Jewell: Joka askel jonka otat & James: Kuolema käy oikeutta - lyhyehkösti - dekkari

 

Mitä salaisuuksia muhii ovien ja ikkunoiden takana? Lisa Jewell: "Tämä on keittiö, jossa juodaan kahvia, tehdään läksyjä, syödään aamiaista ja luetaan sanomalehtiä. Ei keittiö, jossa..."
Peter James: " ... X löytää kotiin tullessaan keittiönpöydältä valokuvan... Sitten puhelin soi."

Rikoskonstaapeli Rose Pelham polvistuu. Hän on huomannut jotakin keittiön oven takana, aivan roskakorin edessä.

Lisa Jewell: Joka askel jonka otat, 446 s. - itsenäinen dekkari - suom. ilm. 2020 - Watching you 2020 - suomennos: Karoliina Timonen - kansi: Maria Sundberg /Art by Sundberg - WSOY ******* kirjaston kirja

Prologi, 24. maaliskuuta:
Rikoskonstaapeli Rose Pelham on rikospaikalla. On tapahtunut murha. 

1. tammikuuta: 
26-vuotias Joey Mullen työskentelee sisäleikkipuistossa. Joey oli avioitunut yllättäen pari kuukautta aiemmin komean Alfie Butterin kanssa, jonka oli tavannut Ibizalla. Nuoripari asuu toistaiseksi Joeyn isoveljen ja hänen vaimonsa talon yläkerrassa Melvillessä. Alueen talot ovat siitä erikoisia, että ne ovat erivärisiä. Joye asuu koboltinsinisessä talossa. 

Nauhoitettu kuulustelu:
Päivämäärä 25.3.2017
Sijainti: Trinity Roadin poliisiasema, Bristol BS2 ONW
Toimeenpanija: Somersetin & Avonin poliisi

Poliisi: Tämä kuulustelu nauhoitetaan. Minä olen rikoskomisario Rose Pelham...

Tom Fitzwilliam oli viisikymmentäyksivuotias kunnallisen lähikoulun rehtori. "Pelastava enkeli", joka palkattiin kun koulu sai huonot arvosanat opetusministeriön raportissa. Tom asuu vaimonsa Nicolan ja teini-ikäisen poikansa Freddien kanssa kanarialinnunkeltaisessa talossa. 
Freddie majailee ullakkohuoneessa, jossa kiikaroi lähialueen ihmisiä, etenkin tyttöjä. Freddie käy yksityistä poikakoulua, jota inhoaa yli kaiken. Älykäs poika, joka osaa kuutta eri kieltä ja kahtakymmentä englannin eri murretta. Kavereita ei ole, eikä ole väliksikään. Päähuvina on kirjata lähistön asukkaiden menemisiä ja tulemisia. 

Sitten käy niin, että Joye ihastuu Tomiin ja alkaa pitää tätä silmällä. Rehtorilla puolestaan on omat ihastuksen kohteensa ja outo menneisyys.

Ja sitten soppa onkin valmis. 

Tarina alkaa rikoksella ja jatkuu aiemmilla tapahtumilla sekä kuulusteluilla, joissa haastatellaan kulmakunnan asukkaita. Seuraamme värillisten talojen asukkaiden puuhia ja pohdimme kuka mahtaa olla prologin uhri? Entä kuka on syyllinen? Mitä rehtorin menneisyydessä on tapahtunut? Mihin Joeyn ihastuminen johtaa? 

Psykologinen trilleri, jossa on omituisesti käyttyviä ihmisiä, vainoharhoja, epäilyksiä, ihastumisia. Kirjailija johdattelee sinne sun tänne, mutta huiputtaako lukijaa vai ei? 
Ihan ok tarina, mutta olisin hieman tiivistänyt ja muutamia asioita jäin miettimään. Ja kirjan loppu, hm, pistää miettimään.

++++++++ 
Kirjailija:
Lisa Jewell, synt. 1968 Lontoossa, jossa myös asuu. Lewll on tunnettu (vaikkei ehkä Suomessa) viihdekirjoistaan. Joka askel jonka otat on Jewellin kuudestoista kirja.

