Holt: Kuolematon kunnia & Ohlsson: Korkein tarjous kuolemasta - lyhyehkösti - dekkari

 

Kaksi sarjaa, joissa molemmissa on juristi pääosassa. Holtin uudessa sarjassa keski-ikäisellä Selma Falckilla ei mene hyvin. Ohlssonin kirjan asianajaja Martin Benner on puolestaan varakas menestyjä, kuten Falckin oli ennen. 

Anne Holt: Kuolematon kunnia, 499 s. - aloitusosa Selma Falck -sarjaan - suom. ilm. 2020 - En grav for to 2018 - kansi: Noora Karlsson - suomennos: Outi Menna - Gummerus ******** kirjaston kirja

Kirjan ensimmäiset rivit: Jos Oslon kuvittelisi ruumiiksi, tämä olisi kaupungin peräaukko. Juuri tämä asunto. Tämä helvetin olohuoneenkammotus. Huone oli pieni ja jääkylmä.
Tällaiseen asuntoon entinen huippu-urheilija ja huippuasianajaja, kansallinen julkkis ja ihaltu esikuva on päätynyt, mutta miksi ihmeessä? Siksi, koska Selmalla on ongelma, joka ei ole alkoholi, sitä Selma ei ole koskaan nauttinut. Selma on töpeksinyt ja menettänyt juristilupansa, maineensa, perheensä, rahansa ja asuntonsa. 

Nyt Selmalla olisi mahdollisuus saada jotain menettämäänsä takaisin kun rikas Jan Morell tulee pyytämään apua. Tytär, 24-vuotias Norjan hiihtomaajoukkueen naislupaus, Hege Chin Morell on jäänyt kiinni dopingista. Hege tietysti kiistää syyllisyytensä, eikä isäkään usko. Jos Falck todistaa tyttären syyttömäksi, niin Selman elämä voisi palautua entiselleen tai ainakin melkein.

Sitten miespuolinen hiihtolupaus löydetään kuolleena ja hänelläkin on veressään kiellettyjä aineita. Miehen perhe ja läheiset eivät tietenkään usko dopingiin. 

Hän asui Ikean pahvilaatikossa. Einar Falsen oli jo yksitoista vuotta asunut ympäri Osloa erikokoisissa pahvilaatikoissa. Mies kärsii pahasta reumatismista ja kihdistä, on vainoharhainen ja kännykkäpelkoinen. Einar on siitä erikoisessa asemassa, että poliisit tuovat hänelle ruokaa ja kahvia. Einar on Selman parhaimpia ystäviä. Einar on se, jolta Selma lähtee kysymään neuvoa. 

Mistä on kyse? Kuka yrittää saada norjalaiset pois suurista kisoista, ruotsalaisetko vai suomalaiset vai venäläiset tai löytyvätkö syylliset lähipiiristä? Miksi sabotaasi on kohdistunut juuri huippu-urheilijoihin? Ovatko urheilijat vain välikappaleita jossain paljon suuremmassa? Mikä on Norjan hiihtoliiton tila ja millaisia johtajia siellä työskentelee? Voisiko menneisyydestä löytyä jotain tongittavaa?
Ratkaistavia kysymyksiä on paljon, mutta moneenko saadaan vastaus. Se selviää vain lukemalla.

Holt kertoo hyvin huippu-urheilun takaisesta maailmasta ja saa miettimään paljonko meidän omassa urheilumaailmassamme on väärinkäytöksiä, hyvävelitoimintaa, varojen pimityksiä yms.  Ja miltä tuntuu olla dopingepäilty - oli sitten syytön tai syyllinen. 

Selma Falck on tyyppinä kiinnostava ja on mielenkiintoista nähdä millainen hänen tulevaisuutensa tulee olemaan. Selman menettämästä perhestä ei tässä osassa kerrota paljon muuta kuin faktat. Kiintoisin hahmo on Einar Falsen, josta tarinassa avataan enemmän. Pääseekö puliukko-Einar koskaan nousemaan siltojen alta? Poliiseja tässä osassa ei esiinny. Nähtäväksi jää, millaisia henkilöhahmoja tulee lisää. Tästä tarinasta on kuitenkin hyvä jatkaa.

Olen lukenut kaikki Holtin kirjat, ja joistakin pitänyt enemmän kuin toisista. Eniten olen pitänyt Hanne Wilhelmsen -sarjasta. Uuden sarjan ensimmäisen osan perusteella sijoitan Selma Falckin kirjailijan tuotannon puoliväliin, mutta kuitenkin niin ylös, että jatkonkin luen.

+++++++++
Kirjailija,
Anne Holt, synt, 1958 Larvikissa, on entinen journalisti ja uutisarkkuri sekä asianajaja, joka on ollut Norjan oikeusministerinä 1996 ja 1997 ja työskennellyt pari vuotta poliisissa. 
Holtin kirjoja on käännetty yli 30 kielelle ja myyty yli 7 miljoonaa kappaletta. Anne Holt asuu Oslossa.

