Anne Holt: Jäinen painajainen, 2. osa & Lisa Jewell: Yöhön kadonnut

 

Dekkarit, joista toisessa päähenkilöltä on mennyt muisti. Toisessa kirjassa etsitään kadonnutta nuorta.

Joku huutaa. Se on hän itse, mutta sanoista ei saa selvää. Silmät eivät suostu avautumaan ja aivot ovat täynnä tyhjää. Sitkeää ja tahmaista pimeyttä, tai ehkä pehmeää, kuin höttöistä pumpulia. Pumpuli on sana, jonka hän muistaa.

Anne Holt: Jäinen painajainen, 525 s.  - suom. ilm. 2021 - 2. osa Selma Falck -sarjaan -  Furet/værbitt - suomennos: Outi Menna - Storytelin äänikirja - kesto: 14t 27 min. - lukija: Meri Nenonen - Gummerus

Äänikirjan esittely kustantajan sivuilta:
"Selma Falck herää painajaiseen. Hän on palavassa mökissä vailla rihman kiertämää. Hän ei tiedä, missä mökki on ja miten hän on päätynyt sinne. Kuin ihmeen kaupalla Selma pelastautuu tulipalosta, mutta ulkona on hyytävän kylmä talvi ja ympärillä vain vuoria, eikä Selmalla ole muuta vaihtoehtoa kuin löytää suojapaikka.

Hiljalleen Selma alkaa muistaa tapahtumia viimeisen puolen vuoden ajalta, ja esiin piirtyy kammottava kuva totuudesta. Hänen on päästävä sivistyksen pariin pian. On tapahtunut murha - ja koko kansakunnan tulevaisuus on uhattuna."

Olen tutustunut Anne Holtin teoksiin jo vuonna 1998, jolloin Hanne Wilhelmsen -sarja alkoi. Pidin sarjasta ja ilokseni kirjailija jatkaa vuosien jälkeen myös Hannesta kertovaa sarjaa. Yhdennentoista käsikirjoituksen olen lukenut ja nyt odottelen seuraavaa osaa, joka ilmestyy aivan kohta. Ainakaan toistaiseksi Selma ei peittoa Hannea.
Muut Holtin kirjat olen lukenut ennen bloggausaikaani.

Selma Falck on entinen asianajaja ja nykyään Norjan tunnetuin yksityisetsivä ja julkkis, jolla on instassa jopa 200 000 seuraajaa. Nyt Selma on saanut toimeksiannon, mutta asiassa on nyt eräs suuri mutta. Selma on jostain syystä menettänyt muistinsa, eikä edes tiedä missä maassa on, puhumattakaan, että muistaisi mitään toimeksiannosta. Lisäksi Selma huomaa, että hänellä on punaiset jalkapohjat - vertako?

Toisaalla eräs ryhmä maan huipulta tapaa salaisesti, äänestää jostain ja puhuu salaisesta lippaasta, jota ei saisi avata. Onko jopa maan turvallisuus vaarassa?

Toisissa luvuissa eletään aikaa, jolloin Selma on toimeksiantonsa parissa ja toisissa Selma on muistinsa menettäneenä.

Tätä teosta sekä luin että kuuntelin koska pokkarin teksti on aika pientä. Minusta kirjassa on liikaa politiikkaa ja paikoitellen oli lieviä seuraamisongelmia. Kuunnellessa saattaa mennä ohi se aika, jota kulloinkin eletään.

Lukija hyvä.

+++++
Kirjailija, asianajaja, ent. toimittaja ja Norjan oikeusministeri
Anne Holt, synt. 1958 / Larvik / Norja

****
Suomennetut teokset:
Hanne Wilhelmsen-sarja: (päähenkilö poliisi)
Sokea jumalatar 1998 - Vereen kirjoitettu 1999 - Paholaisen kuolema 2000 - Leijonan kita 2001 - Kuollut jokeri 2001 - Kahdesti kuollut 2002 (yhdessä Even Holtin kanssa) - Totuuden tuolla puolen 2004 - 1222 -2008 - Tuntematon uhka 2016 - Tomussa ja tuhkassa 2018 - Yhdestoista käsikirjoitus 2023 -


Tulossa: Kaksitoista villiä varsaa ilm. 9/2024

Inger Johanne Vik-sarja: (päähenkilö psykologinen profiloija)
Minkä taakseen jättää 2003 - Julkkismurhat 2005 - Presidentin salaisuus 2007 - Kasvoton tuomio 2010 - Kuollut kulma 2013

Sara Zuckerman-trilogia (päähenkilö sydänkirurgi)
Kuoleman tahdissa 2011 (yhdessä Even Holtin kanssa) - Äkkikuolema 2015 (yhdessä Even Holtin kanssa) - Kolmatta osaa ei koskaan ilmestynyt.