*********
Suomennettuja teoksia:
Hyvät bileet 1999 - Oikeanlaista kemiaa 2000 - Se ainoa oikea 2005 - 

Dekkarit:
Sitten hän oli poissa 2019 - Löysin sinut 2020 - Joka askel jonka otat 2020

Suomentamattomia viihdekirjoja löytyy netistä.

.......................... 
Pelko oli tunne, joka ei koskaan ennen vaivannut häntä, mutta tällä matkalla hän oli alusta saakka aavistellut pahaa, ja nyt kun ranta lähetyi, hän oli todella peloissaan.

Peter James: Kuolema käy oikeutta, 448 s. - 16. osa Roy Grace -sarjaan - suom. ilm. 2020 - Find them Dead 2020 - suomennos: Maikki Soro - kansi: Taittopalvelu Yliveto Oy - Minerva Crime ********* kirjaston kirja 

Tarina alkaa kun 43-vuotias mies on matkustajalautalla keskellä Englannin kanaalia. Suunnitelmissa on tehdä viimeinen keikka ja sen jälkeen perustaa oma yritys, jossa Down-oireinen pikkuveli Stuei voisi työskennellä apuna. Rahat mies on hankkinut myymällä pieniä huume-eriä, jotka on nyysinyt pomon lasteista. Tuskin kukaan on huomannut, näin tuumii mies.
Jostain syystä mies on tällä kertaa hermona. Mitä jos onni kääntyy vuosien onnistumisten jälkeen.
- Tullilaitokselta, hyvää huomenta.(...) Pelkkä rutiinitarkastus.
Ei, ei ei, nyt taitaa käydä huonosti.

Meg Magellan on työskennellyt erään lääkealan yrityksen myyntipäällikkönä, mutta nyt firma on muuttamassa eikä Meg halua muuttaa mukana vaan irtisanoutuu. Megin 18-vuotias tytär on lähtenyt reppureissaamaan ja muut perheenjäsenet ovat menehtyneet onnettomuudessa. Kun sitten Megiä pyydetään isoon oikeudenkäyntiin valamieheksi, on helppo suostua. Tuomiolla on massiivisten, vuosia kestäneiden huumekauppojen pääjehu. Mies, jolla on rahaa ja valtaa. 

Roy Gracen määräaikainen sopimus Lontoossa on loppumassa ja häntä pyydetään jäämään Lontooseen ja luvataan päällikön paikka. Grace kuitenkin palaa entiseen virkaansa Sussexiin. Siellä eteen tulee erään sarjamurhaajan oikeudenkäynti sekä käsittämättömältä tuntuva murha, jolla on yhteys huumekeissiin.   

Valitettavasti oikeussalidraamat jaksavat harvoin minua kiinnostaa, eikä oikein tämäkään. Liikaa selityksiä oikeuskäytännöistä sekä puuduttavaa ja etenkin toisteista todistelua. Kaipasin jännitystä ja koukuttavuutta sekä enemmän Roy Gracea, joka tässä osassa jää liian vähälle. Kun selvisi, että valamiehillä on tarinassa iso rooli aloin odottaa enemmän venkoilua ja kieroilua valamiesten kesken, mutta sellaista ei tullut. Tässä keskityttiin oikeastaan vain yhteen valamieheen, hänen elämäänsä ja toimintaansa tehtävässä. Valamies joutuu kinkkiseen asemaan, jossa pelissä on muutakin kuin oikeudessa oikeanlaisen ratkaisun antaminen. 

Oikeussalidekkari, jonka ympärille nivotut juonihaarat jäivät turhan vaisuiksi minun makuuni. Sellaisille henkilöille, jotka pitävät oikeussalikirjoista, tämä lienee oivallinen. 

Joko Roy Grace alkaa olla väsynyt?
Joka tapauksessa Roy Grace-sarja saa jatkoa. Se käy ilmi tarinasta.

Pidän aina siitä kun kirjoissa on lisäinfoa, esim. henkilögalleria tai karttoja, niin kuin tässä teoksessa.

