Viveca Sten: Kylmäävä kosto, 3. osa & Anders Roslund: 100 prosenttia, 12. osa

 

Kaksi tunnettua suosittua ruotsalaista dekkaristia. Kylmäävän koston kuuntelin ja 100 prosenttia luin.

Nainen kirkaisee, kovaa ja avuttomasti. Sitten joku matalaääninen kiroaa ja kuuluu vaimea tömähdys, vähän niin kuin lamppu kaatuisi lattialle. - Mitä siellä tapahtuu?
(Ote prologista.)

Viveca Sten: Kylmäävä kosto, 477 s. -  3. osa Åren murhat -sarjaan - suom. ilm. 2023 - Botgöraren 2022 - suomennos: Virpi Vainikainen - kansi: Maria Sundberg - Storytelin äänikirja  - kesto: 12 t 37 min. - lukija: Anni Kajos -WSOY

Äänikirjan sisältöesittely kustantajan sivuilta:
Bisnesnainen löytyy brutaalisti murhattuna ylellisen hotellin sviitistä. Åreen iskee paniikki. Poliisit Daniel Lindskog ja Hanna Ahlander saavat selville, että uhrilla oli yhteyksiä lähikaupungissa sijaitsevaan kuuluisaan vuoristohotelliin. Uhri oli kaavaillut parhaat päivänsä nähneen rakennuksen paikalle uutta luksushotellia, alan houkuttavinta helmeä. Ja nyt hän on kuollut.
Daniel alkaa käydä terapiassa oppiakseen vihanhallintaa ihmissuhteissaan. Hannalla riittää haastetta omassa tunne-elämässään. Yhdessä he pureutuvat kimuranttiin tutkintaan, johon liittyy särkyneitä ihmissuhteita, ikäviä konflikteja ja kipeitä lapsuusmuistoja.

Pidän enemmän kahdesta edellisestä osasta. Kylmäävä kosto on paikoin jopa pitkäveteinen eikä juonikaan oikein ota tulta alleen. Turhaa jaarittelua ja ihmissuhteiden kuvailuja olisi voinut vähentää. Tosin tällainen tyyli kuuluu Stenin kirjoitustapaan. Jatkan silti Åren murhien parissa.

Lukija: Menettelee, mutta ärsyttää hänen tapansa venyttää sanojen loppuja.

+++++++
Kirjailija, ent. juristi
Viveca Sten, synt. 1959 Tukholmassa, jossa asuu talvet plus lomailee mökillään Åressa.
Stenin suku omistaa talon Sandhamnin saarella Tukholman saaristossa. Sten asuu talossa kesäisin. Omat saaristomaisemat ovat olleet inspiraation lähteenä.
Sandhamn -sarjaa on myyty maailmanlaajuisesti jo yli 4,5 miljoonaa kappaletta. Kirjasarjaan perustuvaa Murha Sandhamissa -tv-sarjaa on katsonut ympäri maailmaan n. 70 miljoonaa ihmistä. 


Kuvasin Viveca Stenin Helsingin kirjamessuilla syksyllä 2022.

********
Ilmestyneet teokset:
Sandhamin murhat -sarja:
Syvissä vesissä 2012 - Sisäpiirissä 2013 - Pinnan alla 2014 - Sotilaiden salaisuudet 2015 - Juhannusmurha 2016 - Ristiaallokossa 2016 - Vallan varjossa 2017 - Totuuden nimessä 2018 - Huonossa seurassa 2019 - Hyytäviä hetkeä 2020 (novellikokoelma, joka kertoo vuosista 1981 - 2015, ja avaa sarjan henkilöiden taustoja, etenkin Noran ja Thomasin) - Kaikessa hiljaisuudessa 2020

Linkkejä:

Hyytäviä hetkiä - Kymmenen dekkarinovellia.
(Bonuksina: Mari Jungstedt: Näen sinut ja Jessica Fellowes: Nuori, kaunis ja kuollut)

Kaikessa hiljaisuudessa, 11. osa
(Bonuksena Sarenbrantin Häpeänurkka)

Åren murhat -sarja:
Lumen uhrit 2022 - Laakson varjo 2022 - Kylmäävä kosto 2023
Linkki edellisiin osiin, jotka myös kuuntelin: Lumen uhrit, 1. osa ja Laakson varjo, 2. osa

Viveca on kirjoittanut yhdessä tyttärensä Camillan (synt. 1992) kanssa nuorten trillerisarjan Synkät vedet: Syvyyksissä 2017 -  Sumussa 2018 - Loimut 2019

Äänikirjanpalvelun maksan itse.
,..........

Kuului korvia vihlova ääni. Pimeys laskeutui. Sitten tuli löyhkä. Tärinä. Hengitys. Pelko. Kylmyys. Äänet. Ja kauhu, kun hän putosi kohti pimeää.

