Maria Adolfsson: Juokse tai kuole, 4. osa - dekkari

 

Näytä mitä osaat, pysy aina  valppaana, juokse tai kuole.

Maria Adolfsson: Juokse tai kuole, 411 s. - 4. osa Doggerland -sarjaan - suom. ilm. 2021 - Spring eller dö 2021 - suomennos: Terhi Vartia - Tammi 

Doggerlandin keskusrikospoliisin komisario Karen Eiken Hornby on ystäviensä, Aylinin, Koren ja Eirikin kanssa satamassa viettämässä aurinkoista syysiltapäivää. Kohta starttaisi Doggerlandin ensimmäinen Pride-festivaali. Ihmiset alkavat nousta pöydistään ja lähteä kohti paraatipaikkaa kun...
- Samalla hetkellä terävä laukauksen ääni saa Karenin jähmettymään vaistomaisesti paikalleen. Ei kai tuo vain ollut... (...) Hänen onnistuu vain huutaa varoitus ennen kun seuraava laukaus kajahtaa. - Helvetti, äkkiä maahan, joku ampuu meitä!

Joku todellakin ampuu, suoraan väkijoukkoon, parikymmentä laukausta kohti sataman ravintolaterasseja. Sitten tulee hiljaista, ei huutoja, ei laukauksia. 
Karen saa hälytetyksi poliisin ja pystyy auttamaan ampujan paikallistamisessa. Tekijä löydetään - kuolleena.

Karenin piti jäädä pitkille vapailleen. Karen on väsynyt kaikenaikaa, muttei kuitenkaan malta pitää sormiaan erossa tapauksesta vaan palaa tutkintatiimiin. Karen saa parikseen Evald Johannisenin, jonka kanssa ei oikein tule toimeen. 
Poliisit pohtivat mikä saattaisi olla motiivina tällaisille hirmuteoille? Onko kyseessä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vihaaja, terroristi, yksittäinen hullu vai mistä oikein on kysymys? 

Ampujan vaimo kuuluu Doggerlandin kolmen vauraimman suvun joukkoon. Onko tällä asialla mitään merkitystä tarinan kannalta? Tutkijat saavat käsiinsä tekijän muistikirjan ja aprikoivat olisiko merkinnöistä apua rikoksien selvityksessä. 

Yksityiselämän puolella on myös salaisuuksia. Leo Friis ei ole kertonut Karenille vaikeasta menneisyydestään. Puhuminen on ymmärrettävästi vaikeata, mutta Karenin on saatava tietää, ennemmin tai myöhemmin. Asiaa ei voi jättää sikseen. 
- Tuskin edes muistan koko tapausta.  (...) - Mitä siis tapahtui? (...) Miksi haluat tietää? (...) Kerro minulle. Mitä tapahtui?
Leo kertoo ja Karen yllättyy.

Leo ei ole yksin salaisuuksiensa kanssa, sillä myös Karen joutuu kohtamaan menneisyytensä. Kotitalon ullakolla tehdään remonttia ja Karen on saanut ukaasin, että vintillä olevat vanhat muuttolaatikot pitäisi viedä pois. Karen ei vaan saa aikaiseksi eikä halua. Nyt olisi pakko, sillä muuten laatikot heitetään pois. 
- Tässä ne nyt silti ovat. Tukevan itsepäisinä pölyisessä äänettömyydessään. Kolme laatikkoa, jotka voi siirtää joko puuliiterin varastoon tai viedä kaatopaikalle. (...) Kolme laatikkoa täynnä sellaista, mitä ei voi muistaa. Eikä unohtaa.
- Teippi irtoaa rikahtaen. Karen vetää henkeä ja taittaa läpät auki...

Mitä laatikoista paljastuu? Vai heittääkö Karen sisällöt sittenkin pois? 

Minusta Juokse tai kuole on sarjan paras, levollisin. Kirjailija parantaa kirja kirjalta. Alkuosien jaaritukset, liialliset henkilömäärät ja tapahtumien paljoudet ovat poissa. Nyt keskitytään pariin juoneen, jotka hyvin riittävät. Tarinassa ovat mukana myös Karenin ystävät Marike ja Aylin sekä Eirik ja Kore.
Sarjan voi lukea itsenäisinä osina, mutta jos haluaa tutustua paremmin Karenin ja hänen läheistensä elämään, niin suosittelen jälleen kerran järjestyksessä lukemista.

Tulossa: Sarjaa aloittaessaan kirjailija on sanonut, että hänellä on tarina valmiina neljään osaan. Sarja ei kuitenkaan jää tähän, sillä Fallvind -kirjan arvioitu ilmestymisaika on helmikuussa 2022. Olisiko suomennoksen aika sitten syksyllä 2022? Toivotaan näin. 

Kun moottori sammuu, on aivan hiljaista. Hiljaista ja pimeää, edes kuu ei jaksa valaista pilvenkappaleiden ja tihkusateen läpi. Mantereen puolella hitaasti ohi liukuvat valot yltävät vain puoleen väliin mustaa vedenpintaa.

+++++++++
Kirjailija ja ent. viestinnän ammattilainen
Maria Adolfsson, synt. 1958 Tukholmassa. Kirjailija on lapsuudessaan viettänyt paljon aikaa saaristossa, joten oli luontevaa sijoittaa tapahtumat Doggerlandiin. Lisäksi kirjailijasta on ollut mukavaa keksiä uusia paikkoja.
Kirjoja on käännetty 19 kielelle ja Doggerlandia on myyty pelkästään Ruotsissa 330 000 kpl. 

*********
Ilmestyneet teokset:
Doggerland-sarja:
Harha-askel 2019  -  Myrskyvaroitus 2019 - Meren ja pirun välissä 2020 - Juokse tai kuole 2021 - Syöksyvirtaus ilm. syyskuussa 2022

P.S. Doggerland sijoittuu kuvitteelliseen saarivaltioon Pohjanmerelle, Skandinavian ja Ison-Britannian välille. Kiva ajatus keksiä uusia paikkoja, jotka mahdollistavat kirjailijalle paljon, eikä kukaan voi tulla väittämään, että joku katu tai ravintola sijaitsee väärällä paikalla. Tosin nyt kukaan ei pääse tekemään lukijamatkoja kirjan tapahtumapaikoille, mutta emmeköhän me sen kestä. 
Lisää kuvitteellisesta Doggerlandista Harha-askel -kirjan yhteydessä. Linkki alla.

- Doggerland-niminen  paikka on oikeasti ollut olemassa, mutta se jäi meren pinnan alapuolelle noin 10 000 vuotta sitten. Nykyään paikalla sijaitsee Doggerinmatalikko.

Kuva kirjan sisäkannesta.

Linkki kolmanteen osaan: Meren ja pirun välissä

Toiseen osaan: Liian kirkas taivas
(tuplapostaus, jossa toisena kirjana Atkinsonin Liian kirkas taivas)

Linkki aloitusosaan: Harha-askel

Kommentit