Maria Adolfsson: Meren ja pirun välissä - dekkari - 3. osa

Meteliä ja kokkoja, jänisräikkiä, kattilankansien paukutusta, hoilotusta, naurua ja kiljahduksia; mitä tahansa millä voi pitää noidat ja peikot loitolla ihmisasumuksista ja karjasuojista. Se on tehtävä ennen toukokuuta. 

Maria Adolfsson: Meren ja pirun välissä, 426 s. - 3. itsenäinen osa Doggerland-sarjaan - suom. ilm. 2020 - Mellan djävulen och havet 2020 - suomennos: Terhi Vartia - Tammi ******** kirjaston kirja

Nainen on ärsyttävän kaunis. Pitkä ja pukeutunut valkoisiin toisin kuin häntä katselevat ihmiset, joilla on yllään lähinnä nuhjautunutta mustaa. 
Tämä kaunis nainen, joka vaikuttaa korkeuksiin kohonneeelta jumalattarelta on maailmankuulu laulajatar Luna Johns, syntyjään Lena Johanson. Hän on ollut kolmisen viikkoa Doggerlandissa KGB Production -studiolla äänittämässä musiikkia tulevaa comebackiaan varten. Luna on soittanut aikoinaan samassa bändissä KGB:n perustajien kanssa, ja vuonna 1997 muuttanut Yhdysvaltoihin.

Musisoijien piti tavata studiolla tehdäkseen vielä pieniä lisääänityksiä, mutta Luna ei saavukaan paikalle. Onko hän nukkunut pommiin vai unohtanut?
Karen on tavannut Lunan kun studiossa juhlittiin nauhoituksien loppumista. Leo, Karenin vuokralainen, oli soittanut aikoinaan bändissä ja näin ollen tuntee hyvin Lunan. Karen ei kuitenkaan viihdy juhlissa, vaan vie vain Leolle uudet avaimet. Karenin kotiin ja Leon asuttamaan pikkutupaan oli murtauduttu ja viety vain vanhoja hopeaesineitä. Lukot piti kuitenkin vaihtaa.

Karen Eiken Hornby, joka on Doggerlandin keskusrikospoliisin komisario saa tehtäväkseen selvittää missä Luna on. Ei ole kännykkä-signaaleja, nimeä ei löydy lentoyhtiöiden eikä matkustajalauttojen luetteloista. Jollei naista pian löydetä on tehtävä katoamisilmoitus. 
- Jos julkistamme katoamisen,saamme tiedotusvälineet kimppuumme (...) Luna näyttää edelleen kiinnostavan mediaa vaikkei ole ollut julkisuudessa kymmeneen vuoteen.

Mistä on kyse, vaihtoehtoja mietitään: olisiko pr-temppu tai kidnappaus? Lunahan on rikas. 

Samaan aikaan kaupunkia alkaa piinata uudelleen Moerbeckin hirviö. Liikanimi tuli siitä, että mies raiskasi kaksi ensimmäistä uhriaan Moerbekissa ja nyt tekijä on taas aktivoitunut. Pomo, Jounas Smeed nimittää rikoskomisario Karl Björkenin tutkinnan johtoon.

Kun Luna sitten jonkin ajan kuluttua lähettää kännykkäviestin, niin tapaus katsotaan selvitetyksi, mutta onko se? Karen kuitenkin siirtyy Karlin joukkioon selvittämään raiskaustapauksia.

Tarinassa on sopivasti mukana myös yksityiselämää. Neljäkymmentäyhdeksänvuotias Karen on tällä hetkellä sinkku, mutta jotain on ilmassa. Lisäksi hän on huolissaan terveydestään. 
Karen huolehtii myös yhdeksäntoistavuotiaasta  Signestä, joka on joutunut nuorempana elämään riitelyn ja tappelun keskellä ja muuttanut kotoa pois kuusitoistavuotiaana ja myöhemmin päätynyt asumaan Karenin luokse saadakseen rauhaa ja turvaa. Karen tietysti seuraa tytön tekemisiä ja on huolissaan Signestä, kuten äiti lapsestaan. 

Miten tarina päättyy? Mikä on Lunan kohtalo? Entä ehtiikö Moerbeckin hirviö tekemään lisää rikoksia/raiskauksia ja saadaanko mies kiinni?

