Maria Adolfsson: Välttämätön paha,6. osa

 

Ja mitä sitä enää pähkäilemään, tehty mikä tehty. Mies työntää kädet syvälle takintaskuihin ja lähtee vaeltamaan vastatuulessa kotia kohti.

Maria Adolfsson: Välttämätön paha, 333 s. - suom. ilm. 2024 - 6. osa Doggerland -sarjaan - alkup. kansi: Miroslav Šokčic - Nödvändigt ont 2023 - suomennos: Terhi Vartia - Tammi

Oletan sisältökuvauksesssani, että edelliset teokset on luettu.
..
..

Komisario Karen Eiken Hornbystä tuli kaksi vuotta sitten Karen Eiken Friis ja pariskunnan Selma-tytär on nyt kaksivuotias.
Friisit ovat muuttaneet nimelle ja remontoineet itselleen asunnon tilaan kuuluneesta pesularakennuksesta.

Poliisijohtaja Hans Jangelilla on huolia, sillä miehen ystävä maalari Raymond Osse on kadonnut. Osse oli tunnettu yhteiskuntakriittiisistä maalauksista ja poliitikkojen ja julkkisten muotokuvista. 
Auto oli kuulema poissa, mutta vaatteet, toilettilaukku ja lääkkeet olivat kotona. Raymondilla oli tapana häipyä toisinaan, mutta silloin mies ilmoitti siitä. Nyt Ossen toinen ex-vaimo Sandra on huolissaan. Jangel lupasi tutkia asiaa, eikä halua lähettää paikalle partiota, vaan jonkun korkeampiarvoisen, jotta se rauhoittaisi paremmin perhettä.

Jounas Smeed päättää lähettää Karenin, joka on hieman ihmeissään, sillä rikososasto ei hoida kadonneiden henkilöiden hakuja, paitsi jos tapaukseen liittyy rikos. 
Katoamisesta on kulunut vasta puolitoista vuorokautta ja kyseessä on aikuinen mies. Ja miksi ihmeessä poliisijohtaja puuttuu jonkun katoamiseen, ihmettelee Karen.

Ei auta, Karenin on lähdettävä paikalle tutustumaan tapaukseen. Harmittavaa, sillä joulu on tulossa ja tekemistä riittäisi kotonakin.

Poliisit tutkivat ja jäljet johtavat autiolle rannalle. Olisiko mies voinut tehdä itsemurhan? Perhe ei usko siihen. Mitä Osselle on tapahtunut ja palaako mies kenties vielä kotiin?

Entä miksi uusi esimies on tonkinut Karenin menneisyyttä? 

Eräs toimittaja oli ennen kuolemaansa jättänyt Helenalle (Karenin toimittaja-sisarpuoli) kirjekuoren. Mitä tietoa kuoren sisällä on?

-----
Olen pitänyt pääosin Doggerland -sarjasta, vaikka kirjoissa on toisinaan liian vähän rikoksia ja yksityiselämää on puolestaan runsaasti. Olen ennenkin sanonut, että Adolfssonin tyyli on aloittaa hitaasti ja kiihdyttää loppua kohden. Välttämätön paha ei ole sarjan parhaita juuri rikostapahtumien vähyyden takia, mutta jos on pitänyt edellisistä osista, niin tämäkin saattaa mennä siinä ohella. Lisää rikostapahtumia, kiitos.

Adolfsson on sanonut ensimmäisen kirjansa jälkeen v. 2019, että sarjaan ilmestyy neljä osaa, mutta kummasti mieli on muuttunut.

Doggerland-niminen  paikka on oikeasti ollut olemassa, mutta se jäi meren pinnan alapuolelle noin 10 000 vuotta sitten. Nykyään paikalla sijaitsee Doggerinmatalikko.

Lisää kuvitteellisesta Doggerlandista Harha-askel -kirjan yhteydessä.  *) Linkki alla.

Kartta kirjan kansien sisäsivuilla.

++++++++
Kirjailija ja ent. viestinnän ammattilainen
Maria Adolfsson, synt. 1958 Tukholmassa. Kirjailija on lapsuudessaan viettänyt paljon aikaa saaristossa, joten oli luontevaa sijoittaa tapahtumat Doggerlandiin. Lisäksi kirjailijasta on ollut mukavaa keksiä uusia paikkoja.
Kirjoja on käännetty 19 kielelle ja Doggerlandia on myyty pelkästään Ruotsissa 330 000 kpl. 

*********
Ilmestyneet teokset:
Doggerland-sarja:
Harha-askel 2019  -  Myrskyvaroitus 2019 - Meren ja pirun välissä 2020 - Juokse tai kuole 2021 - Syöksyvirtaus 2022 - Välttämätön paha 2024

Sarjassa on ilmestynyt jo 7. teos Tiga som muren 2024. Suomennosta odottaen.

Linkit;


(tuplapostaus, jossa toisena kirjana Atkinsonin Liian kirkas taivas)

*) Aloitusosa: Harha-askel

P.S. Kirjan tausta oma maalaukseni.

Kommentit

  1. Tosi hieno maalaus!!
    Tämä on mukava sarja, jota on kiva seurata...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti