Karin Smirnoff: Lähdin veljen luo/Viedään äiti pohjoiseen/Sitten menin kotiin -trilogia - proosa

Hieno trilogia, jonka pääosassa on Jana Kippo ja hänen Bror-veljensä  sekä Pohjois-Ruotsin pienten paikkakuntien asukkaat.

Lähdin veljeni luo. Linjurilla rantaa myöten ja eenelosen varressa pois. Siitä sitten kävellen kylää kohti. Taivaalta tupruttava tuisku pakkasi tien umpeen. Lumi tunki matalista varsista kenkien sisään ja nilkkoja paleli niin kuin monesti kläppinä.

Karin Smirnoff: Lähdin veljen luo, 1. osa Jana Kippo -trilogiaan - esikoisteos - 294 s. / kesto: 9 h 28 min. - suom. ilm. 2021 - Jag for ner till bror 2018 - suomennos: Outi Menna - kannen suunnittelu: Lukas Möllersten  - Storytelin äänikirja - lukija: Satu Paavola - Tammi

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:

"Karin Smirnoffin ylistetty esikoisromaani saa lukijan vuoroin itkemään, vuoroin nauramaan.
”Onko tämä tarina kauhea? On kyllä. Ja ei. Se on myös jännittävä, viihdyttävä ja erittäin hauska. Ennen kaikkea se on superdebyytti.” Upsala Nya Tidning

Jana astuu bussista suoraan lumimyrskyyn maaseudulla kaukana kaikkialta. Kotikylässä kaikki on niin kuin ennenkin: veli aikoo juoda itsensä hengiltä, Maria on löytynyt kuolleena, Johnin silmät ovat kuin avaruuden mustat aukot ja kotipalvelu saa uuden työntekijän, joka on lyönyt isäänsä heinähangolla. Karin Smirnoffin epätavallinen kerronta ja polveileva juoni kuljettavat lukijaa läpi Janan elämän solmukohtien tarinassa täynnä vaiettuja salaisuuksia, väkivaltaa, huumoria ja rakkautta. Lähdin veljen luo oli sensaatio Ruotsissa. Kiehtova, mukaansatempaava ja kirjallisesti korkeatasoinen romaani on erilainen sukutarina, joka nousi yli 100 000 kappaleen myynnillä bestselleriksi ja pääsi arvostetun August-palkinnon ehdokkaaksi."

Aloitin tämän teoksen lukemalla fyysistä kirjaa, mutten millään päässyt tarinan sisään ja keskeytin. Kirjoitustyylissä ärsytti nimien kirjoittaminen pienellä alkukirjaimella ja sukunimi ja etunimi yhteen, esim. janakippo sekä etenkin välimerkkien puuttuminen. Jostain syystä otin teoksen myöhemmin kuunteluun ja johas nappasi. Sitten kuuntelin toisen osan ja myöhemmin vielä kolmannenkin. Eikä kaduta. Lopussa lisää...

Koputin oveen ja astuin huoneeseen. Veli oli jo siellä. Hän istui tuolilla ja silitteli muorin käsivartta. Istuuduin vastakkaiselle puolelle sänkyä. Halusin jutella muorin kanssa viimeisen kerran mutta puhuttelunimestä muodostui ongelma. Muori kuulosti liian topakalta. Siri omituiselta. Äiti suomalaiselta. Mamma totaalisen mahdottomalta.

Karin Smirnoff: Viedään äiti pohjoiseen - 332 s. /kesto: 10 h 12 s. - 2. osa Jana Kippo -trilogiaan - suom. ilm. 2022 - Vi for upp med mor 2019 - suomennos: Outi Menna - kannen suunnittelija: Lukas Möllersten - Storytelin äänikirja  - lukija Satu Paavola - Tammi

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:

"Kauheaa mutta niin kiehtovaa.
Karin Smirnoffin ilmiöksi nousseen, poikkeuksellisen hehkutetun trilogian toinen osa tempaa mukaansa omaperäisellä tyylillä, vetävällä kerronnalla ja mustan huumorin sävyttämällä pohjoisen elämän kuvauksella.
Kipon sisarusten äiti on kuollut, ja hänet on vietävä hautaan pohjoiseen Kukkojärven kylään. Jana ja Bror pakkaavat ruumiin peräkärryyn ja käyvät matkaan kohti äidin menneisyyttä, josta he eivät tiedä mitään. Pian käy ilmi, että Kukkojärvellä on elämä toisenlaista, ja Bror löytää sieltä viinan tilalle uuden riippuvuuden, jumalan. Jumalaa pitäisi kaikkien niillä seuduilla pelätä, mutta Jana ei voi luopua jo kertaalleen pelastetusta veljestään, joten hänen on taisteltava koko kylää vastaan. Viedään äiti pohjoiseen jatkaa sitkeän Janan tarinaa vastoinkäymisten, salaisuuksien ja ihmissuhteiden arktisessa hetteikössä."
                            

