Ware: Lukitut ovet & Ekberg: Kadotettu nainen & Jewell: Löysin sinut - dekkarit


Kolme keskenään erilaista dekkaria, joiden aiheina mm. pelottava työpaikka, lapsisotilaat ja muistinsa menettänyt henkilö. 

Hyvä herra Wrexham
Tiedän, ettette tunne minua, mutta pyydän, olkaa kiltti ja auttakaa minua.

Ruth Ware: Lukitut ovet, 351 s. - suom. ilm. 2020 - The Turn of the Key 2019 - suomennos: Antti Saarilahti - kannen suunnittelu: Dan Mogford - itsenäinen teos - Otava ******** kirjaston kirja

Kirja alkaa kirjeillä, joita on aloitettu kirjoittaa asianajaja Wrexhamille. Kirjoittaja on vankilassa oleva henkilö, jota syytetään eräästä surmasta. Henkilö sanoo olevansa syytön ja pyytää herra Wrexhamia edustamaan oikeudenkäynnissä.

Mutta ennen kuin päästään näin pitkälle täytyy aloittaa alusta. Kaikki alkaa työpaikkailmoituksesta, jossa suurperhe hakee kokenutta lastenhoitajaa kotiinsa. Perhe asuu syrjässä, vanhassa isossa talossa Skotlannin ylämailla. Molemmat vanhemmat ovat arkkitehtejä ja paljon poissa kotoa, joten apua tarvitaan, mielellään heti.  27-vuotias Rowan Caine päättää hakea paikkaa. Rouva kyllä kertoo, että jostain syystä lastenhoitajat vaihtuvat tiuhaan tahtiin. Rowan on päättänyt pysyä, sillä palkka on todella hyvä.

Työpaikka osoittautuu todellakin olevan keskellä ei mitään. Vanha talo on modernisoitu ja tehty älytaloksi, jossa eläminen ja toiminen osoittautuu yllättävän vaikeaksi. Hoidettavana on neljä vihamielistä ja omapäistä lasta ja kaksi isoa koiraa. Tosin perheen autonkuljettaja, puutarhuri ja autonhuoltaja eli Jack on luvannut auttaa koirien ulkoilutuksessa. Kaiken lisäksi yksi lapsista sanoo, että talossa on aaveita.

Ware on tietoisesti halunnut sijoittaa trillerin synkkään ja tummaan Skotlantiin. Osaksi siksi koska paikka on tuttu, sillä äidin puoli suvusta on kotoisin Spey Valleystä ja kirjailija on viettänyt paljon lapsuusaikojaan Skotlannissa.

Pidin älytalo-elementistä, sillä voisin hyvinkin kuvitella sekoilevani siellä samalla lailla kuin päähenkilö. Minusta Waren teokset ovat ihan luettavia, etenkin tämä Lukitut ovet, joka on ehkä paras Waren teoksista ja ainakin parempi kuin edellinen teos. Plussana tarinan yllätykset!

Ruth Ware on yksi niistä dekkaristeista, joka ei ole lähtenyt mukaan sarjakirjoittamiseen. Pisteet siitä hänelle. Jokaisessa Waren kirjassa on eri päähenkilö, joka setvii rikosta tai joutuu siihen itse. Ware on sanonut, että pitää epäuskottavana sitä, että yhden henkiön kohdalle osuisi jatkuvasti rikoksia.

Olen lukenut kaikki Waren teokset ja tehnyt sen ilahduttavan huomion, että kirjat ovat parantuneet. Mikään teoksista ei yllä huipulle, mutta ihan luettavia ovat.


+++++++++
Kirjailija, entinen tarjoilija, opettaja ja tiedottaja
Ruth Ware, synt. 1977 Lewesissa, Britanniassa ja asuu lähellä Brigtonia.

Ruth Ware Turun Kirjamessuilla syksyllä 2019
(©Piritta's photo)
**********
Suomennetut teokset:
Synkän metsän siimeksessä 2017 - Nainen hytissä 2018 - Valhepeli 2018 - Rouva Westaway on kuollut 2019 - Lukitut ovet 2020

Ware on kirjoittanut myös salanimellä Ruth Warburton viisi nuorten aikuisten fantasiaromaania, joita ei ole suomennettu. 