Edellisissä osissa valitin jaarituksista ja tarinoiden levähtämisistä sekä liiasta henkilömäärästä. Nyt näitä ongelmia ei ollut. Kirjailija on keskittynyt pariin juoneen ja vie mallikkaasti tapahtumia eteenpäin. Sisältöä on vähemmän, ja se on laadukkaampaa enkä edes kaivannut tiivistamistä, kuten edellisissä osissa. Minusta tämä dekkari on tähän mennessä paras.

Kiitettävä suomennostahti!

P.S. Doggerland sijoittuu kuvitteelliseen saarivaltioon Pohjanmerelle, Skandinavian ja Ison-Britannian välille. Kiva ajatus keksiä uusia paikkoja, jotka mahdollistavat kirjailijalle paljon, eikä kukaan voi tulla väittämään, että joku katu tai ravintola sijaitsee väärällä paikalla. Tosin nyt kukaan ei pääse tekemään lukijamatkoja kirjan tapahtumapaikoille, mutta emmeköhän me sen kestä. 
Lisää kuvitteellisesta Doggerlandista Harha-askel -kirjan yhteydessä. Linkki alla.

- Doggerland-niminen  paikka on oikeasti ollut olemassa, mutta se jäi meren pinnan alapuolelle noin 10 000 vuotta sitten. Nykyään paikalla sijaitsee Doggerinmatalikko

Heikko valitsee pirun - vahva meren.
(Doggerilainen sananlasku)

+++++++++
Tukholmalainen kirjailija ja entinen viestinnän ammattilainen
Maria Adolfsson, synt. 1958, on lapsuudessaan viettänyt paljon aikaa saaristossa, joten oli luontevaa sijoittaa tapahtumat Doggerlandiin. Lisäksi kirjailijasta on ollut mukavaa keksiä uusia paikkoja..

*********
Ilmestyneet teokset:
Doggerland-sarja:
Harha-askel 2019  -  Myrskyvaroitus 2019 - Meren ja pirun välissä 2020
Tulossa: 4. osa Juokse tai kuole ilmestyy marraskuussa 2021

Sarjaa aloittaessaan kirjailija on sanonut, että hänellä on tarina valmiina neljään osaan, joten neljättä osaa odotellessa. Lisääkin saisi tulla.

Linkki Harha-askeleeseen:
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2019/03/maria-adolfsson-harha-askel.html

Linkki toiseen osaan: Myrskyvaroitus (bonuksena Atkinsonin Liisan kirkas taivas)
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2020/01/atkinson-liian-kirkas-taivas-adolfsson.html

...........................
Kirjablogeissa vietetään naistenviikkoa 18.7. - 24.7.2020. Haasteen järjestää tänäkin vuonna Tuija Tuijata.Kultturipohdintoja -blogista. https://tuijata.com


Kirjailija ja päähenkilö ovat naisia: Maria ja Karen ja tarinassa esiintyy myös Lena.
Tänään nimipäiviään viettävät:
Leena, Leeni, Lenita ja Matleena. Onnittelut! 🌻

^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit

  1. Ai, keksittyjä paikkoja! Siinä on tosiaan jotain kiehtovaa, ainakin Nesser on luonut Van Veeteren -sarjassa uskottavan kuvitteellisympäristön.

    Kiitos kirjavinkistä ja siitä, että osallistut aktiivisesti naistenviikkohaasteeseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi, että järjestit taas. 🙂
      Toiset lukijat eivät pidä kuvitteellisista paikoista. Minusta ovat välillä ihan kivoja, kuten mainitsemassasi Van Veeteren -sarjassakin.

      Poista
  2. Tämä on kyllä kiva sarja! Kirja kirjalta paranee!

    VastaaPoista
  3. "siskontytär Signe" ?
    Eihän tämä kirjan henkilö ole millään tavalla sukulainen pääosanesittäjän kanssa.
    Signe on Karenin esimiehen tytär, jonka äidin kuolemaa/murhaa ruodittiin siinä ekassa Harha askel-teoksessa, jossa Karen heti kirjan alussa heräsi samasta hotellisängystä ko. esimiehensä kanssa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti