Jewell: Sitten hän oli poissa & Johnsrud: Risti - dekkari -lyhyesti



Kiinnostaako enemmän 15-vuotiaan tytön katoaminen vai mm. salatut voimat, peiteoperaatiot, kemialliset aseet, fundamentalismi ja valtiosalaisuudet?
Johnsrudin Risti on Fredrik Beier -sarjan kolmas osa. Jewell puolestaan on tullut tunnetuksi viihdekirjoistaan. Sitten kun olen poissa on kirjailijan ensimmäinen dekkari, psykologinen jännitysromaani.




Lisa Jewell: Sitten hän oli poissa, 407 s. - suom.ilm. 2019 - Then She Was Gone 2017 - suomennos: Karoliina Timonen - kansi: Maria Sundberg  - WSOY ********* kirjaston kirja

Ellie Mack on 15-vuotias koulutyttö, kolmilapsisen perheen nuorin. Elämä on ihanaa, koulukin tuntuu mukavalta ja kaiken kruunaa ihana, komea poikaystävä. Eräänä päivänä Ellie lähtee kirjastoon, eikä koskaan palaa. Mitä on tapahtunut?
Vuodet vierivät, eikä Elliestä kuulu pihahdustakaan, kunnes kerran ...
Kymmenen vuoden kuluttua katoamisesta Ellien Laurel-äiti tapaa miehen, tutustuu, rakastuu ja tapaa miehen tyttäret. Parikymppinen Sara-Jade asuu äitinsä kanssa ja 9-vuotias Poppy isänsä luona. Nähdessään tytöt Laurel järkyttyy. Miksi?

Lisa Jewell on tunnettu viihdekirjoistaan, joten perustarinankerronta on hallussa, mutta onko tässä ensimmäisessä psykologisessa jännitysromaanissa liikaa vaikutteita viihdepuolelta? Vastaanpa itse: taitaa olla eli on. Joitain asioita tekstistä saattoi päätellä jo aika varhain, mutta ovatko otaksumat sitten oikeita, se onkin toinen juttu.
Kaikesta huolimatta aion kyllä antaa kirjailijalle uuden mahdollisuuden, sikäli kun toinen jännäri ilmestyy.

P.S. Olipa outoa nähdä googlettaminen kirjoitettavan: guuglettaa.
Ja oliko taas lasagnea? Kyllä.

***********
Kirjailija:
Lisa Jewell, synt. 1968 Lontoossa, jossa myös asuu.

+++++++++
Suomennettuja teoksia:
Hyvät bileet 1999 - Oikeanlaista kemiaa 2000 - Se ainoa oikea 2005 - Sitten hän oli poissa (dekkari)
Suomentamattomia viihdekirjoja löytyy netistä.

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Ingar Johnsrud: Risti, 3. osa Fredrik Beier -sarjaan - 426 s. - suom. ilm. 2019 - Korset 2018 - suomennos: Jonna Joskitt-Pöyry - kansi: Tommi Tukiainen - Like Kustannus Oy -********* kirjaston kirja

Komisario Fredrik Beier on Oslon  rikospoliisin väkivaltaosastolta. Beier on tutustunut neljä vuotta aiemmin Iqbal Kafaan, joka oli työskennennyt tuolloin turvallisuuspoliisin uskonnollisten ääriliikkeiden asiantuntijana ja avustanut rikospoliisia kristilliseen lahkoon tehdyn murhaiskun tutkinnassa. Nykyään Kafa on siirtynyt kokonaan väkivaltaosastolle. Iqbalilla on pakistanilaiset juuret ja omia salaisuuksia, jotka selviävät tarinan myötä.

Kun sitten eräs ministeriöiden työntekijä, jolla oli hallusssaan tärkeä muistitikku, murhataan, on luontevaa, että Fredrik ja Iqbal määrätään tutkimaan tapausta. Keissi ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen kuin saattaisi luulla, vaan mukaan tulee salattuja voimia, peiteoperaatioita, kemiallisia aseita, fundamentalismia, norjalais-amerikkalaista puolustusyhteistyötä, valtiosalaisuuksia yms. yms. 
Lisäksi saamme tutustua useisiin henkilöihin niin politiikan huipulta kuin korvestakin. 

Mikä on Organisaatio ja keitä siinä on tai on ollut mukana? Entä mikä on Solro? Risti? Pastori?

Miksi esiin nousee paikka nimeltä TšernobylTšernobyl on vanha räjähteiden varastopaikka, joka on saanut nimensä siitä että ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen radioaktiivisestalaskeumasta saastuneet ja poltetut eläimenraadot haudattiin sinne.

Ja jotta tarinassa ei pääsisi helpolla, niin kertomukseen sotketaan myös menneisyyden tapahtumia niin Wieniläisveljeskunta-kirjasta kuin uudempiakin asioita niin yleisellä kuin yksityiselläkin tasolla.

Tämä kaikki tarkoittaa, että mielestäni tarinaan on sotkettu liikaa elementtejä, tapahtumia, nyt ja silloin. Tällainen tyyli Johnsrudilla on ollut kahdessa edellisessäkin kirjassa, mutta jos vertaan niihin, niin Risti on mielestäni selkein ja niin ollen trilogian paras. Silti toivoisin, että juonia jatkossa vähän karsittaisiin, muuten ei ole liiemmin valittamista. 

Jokaisen ihmisen sisällä asuu kaksi sutta, jotka kamppailevat keskenään. Toinen on hyvä, toinen paha. Voiton vie se.......jota ihminen ruokkii.  (Vanha intiaanilegenda)

++++++++++

Kirjailija: Ingar Johnsrud, synt. 1974 Oslossa
kirjailija, ent. toimittaja

************
Ilmestyneet suomennokset:
Wieniläisveljeskunta 2016 - Metsästäjä 2017 - Risti 2019
Kirjailija on kirjoittanut nämä dekkarit trilogiaksi, mutta nähtäväksi jää jatkuuko tarina. Ristin jälkeen kirjailija kirjoitti lastenkirjan.

^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://facebook.com/kirjarouvanelamaa
Insta: #pirittaolen

Kommentit