Linkit kahteen edelliseen kirjaan, joista lyhyesti:

---------------------------

Anna Ekberg (pseud.) : Kadotettu nainen, 389 s. - suom. ilm. 2020 - Havets børn 2018 - suomennos: Katarina Luoma - kansi: Taittopalvelu Yliveto Oy -  itsenäinen teos - Minerva *********kirjaston kirja

Ugandassa asuvaa 17-vuotiasta Rebekkaa ollaan viemässä kiireellä sairaalaan, mutta matkalla sattuu kohtalokas auto-onnettomuus.

Seitsemäntoistavuotta myöhemmin Rebekalla todetaan sairaus, johon ainoa pelastus olisi löytää joku sukulainen. Isään on ollut kauan huonot välit, mutta Rebekka päättää ottaa yhteyttä. Isä ei kuitenkaan ole sovelias luovuttaja, eikä muita sukulaisia pitäisi olla... hm.

Samoihin aikoihin Kööpenhaminassa poliisi tutkii afrikkalaisen naisen murhaa.

Angel ja Desmond ovat eläneet vuosikausia Ugandassa hirmueversti Oberstenin kurinalaisessa lapsisotilasarmeijassa, jossa väkivalta ja raiskaukset ovat arkipäivää. Angel ja Desmond ovat nyt päättäneet yrittää karata. Se ei olekaan helppoa, sillä Oberstenin lapsisotilaat eivät yksinkertaisesti karkaa. Ja jos karkaavat, niin massiivinen porukka lähetetään etsimään. Vaikka everstiltä pääsisikin karkuun, niin Afrikan luonto on vaarallinen, käärmeineen ja leijonineen. 

Näistä aineksista kirjailija(t) lähtevät punomaan kirjan juonta, joka ei olekaan ihan kevyt. Tarina etenee vuorotellen Rebekan, Angelin & Desmondin ja Kööpenhaminan murhatutkinnan välillä. Minusta tämä oli kaksikon toistaiseksi paras kirja, johon en edes kaivannut tiivistystä. Lapsisotilasaihe on rankka, mutta tarina sisältää myös toivoa ja rakkautta. Mistä kirjailijat ovatkaan päätyneet moiseen aiheeseen? Klarlund  ja Weinrech halusivat kirjoittaa romaanin maailman epäoikeudenmukaisuudesta ja siitä mitä entiset lapsisotilaat ovat kokeneet. " Olemme kulkeneet kuoleman jäljissä, reitti on helppo, karttaa ei tarvita, on vain kuljettava vastakkaiseen suuntaan kuin kaikki ne ihmiset, jotka hakkaavat Euroopan ovea. Täällä me nyt istumme viidakon reunalla, majassa kolmen entisen lapsisotilaan kanssa, joista kaksi on luvannut tulla oppaiksi. Näyttää missä kaikki tapahtui, syödä juuria joilla he elivät, kävellä paljain jaloin viidakossa, juoda vettä lehdistä." Näistä lähtökohdista kirja alettiin kirjoittaa.

Pidin tästä kirjasta, mutta siitä en pitänyt että eräs aika oleellinen asia paljastetiin takakannessa. 

Ekbergin teosten sanotaan kuuluvan Love Crimes - genreen, mutta minusta tässä kirjassa on suhteellisen vähän varsinaista "lovea". 

+++++++++
Kirjailijat:
Anna Ekberg on kahden tanskalaisen kirjailijan salanimi.
Anders Rønnow Klarlund, synt. 1971, on kirjailija, näyttelijä, ohjaaja ja käsikirjoittaja
Jacob Weinrech, synt 1972, kirjailija, näyttelijä

*************.
Ilmestyneet suomennokset:
Salattu nainen 2018 - Uskottu nainen 2019 - Kadotettu nainen 2020
Ekbergin kirjat kuuluvat Love Crimes-genreen
Tulossa: Vaarallinen nainen, il. syyskuussa 2021

Edit 13.12.2021: Yritin lukea ylläolevaa Vaarallista naista. 120 sivun jälkeen lopetin. Huonoa tarinointia, mitään ei tapahtunut. Nainen katoaa ja sisko alkaa jäljittää kun vuoden jälkeen poliisi ei ole löytänyt mitään. Sisko oli toteuttanut fantasioitaan nettideittipalvelun kautta ja toinen sisko yrittää löytää tietoja samoista paikoista. Tylsää jorinaa. 