Selma Falck -sarja:
Kuolematon kunnia 2020 - Jäinen painajainen 2021 - Hyytävä kosto 2022

(Bonuksena: Kristina Ohlsson: Korkein tarjous kuolemasta)
------
Kustantajlle kiitos pokkarista!
.........
Hän laskee pojan lempeästi pinnasänkyyn, ja ihme kyllä, tämä ei havahdu siihen. Sitten hän istuu Tallulahin vuoteen laidalle ja soittaa tyttärelleen uudelleen. Puhelu ohjautuu taas suoraan vastaajaan. Hän soittaa Zachille. Puhelu ohjautuu vastaajaan. Hän jatkaa tätä pingisottelua vielä tunnin. Aurinko on noussut jo kokonaan, ja on aamu, mutta on vielä liian aikaista soittaa kenellekään muulle.

Lisa Jewell: Yöhön kadonnut, 528 s. - suom. iln 2022 - The Night She Disappered 2021- suomennos: Karoliina Timonen - kansi: Maria Sundberg - Storytelin äänikirja - kesto: 13t 6 min - lukija: Krista Putkonen-Örn - WSOY

Äänikirjan sisältöesittely kustantajan sivuilta:
"
Älykkäästi punottu tarina tyttären katoamisesta ja äidinrakkaudesta, joka ei sammu koskaan.

Mitä tekisit, jos eräänä iltana perheenjäsenesi ei palaisikaan kotiin?

19-vuotias Tallulah on lähdössä treffeille. Äiti katsoo, kun tytär katoaa kauniiseen kesäiltaan, joka muuttuu yöksi, sitten aamuksi. Äiti odottaa, mutta Tallulah ei palaa kotiin. Viimeiseksi hänet on nähty suuntaamassa bileisiin taloon, joka sijaitsee tiheäpuustoisen metsän laidalla. Äiti etsii, mutta Tallulahista ei löydy jälkeäkään. Vuotta myöhemmin dekkarikirjailija Sophie on kävelyllä samaisessa metsässä, kun hän huomaa aitaan kiinnitetyn pahvinpalan, jossa lukee KAIVA TÄSTÄ…"

Juonenkäänteet olivat uskottavia, mutta tarina on aivan liian pitkitetty etenkin kun vertaa rikoksien vähäiseen määrään. Lisäksi alku on turhan hidas. Asiaan nopeammin.

Voisiko millään olla dekkaria, jossa olisi vähemmän v-sanoja. Alkaa ärsyttää!! Nyt olen lukenut/kuunnellu peräkkäin monta dekkaria, jossa kiroillaan, sekä kotimaisissa että käännöskirjoissa. En tiedä kuinka tarkkaan kääntäjää on ohjeistettu esim. kääntämään sana fuck. Useimmiten liiallinen v...un käyttö ei anna mitään lisäarvoa ko. tekstipaikkoihin. 

Lukija hyvä. Olen iloinen, että lukija on selkeästi vähentänyt dekkareita lukiessaan liiallista eläytymistä.

++++++++ 
Kirjailija:
Lisa Jewell, synt. 1968 Lontoossa, jossa myös asuu. Jewell on tunnettu (vaikkei ehkä Suomessa) viihdekirjoistaan. 

*********
Suomennettuja teoksia:
Hyvät bileet 1999 - Oikeanlaista kemiaa 2000 - Se ainoa oikea 2005 - 

Dekkarit:
Sitten hän oli poissa 2019 - Löysin sinut 2020 - Joka askel jonka otat 2020 - Kaikista synkimmät salaisuudet 2021 - Näkymätön tyttö 2022 - Yöhön kadonnut 2022 -
Haudatut muistot 2023 - Mikään tästä ei ole totta 2024

Suomentamattomia viihdekirjoja löytyy netistä.

Linkkejä:
Sitten hän oli poissa
(Bonuksena: Ingar Johnsrud: Risti)

Löysin sinut
(bonuksina: 
Ruth Ware: Lukitut ovet ja Anna Ekberg (pseud.): Kadotettu nainen)

Joka askel jonka otat
(Bonuksena: Peter James: Kuolema käy oikeutta)

-----
Äänikirjasovelluksen maksan itse.

Kommentit