Maria Adolfsson: Syöksyvirtaus, 5. osa - dekkari

 

Ainoa millä oli mitään väliä on nyt poissa. Ainoa millä oli mitään merkitystä minulle. On oikeastaan aika mukavaa ajatella niin: millään ei enää ole mitään väliä. Kun päätös on tehty.

Maria Adolfsson: Syöksyvirtaus, 374 s. - 5. osa Doggerland -sarjaan - suom. ilm. 2022 -  Fallvind 2022 - suomennos: Terhi Vartia - Tammi

Komisario Karen Eiken Hornby joutuu keskeyttämään pitkän vapaansa ja palaamaan vastentahtoisesti töihin, sillä poliisin henkilövahvuudesta puuttuu väkeä. Karen saa parikseen Astrid Nielsenin, älykkään ja tarkan poliisin, joka nykyisin käyttäytyy oudosti. 

Ensin Holländerparkenista, kaupungin kauneimmasta puistosta on löytynyt kuollut nuori henkilö ja sitten ohikulkeva kalastusalus oli löytänyt kelluvan ruumiin satama-altaasta. Ei kai taas joku hullu sarjamurhaaja ole liikkeellä?

Tarinassa on tietysti mukana myös Karenin paras ystävä Eirik From ja tämän puoliso Kore Traavad, jotkat valmistelevat Sigridin ja Kerisin, Leon ja muutaman muun kanssa uutta projektia entiselle tehdasalueelle. Tulossa olisi ravintola, konserttisali ja pienimuotoista hotellitoimintaa.

Koronakin on päässyt kirjaan mukaan ja Karen miettii mitä tapahtuisi jos äiti tai hänen miesystävänsä Harry saisivat koronatartunnan. Seitsemänkymmentävuotta täyttäneiden pitäisi näet välttää kaikanlaista fyysistä kontaktia muihin ihmisiin. 

Sitten Eleanorin ja Harryn talolle tapahtuu jotain sellaista, että parin on muutettava muualle, eli ehkä Karenin ja Leon taloon. Mutta sehän ei ole mahdollista, sillä he eivät voi koronasäädösten takia asua yhdessä. Niinpä Karenin porukka muuttaa tilapäisesti keskeneräiselle tehdasalueelle Sigridin ja Kerisin luokse.

Kaiken lisäksi Karen saa yllättävän soiton.

Afolfsson jatkaa sarjaa tutulla levollisella tyylillään. Yksityiselämää on aika paljon, mutta mukana on tietysti rikoksiakin. Alun  verkkainen tahti muuttuu sähäkämmäksi ja mennään kohti loppuratkaisuja. Tämä näyttää olevan kirjailijan tyyli: ensin edetään hitaasti ja lopussa kiihdytetään.

Jos pidät lepposista tarinoista, niin tässä on juuri oikea dekkari.

Doggerland-niminen  paikka on oikeasti ollut olemassa, mutta se jäi meren pinnan alapuolelle noin 10 000 vuotta sitten. Nykyään paikalla sijaitsee Doggerinmatalikko.

Lisää kuvitteellisesta Doggerlandista Harha-askel -kirjan yhteydessä. Linkki alla.

Syöksyvirtauksen sisäkansissa ei enää ollut Doggerlandin kartta, kuten on ollut aiemmissa.

++++++++
Kirjailija ja ent. viestinnän ammattilainen
Maria Adolfsson, synt. 1958 Tukholmassa. Kirjailija on lapsuudessaan viettänyt paljon aikaa saaristossa, joten oli luontevaa sijoittaa tapahtumat Doggerlandiin. Lisäksi kirjailijasta on ollut mukavaa keksiä uusia paikkoja.
Kirjoja on käännetty 19 kielelle ja Doggerlandia on myyty pelkästään Ruotsissa 330 000 kpl. 

*********
Ilmestyneet teokset:
Doggerland-sarja:
Harha-askel 2019  -  Myrskyvaroitus 2019 - Meren ja pirun välissä 2020 - Juokse tai kuole 2021 - Syöksyvirtaus 2022(tuplapostaus, jossa toisena kirjana Atkinsonin Liian kirkas taivas)

Aloitusosa: Harha-askel
................................

Kommentit

  1. Kartat olisivat kyllä usein tosi hyvä lisä kirjoihin. Taannoin lukemassani Antti Tuurin kirjassa Tammikuu 18 se olisi ollut oikeastaan ehdoton, koska en tunne Pohjanmaan maantiedettä kovin kaksisesti. Kauhavalla olen sentään joskus käynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten huomaat, niin lisäilen joskus karttoja bloggauksiini. Jaksan myös usein toivoa kirjan alkuun henkilögalleriaa. Se helpottaisi jos hahmoja on paljon.

      Poista

Lähetä kommentti