Pari tunnetaan myös yhteisnimellä A.J. Kazinski, ja tällä nimellä on ilmestynyt suomennos:
Viimeinen hyvä ihminen 2011 (Ei kuulu Love Crimes -genreen, vaan on ennemminkin mysteeritrilleri)

Linkit edellisiin kirjoihin, molemmista lyhyesti:


----------------
Lisa Jewell: Löysin sinut, 437 s. - suom. ilm. 2020 - I Found You 2016 - suomennos: Karoliina Timonen - alkuperäinen kansi: Maria Sundberg - WSOY ****** kirjaston kirja

Alice Lake näkee rannalla sateessa istuvan miehen. Mies istuu ja istuu, tuntikausia. Alicea kummastuttaa ja hän lähtee selvittämään kuka mies on ja miksi hän istuu rannalla. Mies ei tiedä kuka on ja miten on rannalle päätynyt.

Lily Monroe on juuri mennyt naimisiin ja elämä näyttää auvoiselta. Eräänä iltana mies ei kuitenkaan saavu töistä kotiin. Kun Lily tekee katoamisilmotuksen, poliisi sanoo, että sen nimistä miestä ei ole olemassakaan. Lily on muuttanut maahan äskettäin, eikä tunne vielä ketään. Lily ei myöskään ole koskaan tavannut ketään miehensä suvusta tai ystävistä. 

On vuosi 1993, jolloin Anthony ja Pam Ross ovat tulleet viettämään kesälomaa Rabbit Cottageen 17-vuotiaan Grayn ja 15-vuotiaan Kristyn kanssa. Eräs mies tulee rannalla Kristyn juttusille ja sen jälkeen mies tuntuu aina olevan siellä missä Kristykin. Grayta kylmää, hän ei pidä miehestä, jossa tuntuu olevan jotain outoa. 

Millä lailla nämä kolme tarinaa kietoutuvat yhteen? Ei ainakaan niin kuin ensin kuvittelisi.
Verrattuna kirjailijan edelliseen dekkariin, tässä oli vähemmän viihdekirjallisuuden aineksia ja enemmän jännityskirjan. Siinä mielessä Löysin sinut on parempi. Tarina on ok, mutta jälleen kerran olisin kaivannut tiivistystä. Samoja asioita pyöritettiin liikaa. 
Ihan luettava dekkari, muttei sitten muuta.

++++++++
Kirjailija:
Lisa Jewell, synt. 1968 Lontoossa, jossa myös asuu. Lewll on tunnettu (vaikkei ehkä Suomessa) viihdekirjoistaan ja Löysin sinut on kirjailijan toinen dekkari.

*********
Suomennettuja teoksia:
Hyvät bileet 1999 - Oikeanlaista kemiaa 2000 - Se ainoa oikea 2005 - 

Dekkarit:
Sitten hän oli poissa 2019 - Löysin sinut 2020 - 

Suomentamattomia viihdekirjoja löytyy netistä.

Linkki Jewellin edelliseen teokseen. Bonuksena Johnsrudin Risti.

^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit

  1. Tuo oli hyvä pointti, että Waren dekkareissa on aina eri päähenkilö. En lue paljonkaan dekkareita, oikeastaan nyt vasta äänikirjoina useamman ja juurikin pari Warea. Ne missä joku poliisi tmv alkaa setviä rikosta eivät nappaa minulle.

    VastaaPoista
  2. Muutenkin minusta on kiva lukea välillä itsenäisiä teoksia: uudet ympäristöt, uudet henkilöt.

    VastaaPoista
  3. Laitoin tänne omat kommenttini aamupäivällä, mut nyt niitä ei näy missään??
    Katosivatko pittitaivaaseen?

    VastaaPoista
  4. Hyviä kirjoja kaikki kolme. Eivät mitään tyypillisiä dekkareita, kuten Jane sanoikin.
    Itse en lue kirjojen takakansia. Ne monesti tosiaan kertovat liikaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse kyllä luen takakannen ja joskus harmittelen, että niin tein.

      Poista

Lähetä kommentti