Jojo Moyes: Riikinkukon paratiisi & Karin Smirnoff: Sokerikäärme


Kaksi hyvin erilaista proosateosta. Moyesin kirja on viihdettä ja Smirnoffin romaani on aiheeltaan synkkä.

Tiedänhän minä etten näytä sellaiselta naiselta. Epäilette onko kukaan koskaan voinut rakastaa minua intohimoisesti, mutta kerran rakasti. Kauan ennen kuin keski-ikä ja harmaat hiukset peittivät ne harvat avut, joita minulla oli.

Jojo Moyes: Riikinkukon paratiisi, 511 s. - suom. ilm. 2024 - Peacock Emporium 2004 - suomennos: Riina Vuokko - Storytelin äänikirja - kesto: 18t 58 min. - lukija: Meri Nenonen - Gummerus

Sisältöesittely Akateemisen sivuilta:
Athene Forster oli säkenöivä 60-luvun nuori: kaunis, hemmoteltu ja holtiton. Vanhemmat huokaisivat helpotuksesta, kun Athene asteli avioliiton satamaan, mutta pian juorut alkoivat taas levitä.

Vuosikymmeniä myöhemmin Suzanna Peacock yrittää päästä sinuiksi äitinsä maineen kanssa. Perustettuaan Riikinkukon paratiisi -nimisen kahvilapuodin hän saa ystäviä ja kohtaa komean Alejandron. Äidin haamu kuitenkin häilyy Suzannan onnen yllä."

Kirjailijan kirjoja on alkanut ilmestyä jo 2002, ja Riikinkukon paratiisi on tuotannon alkupäästä. Mielenkiintoista. 
Loppujen lopuksi minusta kirjan kuuntelu oli pääosin hukkaan heitettyä aikaa. Tarina on tylsähkö, sekava ja sitä on vaikea kuunnella. Tähän tarinaan olisi riittänyt puolta lyhempi aika --> tiivistys.  
Lisäksi ärsytti kun tiettyjen ihmissuhteiden purkaminen jätettiin loppuun.

Alkuperäinen teos on ilmestynyt kaksikymmentävuotta sitten eli 2004 ja on Moyesin ensimmäisiä teoksia. Onneksi tarinat ovat parantuneet vuosien aikana. 

Lukija ok.

+++++++++
Kirjailija, ent. toimittaja
Pauline Sara-Jo "Jojo" Moyes, synt 1969 Lontoossa. Moyes asuu Essexissä farmilla, jossa kirjoittamisen lisäksi hoitaa tilan eläimiä ja ratsastaa. Moyesin teoksia luetaan 44 kielellä ja kirjoja on myyty yli 38 miljoonaa.

**********
Suomennetut teokset:
Trilogia:
Kerro minulle jotain hyvää 2015 - Jos olisit tässä 2016 - Elä rohkeasti 2018 
Linkki: Elä rohkeasti 3/3 
Päättää Kerro minulle jotain hyvää -trilogian

Muut:
Ole kiltti, älä rakasta häntä 2014 - Parillisia ja parittomia 2017 - Ne, jotka ymmärtävät kauneutta 2017 - Kuinka painovoimaa uhmataan 2019 (huom. alkup. ilm. 2009) - Pariisi yhdelle ja muita kertomuksia 2019 - Tähtien antaja 2020 -  Yömusiikkia 2021 (alkup. ilm. 2008) -  Morsianten laiva 2022 - Hopealahti 2022 - Lainakengissä 2023 (vain kovakantinen ja äänikirja) - Riikinkukon paratiisi 2024

Netistä löytyy myös lukuisa määrä suomentamattomia teoksia, alkaen vuodesta 2002 (Sheltering Rain)

Linkkejä: 
Morsianten laiva  (Tarinassa on jonkin verran todellisuuspohjaa.)
(Bonuksena Cecilia Ahernin  Pisamat kuin tähdet)

Tämä on ehkä suosikkini Moyesin kirjoista. Tälläkin tarinalla on todellisuuspohja ja se kertoo liikkuvasta kirjastosta. Naiset vievät ratsain kirjoja takamaille.