Anders Roslund: 100 prosenttia, 384 s. - suom. ilm. 2023 - 12. osa Ewert Grens -sarjaan - 100 prosent 2022 - suomennos: Annamari Typpö - alkup. kansi: Nils Olsson - WSOY 2023

Komisario Ewert Grens tutkii outoja kuolemia, joiden ratkaisuun rikososaston päällikkö Erik Wilson antaa aikaa vain seitsemän päivää. Näin lyhyt aika, koska Grens ei ole ollut työkuntoinen ja Wilson antaa Grensille nämä päivät työkyvyn osoittamiseen. 
Grens ryhtyy toimeen, mutta alkaa pian olla epätoivoinen. Aika valuu kuin hiekka tiimalasista eikä nukkuminen poliisiaseman työhuoneen sohvalla auta ollenkaan. 
Ewert tarvitsee apua ja sitä hän pyytää ystävältään Pietiltä. Hoffman haluaisi elää vain normaalia elämää ja on sanonut Ewertille ettei enää lähde mukaan selvittämään tapauksia. Saako Grens jollakin tavalla puhutuksi Pietin ympäri vai löytyykö jostain toinen apuri?

Alku on aika tyrmäävä ja se antaa viitettä siitä mitä ehkä on tulossa. Alun jälkeen siirrytään aikaan 11 kuukautta aiemmin, sitten 9 kuukautta aiemmin ja siitä aina lähemmäksi nykyaikaa.

Sarjan neljän viimeisen kirjan sanotaan olevan itsenäisiä teoksia, mutten missään nimessä suosittele lukemaan niin, sillä päähenkilön tarinalla on suuri rooli jokaisessa teoksessa. Mutta jos sittenkin aiot lukea erikseen, niin älä missään tapauksessa aloita ainakaan Mistä tunnet sä ystävän -kirjasta !!

Sarjassa on aikamoisia tarinoita, joissa lukijaa ei päästetä  helpolla. Roslund on aloittanut Grens-sarjan kirjoittamisen Börge Hellströmin kanssa, ja jatkanut Hellströmin kuoltua yksin.  

Olen pitänyt sarjan kirjoista, joistakin enemmän joistakin vähemmän ja yhdessä kirjoitetuista eniten. 100 prosenttia -kirja ei todellakaan ole parhammasta päästä, sillä tarinassa on liian paljon tyhjää jorinaa. Olen kirjoittanut muistiinpanoihini viimeiseksi: Harvinaisen tylsää jaarittelua! Lisäksi arvasin syyllisen.
Lisäksi surmatavat ovat turhan mielikuvituksellisia ja harvoin noin kuolettavasti loukkaantunut selviää.

Joko Ewert Grens on tullut poliisiuransa päätökseen ja pitäisi päästää eläkkeelle (Grens olisi sopivasti jo eläkeiässä). Paljon pitäisi tapahtua, jotta sarja jaksaisi kantaa vielä kovin pitkälle. Jos Roslund jatkaa Ewart Grensin parissa, niin pakkohan tulevatkin dekkarit on lukea, sillä ei sarjaa voi keskenkään jättää kun olen elänyt Ewert Grensin mukana jo kaksikymmentä vuotta (Peto ilm. 2004.)
Tietoa jatkosta en löytänyt mistään. 

++++++++
Kirjailija, journalisti  ja ent. Ruotsin television uutispäällikkö
Anders Roslund, synt. 1961 Jönköping /Ruotsi. Roslund tuli tunnetuksi teoksistaan, joita kirjoitti yhdessä Börge Hellströmin kanssa (1957 - 2017).

Roslundiin on kohdistunut valeteloituksia ja mies on asunut pitkään hotelleissa ja valeosoitteissa. Kirjailijan kanssa on usein joutunut asumaan aseistettu henkivartija.

Kuudennen yhteisen kirjan (Kaksi soturia) jälkeen Roslund ja Hellström päättivät purkaa yhteistyönsä, koska tunsivat menevänsä eri suuntiin. Kirjailijat kuitenkin palasivat vielä yhteen kirjoittamaan Kolme minuuttia. Tämän jälkeen miehet jatkoivat taas erikseen ja Roslund on kirjoittanut Kolme tuntia yksin ja sen jälkeen jatkanut sarjaa itsenäisillä teoksilla. Päätös kirjoittaa erikseen syntyi ennen kuin kirjailija ja entinen nuoriso- ja päihdetyöntekijä Börge Hellström sairastui ja kuoli.
(Lähde: Kolme tuntia-kirja / Roslundin loppusanat)

*********
Suomennetut Roslundin & Hellströmin teokset:
Ewert Grens-sarja:
Peto 2004 - Lokero 21 2007 - Edward Finniganin hyvitys 2008 - Tyttö katujen alta 2010  - Kolme sekuntia 2011 -  Kaksi soturia 2013 - Kolme minuuttia 2016 - 

Roslundin yksin kirjoittamat Ewert Grens -sarjan osat:
Kolme tuntia 2018  - Sä kasvoit neito kaunoinen 2020 - Levon hetki nyt lyö 2021 - Mistä tunnet sä ystävän 2022 - 100 prosenttia 2023

Peto on voittanut Pohjoismaiden parhaalle dekkarille annettavan Lasiavain-palkinnon vuonna 2005

Mistä tunnet sä ystävän, 11. osa
(Bonuksena: 
John Verdon: Kuolleiden kylä, 7 osa)

 Levon hetki nyt lyö, 10. osa 

Sä kasvoit neito kaunoinen 9. osa

Kolme tuntia 8. osa

Kommentit