän, sydän... liikaa sydämiä eri "muodoissa", enkä nyt tarkoita romanttisessa mielessä. Sika, sika, sika... sitäkin aihetta oli liikaa makuuni plus vielä tiettyjä "tiedekuvauksia". En kerro mitä tieteellä tarkoitan, ettei tule juontipaljastuksia. Liikaa siis sitäkin sorttia. Jotkut tarinakuviot tuntuvat myös epärealistisilta.
Mietin myös, että olisiko jo aika sanoa Wernille näkemiin ja kehittää jotain uutta. Jos saisin toivoa, niin ei jatkoa viihderomaanisarjaan. Niistä kirjoista en pitänyt. 

Niin kauan kuin lukijoita riittää, niin sarja jatkuu, mutta kuinka kauan oma lukemiseni jatkuu, aika näyttää. Helppolukuisia dekkareita, mutta kilpailu on alalla kovaa ja uusia hyviä dekkaristeja tulee koko ajan lisää. Jostain pitää luopua.

+++++++++
Kirjailija, enti sairaanhoitaja:
Anna Jansson, synt. 1958 Visbyssä ja asuu Gotlannissa. 
Täytettyään 40 vuotta, ja oltuaan 25 vuotta sairaanhoitajana, kirjailija pohti, että elämässä pitää olla jotain kivaa ja lisäksi sairaalassa kuuli myös kaikenlaisia tarinoita. Niinpä vuonna 1998 Jansson alkoi kirjoittaa.
Kirjailija sanoo pohtivansa kirjoissaan hyvän ja pahan merkitystä ja sitä miten tulisi elää. Mitään ohjeita Jansson ei kuitenkaan halua antaa. Musiikki on tärkeä osa kirjailijan elämässä.
Romaanien käännösoikeudet on myyty 14 maahan ja Maria Wernista on myös tehty tv-sarja.
(Lähde: Kirjailijan kotisivut)

************
Suomennetut teokset:
Maria Wern-sarja:
Vaitelias jumala 2002 -  Kalpeat ja kuolleet 2003 -   Loputon uni 2004 -  Hopealantti 2005 -  Musta perhonen 2020  - Jäljet lumessa 2006 -   Outoja lintuja 2007 -   Pääkallovaras 2008 -     Hylynryöstäjä 2009 -  Haudankaivaja  2010 - Unissakävelijä  2011 - Murhan alkemia 2012 -   Haudan takaa 2012 - Tuhopolttaja 2014 -  Hämärän lapset 2015 -  Vääriin käsiin 2016 -  Pelon vangit 2017 -  Katseelta kätketty 2018 - Sokea hetki 2019 - Viimeiset sydämenlyönnit 2020
Tulossa: Kuolon kosketus, elokuusa 2021

Viihderomaanisarja: Amorin kiehkurat 2014 - Anopit ilman rajoja 2018 -

Lasten dekkareita (6-11 -v.) - Emil Wern tutkii -sarja:
Ritarien taistelu 2011 - Kadonneet retkirahat 2011 - Hopea-aarre 2012 - Pankkiryöstö 2012 - Taskuvaras 2013 - Kielletyt roskat 2013 - Suuren purjelaivan arvoitus 2015 - Kummitustalo 2016 - Merirosvosaari 2016 - Kadonnut pikkuveli 2017 
Lisäksi on suomentamattomia osia. Sarjassa seikkaileva poika on Marian kouluikäinen Emil-poika. 

Linkki edelliseen Maria Wern -kirjaan: Sokea hetki:

^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Instagram: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit

 1. Maria Wernejä tuli luettua niin monta, että kyllästyin. Tv-sarjakin on tullut katsottua pariin kertaan. Jotenkin tv-sarjan Maria ei ole sama kuin dekkareissa. Tuosta lasten dekkarisarjasta en tiennyt mitään. Kiitos vinkistä.

  Gotlanti-sarjaakin olen lukenut muutaman dekkarin verran ja tykkäsin.

  Gotlanti on kyllä tosi verinen saari kirjojen perusteella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, etenkin Janssonin tuotanto alkaa tylsistyttää. Jotain uutta kehiin.

   Poista
 2. Maru Jungstedt ❤ Täytyy hommata tuo uusi luettavaksi!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti