Anne Holt: Tomussa ja tuhkassa, dekkari, 10. eli päätösosa



373 s. suom. ilm. 2018
10. osa  Hanne Wilhelmsen -sarjaan (päätösosa)
I støv og aske 2016
- suomennos: Outi Menna
- kannen suunnittelu: Jenni Noponen
Gummerus

- kirjaston kirja

Anne Holt, synt. 1958 / Larvik / Norja
kirjailija, ent. toimittaja yms. (kts. kirjailijatiedot)





Perjantai 1. tammikuuta 2016
Enää vajaat kaksi viikkoa, sitten kaikki olisi ohi.
Ja koittaisi uusi alku.

Komisario Kjell Bonsaksen on lähes nelikymmenvuotisen uransa jälkeen jäämässä eläkkeelle kolmentoista päivän kuluttua. Bonsaksen oli hyvä poliisi, ahkera ja rehellinen. Hän oli työjuhta.
Uransa aikana mies oli ollut erityisen ylpeä eräästä asiasta, nimittäin hyvästä muististaan.
- Poliisin oli pakko muistaa. Nimiä ynnä muuta. Sukulaisuussuhteita, kasvoja, rikospaikkoja, rikollisia ja uhreja.

Eräänä päivänä Bonsaksen näki huoltoaseman kahviossa kahviautomaatilla erään henkilön  jonka tunsi välittömästi nähdessään hänen silmänsä. Henkilö käveli kohti komisariota, pysähtyi ja sanoi:
- Sinä tiesit, että olin syytön.

Tämä tapaus oli hiertänyt Bonsaksen takaraivossa kuin kivi kengässä. Ikävän tuntuisesti muttei vaarallisesti. Hieman kivuliaasti mutta niin, että sen kanssa on voinut elää.

Maanantai 3. joulukuuta 2001
Kaikki oli yhden ylimääräisen kahvikupin syytä. Jos hän vain olisi jättänyt sen juomatta. Silloin päivä olisi sujunut samalla tavalla kuin muutkin joulukuun päivät.

Tuona päivänä sattui yliajo, jonka jälkeen uhrin äiti menehtyy epämääräisissä olosuhteissa ja tälläkin tapahtumalla on omat  seurauksensa, joita puidaan vielä vuosien kuluttua.

Hanne Wilhelmsen on eläköitynyt rikosylikonstaapeli, jota on aikoinaan ammuttu ja joka on joutunut sen seurauksena pyörätuoliin. Hanne asuu yhdessä puolisonsa ja 13-vuotiaan tyttärensä kanssa. Hanne oli alistunut epäsosiaalisuuteensa ja eristäynyt muusta maailmasta, kunnes Oslon poliisimestari pyysi avuksi kylmien keissien tutkimisessa. Työn voi tehdä kotona tarvitsematta lähteä ihmisten ilmoille. Sen harvan kerran kun ulos pitää lähteä niin Hanne tilaa mieluiten taksin. Puolisolla on kyllä ajokortti, mutta hän on surkea kuski. Takseissa on vaan se ikävä puoli, että kuljettajat haluavat välttämättä auttaa ja se taas tarkoittaa koskettamista, jota Hanne inhoaa - vieraan ihmisen kosketusta.

Ymmärtääkseen täysin Hannea sarja pitää lukea alusta. Paitsi, että Hanne on älykäs ja kova, niin hänellä on myös oma traumaattinen puolensa ja vaikeuksia seksuaalisuutensa kanssa.

Hannelle oli pyytämättä annettu avuksi 30-vuotias Henrik Holme, joka hoikasta olemuksesta, pullohartioista ja kalpeasta ihostaan huolimatta oli hyväkuntoinen. Hanne ajatteli ensin, ettei tarvinnut juoksupoikaa, mutta oli ollut väärässä.
- Henrik oli välkyin poliisimies, jonka Hanne oli eläessään tavannut. Henrik Holme oli suoranainen nero ja taivaanlahja.

Henrik oli ollut yksinäinen koulukiusattu, joka oli jo lapsena päättänyt tulla poliisiksi.
- Arvosanojensa perusteella hän olisi voinut mennä suoraan lukiosta lääketieteelliseen, mutta valitsi toisin. Poliisikorkeakoulun fyysiset vaatimukset olivat olleet vähällä kaataa hänen lapsuudenhaaveensa. Kovan työn ja rautaisen tahdonvoiman avulla hän oli kuitenkin saavuttanut tavoitteensa.

Henrik on pohjimmiltaan tavattoman ujo, punastelee paljon ja lisäksi miehellä on kiusallisen paljon erilaisia pakkoliikkeitä, joita yrittää parhaansa mukaan pitää kurissa ja joihin Hanne vain harvoin puuttuu.
- Hän rummutti sormella nenänpieltään, kopautti ohimoaan ja löi kantapäät vastakkain kolmesti. Sen jälkeen hän laski paidannapit äänettömästi alhaalta ylös ja takaperin ylhäältä alas.

Hanne ja Henrik ovat  hyvä työpari. Henrikistä Hannen luokse tuleminen oli aina parasta elämässä. Heissä molemmissa on niin paljon samoja piirteitä. Hanne ja Henrik ovat molemmat persoonia, joita ei voi vain sivuuttaa parilla sanalla.

Takaisin rikoksiin. Miten etenee keissi, jossa Bonsaksen tunnistaa henkilön, jota pitää syyttömänä?
Mitä tapahtui yliajossa vuonna 2001? Entä uhrin äidin kuolemassa?
Lisäksi vielä mikä on Iselin Havørnin itsemurhatapaus, josta tutkiva poliisi Amanda Foss sanoo:
- Hän tappoi itsensä, sillä siisti.

Iselin Havørn oli bloggari, joka oli ollut yksi internetin pahimmista propagandisteista Euroopan muslimiväestöä vastaan. ja jolle oli tärkeintä, että hän sai viestinsä kuuluville henkilöllisyyden paljastumatta ei se, että sivut oli kehystetty ruusuköynnöksillä.

Tässäpä tapauksia kerrakseen Hannen ja Henrikin selvitettäviksi.
Olen alkanut lukea Holtin tuotantoa jo vuonna 1998, jolloin ilmestyi ensimmäinen Hanne Wilhelmsenin suomennos, Sokea jumalatar. Joistakin Holtin kirjoista pitänyt enemmän ja joistakin vähemmän. Holt on kuitenkin hyvä tarinankertoja, jonka kirjoissa on mielenkiintoisia hahmoja.
Holt kirjoittaa mielellään vahvoista naisista ja yhteiskunnallisista asioista, mutta  joskus tuntuu, että yhteiskunnallisuutta on liikaa.
Pidän Hannesta, ja nyt hänen myötään myös Henrikistä. On sääli, että sarja loppuu, mutta ehkä on hyvä päästää Hanne Wilhelmsen jo ansaituille eläkepäiville. Henrik Holme on ollut mukana jo Vik-sarjassa ja toivon, että jatkossakin on. Ja olen mielissäni Anne Holtin sanoista ettei aio eläköityä koskaan. Hyvä niin!

Sen tähden minä häpeän puheitani ja
kadun niitä tomussa ja tuhkassa.
  (Jobin kirja 42:6)

P.S.
Dekkarissa puhutaan jonkin verran Jobin kirjasta, joten:
Jobin kirja on yksi Raamatun Vanhan testamentin viisauskirjoista. Se on Raamatun 18. ja juutalaisen Raamatun Tanakin kolmannen pääosion Ketuvimin kolmas kirja. Kirjan tekstilajeja ovat proosa ja runous. Kirjaa pidetään yleisesti yhtenä Raamatun vaikeatulkintaisimmista kirjoista ja siksi siitä onkin monia paljon toisistaan eriäviä tulkintoja. Varsin yleisesti sen on joka tapauksessa katsottu käsittelevän mm. ns. pahan ongelmaa.
(Lähde: Wikipedia)

++++++++++++++

Muutama sana kirjailijasta & tuotannosta:
Anne Holt on koulutukseltaan asianajaja, joka on työskennellyt Norjan yleisradioyhtiössä sekä poliisin palveluksessa. Lisäksi Holt oli Norjan oikeusministeri v. 1996-1997.
Anne Holt on järjestelmällinen kirjoittaja, joka aikatauluttaa tarkkaan kirjoitusprosessinsa. Mielenkiintoista on että Holt kirjoittaa kirjansa kolme viimeistä sivua aina uuden vuoden jälkeen, vaikka teos valmistuu 15.6. Tämän jälkeen perhe lähtee Ruotsiin juhannuksen viettoon ja sitten pariksi viikoksi Ranskan Rivieralle. Varsinaisen kirjoitustyön Holt tekee maalis-kesäkuussa yksin kesämökillään klo 8.00 - 20.00
Sairaalamaailmaan sijoittuvaa trilogiaa Holt kirjoittaa yhdessä veljensä, sydänkirurgi Even Holtin kanssa. Tosin varsinaisen kirjoitustyön tekee Anne, ja Even ideoi ja taustoittaa.
Anne Holtin kirjoissa on aina vahva naispäähenkilö, koska kirjailija ei katso tuntevansa miehistä sielunelämää riittävän hyvin. Holt on pyrkinyt tekemään päähenkilöistään erityyppisiä naisia, mutta kuitenkin vahvoja ja itsenäisiä.
Holt on päättänyt olla eläköitymättä koskaan ja on sanoo että aikoo kirjoittaa kirjan vuodessa. Aiheet kirjailija löytää yhteiskunnasta.
(Lähde: Lukulamppu 2015 + netti)

Anne Holt on yksi Norjan ja Skandinavian suosituimmista rikoskirjailijoista, jonka kirjoja on käännetty yli 30 kielelle ja myyty ainakin 7 miljoonaa kappaletta ympäri maailman.

****************
Suomennetut teokset:
Hanne Wilhelmsen-sarja: (päähenkilö poliisi)
Sokea jumalatar 1998 - Vereen kirjoitettu 1999 - Paholaisen kuolema 2000 - Leijonan kita 2001 - Kuollut jokeri 2001 - Kahdesti kuollut 2002 (yhdessä Even Holtin kanssa) - Totuuden tuolla puolen 2004 - 1222 -2008 - Tuntematon uhka 2016 - Tomussa ja tuhkassa 2018

Inger Johanne Vik-sarja: (päähenkilö psykologinen profiloija)
Minkä taakseen jättää 2003 - Julkkismurhat 2005 - Presidentin salaisuus 2007 - Kasvoton tuomio 2010 - Kuollut kulma 2013

Sara Zuckerman-trilogia (päähenkilö sydänkirurgi)
Kuoleman tahdissa 2011 (yhdessä Even Holtin kanssa) - Äkkikuolema 2015 (yhdessä Even Holtin kanssa)

Tulossa: Jäinen painajainen (Selma Falck-sarjaa) ilm. toukokuussa 2021

Kommentit