Olen lukenut lähes kaikki Peter Jamesin kirjat, viimeisimmät ainakin, mutta jostain syystä viidestoista teos Kuolema vaanii verkossa on päässyt lipsahtamaan ohi. Se asia täytyy jossain välissä korjata. Jamesin fantasiakirjoista en liiemmin pidä, mutta Roy Gracet ovat olleet hyviä, paitsi nyt tämä Kuolema käy oikeutta, joka ei napannut. 

Royn Cleo-vaimon rakastama buddhalainen sanonta: Jokaisella on oma taistelunsa, josta et tiedä mitään. Ole kaikille ystävällinen.

++++++++
Kirjailija, käsikirjoittaja ja tuottaja:
Peter James, synt. 1948 Brighton,  Yhdistynyt kuningaskunta. James asui elokuva-aikoinaan vuosia Yhdysvalloissa, mutta palasi Englantiin ja asuu nykyään Brightonissa.
Peter James on yksi maailman suosituimmista rikoskirjailijoista. Kirjoja on myyty 30 miljoonaa kappaletta ja käännetty 37 kielelle. Mies on saanut teoksistaan yli 40 palkintoa.

**********
Suomennettuja teoksia, joista pidetyin ja kuuluisin on: Roy Grace-sarja: 
Kuolema kanssa ei kujeilla 2010  -  Kuolema katsoo kohti  2011 - Kuolema ei riitä  2011 - Kuolema peittää jäljet   2012  - Kuolema ei käy kauppaa  2012   - Kuolema kulkee kannoilla  2013  - Kuoleman koura on kylmä  2014  - Kuolema kulkee kulisseissa  2014   - Kuoleman kello käy  2014  - Kuolema leikkii tulella  2015  - Kuolema merkitsee omansa  2015   - Kuolemaan asti sinun   2016  -  Kuolema ei rakasta ketään  2017   - Kuolema sanelee ehdot 2018 - Kuolema vaanii verkossa 2019 - Kuolema käy oikeutta 2020
Tulossa: Kuolemaan jätetty, ilmestyy lokakuussa 2021.

Muita (fantasiaa, kummitusta ja jännitystä):
Kylmä kosketus 1989 -  Sydänkäpyseni 1992 - Rikosen merkit 2014 (kokoelma, jossa myös 1. Roy Grace-tapaus)  - Kirottu talo 2017 (kummitustarina)   -  Täydellisyyden hinta 2018 (fantasiadekkari) -  Kiistaton todiste 2019 (what-if -trilleri) - Totuuden kirous 2020 (fantasiadekkari) - Metsään murhatut (tietokirja yhdessä Graham Bartlettin kanssa) 2020

Linkki kirjailijan edelliseen suomennokseen, joka EI ole Roy Grace -sarjaa:

Peter Jamesilla on lisäksi paljon kirjoja, joista suurinta osaa ei ole suomennettu.

Kommentit

  1. Kuoleman kanssa ei kujeilla vaikutti tapaan, jolla minut haudataan sitten joskus kun...Minusta tämä uusin Roy Crace oli parempi kuin monet muut. En kovasti pidä poliisioperatiivisten toimintojen selvittämisestä . Minusta uhrit ja rikolliset ovat kiinnostavampia, paitsi jos kyse on Sebastian Bergman -dekkareista tai Anna Janssonin uusimmasta rikospoliisista Kristofferista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin Kuoleman kanssa ei kujeilla -kirjan v. 2012 ja jäin heti koukkuun. Tosin minulle kirja oli ahdistava, sillä minulla on fobia, joka liittyy tarinaan.
      Oikeussalikirjat kiinnostavat minua tosi harvoin, joten siksi ei oikein kolahtanut tämä uusin.
      Sarja on ollut mielestäni yllättävän tasavahva, joten aina uusinkin on tullut luetuksi.
      Todella mielenkiintoista tutustua Janssonin uusimpaan, sillä Werneissä alkoi olla jo pientä taisteluväsymystä.

      Poista
  2. Luin myös tuon Joka askel jonka otat. Tykkäsin kovasti. Olen lukenut myös Jewellin kaksi aikaisemmin suomennettua jännäriä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta "Sitten hän oli poissa" on paras tähän mennessä. Makuasioitahan nämä.

      Poista

Lähetä kommentti