Yksitoista pikkukertomusta, joissa naiset pääosassa.
(bonuksena Celeste Ng:n Olisi jotain kerrottavaa):

Tässä Moyesin teoksessa (alkup. ilm. 2009)  hevoset ovat pääosassa.
 (Bonuksena Rileyn Varjon sisar - lyhyehkösti molemmat)

(Bonuksena Lucinda Riley: Auroran salaisuus.)
----------
 
Varmuuden vuoksi soitan kappaleen vielä toisen kerran. Se on lyhyt. Hän on vasta kaksivuotias mummi sanoo. Ihmelapsi sanoo Anita-äiti. Ihmelapsi ei kuulosta hyvältä. (...) Ostakaa minut ajattelen mutta kadun saman tie. Täällä tulen kuolemaan nälkään. Mutta nyt minulla on ainakin piano.

Karin Smirnoff: Sokerikäärme, 288 s. - suom. ilm. 2024 - Sockerormen 2021 - suomennos: Outi Menna - kansi: Jenni Saari - Storytelin äänikirja - kesto:8 t 7 min. -  lukija:  Satu Paavola - Tammi

Äänikirjan esittely kustantajan sivuilta:

Romaani joka vangitsee mustalla valollaan.
Oudon lumoava Sokerikäärme on romaani valheellisesta rakkaudesta, syrjäytymisestä ja musiikista. Ystävyydestä, joka auttaa selviytymään ihan kaikesta.
- Agnes, Kristian ja Miika kasvavat Södertäljessä 1980-luvulla. Heillä ei ole mitään yhteistä paitsi heidän erityislahjakkuutensa, josta versoo vankkumaton ystävyys. Yhdessä entisen maailmantähden, nykyisen musiikinopettajan Frank Leiden kanssa he muodostavat Bretzel Ensemblen. Aluksi he esiintyvät paikallisesti, pian he kiertävät myös maailmaa. Mutta kuka Frank Leide todella on: turva, kun vanhempien maailma pettää, vai kaikkein suurin petturi? Ilmiöksi nousseen Jana Kippo -trilogian kirjoittaja Karin Smirnoff säväyttää taas pikimustan huumorin ryydittämällä kerronnallaan."

Jopas on tarina. Kuunneltuani romaanin kylmät väreet hiipivät selkäpiissä. Smirnoff on onnistunut jälleen kerran kirjoitamaan jotakin erilaista. Kirjan sävy on tumma ja aihe pysäyttävä. Agnes, Miika ja Kristian ovat lapsia, joiden elinympäristö ei ole sopiva lapsille. Agnesin äidin kohtelu lasta kohtaan on pöyristyttävä ja toisaalla, etenkin Kristian, joutuu kärsimään toisenlaisista asioista. 
Teos on pysäyttävä ja surullinen. Esittelyssä mainitaan pikimusta huumori, mutta minä en kyennyt sitä löytämään. Tarinaa keventää lasten välinen ystävyys ja heidän musiikkinsa sekä muutaman harvan aikuisen ymmärtävä suhtautuminen lapsiin. 

Kuunteltuani vilkaisin e-kirjan puolelle ihan vain nähdäkseni onko tekstin kirjoitustapa tällä kertaa normaali. Ja eihän se ihan ole, sillä virkkeet ovat lyhyitä teksti on kirjoitettu ilman välimerkkejä (vain pisteet ja isot alkukirjaimet) ja myös dialogit on kirjoitettu pötköön.

Smirnoffin trilogia on huikea ja sitä on myös Sokerikäärme rankasta aiheestaan huolimatta. Merikotkan huuto on lukematta, mutta sitä ennen pitäisi lukea ehkä sarjan edelliset osat eli Lagercrantzin kirjat.
Veikaan, että jos pidit trilogiasta, niin tämäkin uppoaa. Suositus siis Sokerikäärmeelle ja k
iitokset Outi Mennalle huikeasta käännöksestä!

Lukija on hyvä ja pojot siitä, että välimerkkien puuttumisesta huolimatta tarina luetaan ymmärrettävästi.

Kivillä on pulssi. Kaisloilla sävel. Hiekalla rytmi ja muistilla laulu. Me olimme vain lapsia. Jonain päivänä olemme aikuisia.
++++++
Kirjailija, toimittaja, puutavaranyrityksen omistaja
Karin Smirnoff, synt. 1964 Uumajassa Ruotsissa


*******
Ilmestyneet teokset:
Lähdin veljen luo 2021 - Viedään äiti pohjoiseen 2022 - Sitten menin kotiin 2022 - Merikotkan huuto (jatkaa Milleniumia David Lagercrantzin kolmen kirjan jälkeen) 2023 - Sokerikäärme 2024

Yhteislinkki trilogiaan:
Lähdin veljen luo, Viedään äiti pohjoiseen, Sitten menin kotiin, osat 1-3
-------
Äänikirjapalvelun maksan itse.

Kommentit