Puolukkamehua, kahvia ja pikkuleipää. Siinä hän sanoi. Syö. Sinun pitää syödä. Haukkasin palan. Jäystin kinkkua. Pakotin sen kahvilla alas. Joku koputti oveen. Sisään kumpikin huusi nousematta.

Karin Smirnoff: Sitten menin kotiin, 320 s.  - suom. ilm. 2022 -  osa 3/3 Jana Kippo -trilogiaan - kannen suunnittelu: Lukas Möllersten - Sen for jag hem 2020 - suomennos: Outi Menna - Storytelin äänikirja - kesto: 8 h 42 min  -  lukija: Satu Paavola -   Tammi

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:

"Sensaatiotrilogian järisyttävä huipennus.
Karin Smirnoffin kuohuttavan romaanisarjan ihmiskuvaus on yhtä armotonta kuin pohjoisen karu luonto. Sarjan päätösosa solmii Jana Kipon elämän langat yhteen.

Jana Kippo on jäänyt yksin. Hän päättää vaihtaa kotiseutunsa Tukholmaan, mutta hyytävä pohjoinen ei ole valmis päästämään tytärtään pakoon. Noutaako routa omansa? Vai löytääkö Jana kotiin? Sisukkaan naisen taistelu läpi väkivallan, vähättelyn ja villin luonnon saavuttaa vihdoin päätepisteensä edellisten osien Lähdin veljen luo ja Viedään äiti pohjoiseen huipennuksessa.

Smirnoffin niukka ja laadukas kieli sekä omaperäinen tyyli ovat keränneet laajalti kiitosta. Sensaatiomaisen vastaanoton saanut sarja on kuin perisuomalainen romaani feministisellä otteella."

Turhaan tätä trilogiaa ei ole kehuttu. Teksti on eleetöntä, mutta täynnä elämää ja vivahteita. Kunkin teoksen tarinat ovat rujoa luettavaa.

Me kävelimme kävelyllä on outo suomennos, lienee tahaton, mutta onhan kirjan teksti muutenkin poikkeavaa (varmistin e-kirjasta, koska kuuntelin sarjan). Piste on ainoa välimerkki, lyhyitä virkkeitä, ei pilkkuja, outoja sanajärjestyksiä ja jo mainitut pikkukirjaimet nimissä ja etunimet ja sukunimet yhteenkirjoitattuia (janakippo).

Kertaus; Tarina kertoo siis janakiposta (Jana Kippo), hänen kaksoiveljestään, Brorista sekä Pohjois-Ruotsin pikkupaikkakuntien asukeista. Jana Kippo oli aikoinaan lähtenyt, mutta palasi nyt muistoineen. Jana Kippon tarkoitus oli pelastaa juopotteleva kaksosveljensä.
Jana tapaa reissullaan kaikenlaisia ihmisiä ja alkaa pikkuhiljaa löytää myös kadonnutta minuuttaan, joka on ollut piilotettuna muistin syövereihin. Mitä köyhistä kylistä alkaa paljastua: salaisuuksia, väkivaltaa, insestiä, murhia, pedofiliaa ja ties mitä kamalaa.
Kirjojen tarinat eivät ole helppoa luettavaa, mutta jos niihin pääsee mukaan, niin se ehkä palkitsee. Ja jollei maita, niin keskeytä - niin minäkin ensin tein. 
Nyt suosittelen.

Hyvät suomennokset on kaikkiin teoksiin on tehnyt Outi Menna. 

Satu Paavola lukee kaikki teokset. Hyvin luettu.
Kauniit kannet ovat yhtenäiset.

++++++
Kirjailija, toimittaja, puutavaranyrityksen omistaja
Karin Smirnoff, synt. 1964
Smirnoff aikoo jatkaa Stig Larssonin aloittamaa Millenium -sarjaa, johon David Lagercrantz on kirjoittanut jo  kolme jatko-osaa.

*******
Ilmestyneet teokset:
Lähdin veljen luo 2021 - Viedään äiti pohjoiseen 2022 - Sitten menin kotiin 2022

Yhteensä yli puoli miljoonaan kappaletta Ruotsissa myyneestä trilogiasta on tekeillä televisiosarja. Todella mielelläni näkisin sen myös Suomessa.

Karin Smirnoff on trilogian jälkeen kirjoittanut kirjan Sockerormen 2021, joka kertoo rakkaudesta, ulkopuolisuudesta ja musiikista ja näytäisi tarinassa olevan salaisuukin. Toivon, että tämäkin suomennettaisiin

Kommentit

  1. Minä olen lukenut tuon keskimmäisen, kun se sopi niin hyvin viime vuoden Helmet-haasteeseen (kirjan nimessä ilmansuunta). Tarkoitus olisi lukea nämä muutkin osat. Itseäni eivät oikeastaan edes häirinneet nuo kielioppivirheet, vaikka voisi luulla että olisivat häirinneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa lukea muukin. Erikoinen tapa kirjoittaa. Olisi kiva tietää miksi.

      Poista

Lähetä kommentti