**********
Ilmestyneet teokset:
Hanne Wilhelmsen -sarja:
Sokea jumalatar 1998 - Vereen kirjoitettu 1999 - Paholaisen kuolema 2000 - Leijonan kita 2001 - Kuollut jokeri 2001 - Kahdesti kuollut 2002 - Totuuden tuolla puolen 2004 - 1222 2008 - Tuntematon uhka 2016 - Tomussa ja tuhkassa 2018

Inger Johanne Vik -sarja:
Minkä taakseen jättää 2003 - Julkkismurhat 2005 - Presidentin salaisuus 2007 - Kasvoton tuomio 2010 - Kuollut kulma 2013

Selma Falck -sarja:
Kuolematon kunnia 2020

Sara Zuckerman -sarja:
Kuoleman tahdissa 2011 ja Äkkikuolema 2015 (yhdessä Even Holtin kanssa) 

.....................................

Kristina Ohlsson: Korkein tarjous kuolemasta, 421 s. - suom. ilm. 2020 - 3. ja itsenäinen osa Martin Benner -sarjaan - Henry's hemlighet 2019 - suomennos: Pekka Marjamäki - kansi: IStock - WSOY ********** kirjaston kirja 

Lopussa lista suomennetuista lasten (10+) jännityskirjoista.

Asiananaja Martin Benner kiinnostui antiikkiesineistä newyorkilaisystäviensä Magda ja Henry Schillerin kautta. Pariskunta omistaa New Yorkissa antiikkiliikkeen. Sitten Henry sairastuu ja kuolee. Henry oli toivonut, että Martin ostaisi hänen osuutensa liikkeestä.

Hautajaisissa Martinia lähestyy harmaahiuksinen mies, joka sanoo, että Henryn kuolemassa on jotain hämärää. Martin alkaa tutkia asiaa, eikä saata arvata millaiseen sotkuun joutuu sekaantumaan. Samaan aikaan Benner on huomaavinaan, että häntä seurataan. Entä kenen askeleet kiertävät kotitaloa? Mitä riippuu takapihan puusta? Miten shakki liittyy tarinaan?

Lucyllä, tuttu edellisistä osista, on tulevaisuuden suunnitelmia, jotka eivät miellytä Martinia. 

Tärkein kysymys kuitenkin on: kuka oli Henry Schiller? Sitä selvittääkseen Bennerin on ryhdyttävä tutkimaan miehen menneisyyttä. 

Minusta tämä oli parempi kuin kaksi edellistä osaa, vaikka kaipasikin tiivistystä. Olisi voinut päästä asiaan vähän nopeammin. Etukannessa sanotaan, että kirja on tyylikäs ja häpeämättömän hauska. Jos tyylikkyyden tekee se, että Bennerillä on rahaa, hieno auto ja asuntoja, niin ok. Hauskuutta en kirjasta löytänyt. 
Pidin Fredrika Bergman-sarjasta, enkä voi olla vertaamatta siihen. Tämä Benner-sarja on ponneton. Edellisissä osissa avataan Martin Bennerin yksityiselämää enemmän, joten jos se kiinnostaa, niin kannattaa lukea ensin Lotus Blues ja Mion Blues.

Toivoisin, että kirjailja palaisi takaisin Fredrika Bergmaniin. 

++++++++ 
Kirjailija ja ent. politiikan tutkija
Kristina Ohlsson, synt. 1979 Kristinestad, Ruotsi

********
Suomennetut teokset:
Fredrika Bergman - sarja:
Nukketalo 2010 - Tuhatkauno 2011 - Varjelijat 2013 - Paraatiisiuhrit 2014 - Daavidintähdet 2015 -  Syntitaakka 2017 - 

Martin Benner -sarja:
Lotus Blues 2016 -  Mion Blues 2016 - Korkein tarjous kuolemasta 2020    

Muut:
Sairaat sielut 2018 (kauhu)

Lastenkirjat (ikäryhmä 10+)
Hirviötrilogia:
Zombikuume 2020  -  Ihmissuden salaisuus 2020 - Muumiomysteeri (ilm. 2/2021)

Billie, Alladin ja Simona -trilogia:
Lasilapset 2018 - Hopeapoika 2018 - Kivienkelit 2019

^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit

  1. Kaksi erittäin hyvää dekkarikirjailijaa, joiden kirjoista olen tykännyt kovasti. Holtin dekkari odottaa yöpöydällä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä, täytyy tutustua Holtin uutuuteen. Olen lukenut Hanne Wilhelmsen -sarjan ja pidin kovasti, paitsi 1222 jäi kesken, en päässyt tekstiin mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa tutustua. Päähenkilöt vaikuttavat sangen kiinnostavilta.

      Poista
  3. Minä en oikein päässyt näiden kummankaan kirjan imuun. Hyviä kirjailijoita kyllä molemmat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin pidin enemmän Holtin Vik-sarjasta ja Ohlssonin Fredrikasta. Tuohon Holtiin on kyllä vähän odotuksia, mutta aika näyttää.

      Poista

Lähetä kommentti