Anders Roslund: Kolme tuntia - 8. osa - dekkari




















Prologista: Haluaisin huutaa, kysyä. Happi vain ei riitä siihen. Minähän toivon edelleen: ehkä vielä on joku, joka ei ole antanut periksi.

Anders Roslund: Kolme tuntia - 431 s. - 8. itsenäinen jatko-osa - suom. ilm. 2018 - Tre timmas - suomennos: Veijo Kiuru - Tre timmar 2018 - WSOY ******* kirjaston kirja

Dekkarin aiheena ovat sekä pakolaiset että heitä kuljettavat ja värväävät salakuljettajat. Tapahtumat sijoittuvat Pohjois-Euroopasta Länsi-Afrikkaan.
Tarinan yksi päähenkilöistä on tässäkin osassa kookkaanpuoleinen rikoskomisario Ewert Grens. Mies, joka on ollut jo 40 vuotta työssään ja pitää "koneensa" kunnossa juomalla monta kupillista kahvia päivässä. Ewert kuuntelee mieluiten 1960-luvun Siw Malmkvistin musiikkia, eikä anna edes päällikön kutsun häiritä kuuntelua.
- Ewert?
- Ewert, kuuletko sinä!
Hän antoi Wilsonin kutsua. Tämä oli yksityinen hetki...
- Kaksi laulua. Niin kauan hän istuisi tässä. Niin kauan hän istui tässä aina. Tuli hälytyksiä tai ei.

Grens vastaa lopulta ja päällikkö komentaa menemään heti ruumishuoneelle. Siellä tuntuisi olevan yksi ruumis liikaa.
- Yksi ei siis kuulu sinne. Yksi ruumis, jota ei ole lainkaan otettu vastaan, jota ei ole lainkaan kirjattu.

Yksi ruumis aloittaa valtavan rikosvyyhdin, jota Grens nyt määrätään tutkimaan. Ruumis? Kuka? Miten ruumishuonella voi olla ylimääräisiä ruumiita? Miksi?

Grens työskentelee Kronobergin poliisitalossa pääasiallisina apuinaan Mariana Hermansson ja Sven Sundkvist. Tiettyjen tapahtumien jälkeen Ewert Grens törmää entisen pikkurikollisen nimeen. Mieheen, joka on joskus auttanut poliisia. Mieheen, jonka Grens oli luvannut jättää rauhaan. Nyt kuitenkin Grens tarvitsee kipeästi juuri tämän miehen apua. Mistä löytää kyseinen henkilö ja miten saada tämä auttamaan? Tehtävä olisi tosi kiireellinen, kinkkinen ja hengenvaarallinen.

Kun alun tapahtumista päästään eteenpäin, niin sitten vauhti kiihtyy ja kiihtyy. Mukaan kuvioihin tulevat mm. Tilintarkastaja ja CC ja ACC ja zuw1 sekä zuw2. Eikä unohdeta kirahvin päätä eikä mustekalan päätä, mitä ne sitten lienevätkään.

Minusta tämä oli sarjan kolmesta edellisestä kirjasta parhain, vaikkakin alussa mietin, että onko yksin kirjoittavan Roslundin teksti kuvailevampaa. Ehkä vähän, joo.
- Ja hän tiesi täsmälleen, miten, mitä, milloin. Keittiönkellon tikitys olivat pärisevät rummut, liesituulettimen valo aurinkoa voimakkaampi, miehen hengitys ruoanjätteiden kaatopaikka.

Itse asiassa nämä rönsyt eivät lopulta sitten haitanneet, sopivat niihin paikkohin, joihin ne oli kirjoitettu. Enemmän minua häiritsivät tekstissä olevat kielioppivirheet. Muutenhan tarina ja teksti kulkevat mainiosti ja vaikka rikoksia sattuu ja tapahtuu, niin väkivalta on aisoissa. Aihekin on aina vain ajankohtainen.
Kolme tuntia on itsenäinen teos, mutta suosittelisin lukemaan edellisetkin osat, sillä Grensin ja "miehen" yksityiselämää seurataan. Lopussa jätetään pari juttua auki, joten seuraavaa osaa odottamaan. Kirjailija on sanonut, että seuraavan kirjan nimessä esiintyy sana "kolme". Yllätys, yllätys!

Kolme tuntia oli ollut yhtä pitkä aika kuin kolme tuntia ja kolme sekuntia.

P.S. Arvioiden mukaan Euroopan unionin jäsenmaihin saapui vuonna 2015 noin 1.260 000 turvapaikanhakijaa. Meriteitse saapuvista turvapaikanhakijoista oli miehiä 58%, naisia 17% ja lapsia 25%. Välimeren ylitykseen liittyy merkittäviä riskejä ja ihmissalakuljetusta, ja huomattava määrä turvapaikanhakijoista onkin hukkunut matkalla Eurooppaan.
Ruotsin keskusrikospoliisin mukaan ihmisiä salakuljettavat rikollisliigat velottivat kultakin asiakkalta  vuonna 2009 10 000-20 000 euroa. Mikä mahtaa olla summa nykyään?
(Lähteet: Wikipedia ja Ylen nettisivut)

++++++++++

Pari sanaa kirjailijasta ja kirjojen synnystä:
Kirjailija ja toimittaja, entinen Ruotsin television uutispäällikkö, Anders Roslund on syntynyt v. 1961 Jönköpingissä. Roslund on tullut tunnetuksi kirjailijakaksikko Roslund-Hellströmin toisena osapuolena. Roslund oli 20 vuotta sitten todennut, että ruotsalaisten rikoskirjojen osuus oli olematon. Jotakin asialle pitäisi tehdä. Tavatessaan Börge Hellströmin Anders tajusi heidän loksahtavan yhteen sekä ihmisinä että kertojina ja he sopivat, että alkaisivat kirjoittaa. Roslund jatkaa: "Aina viihde ensisijaisena. Tarina, tarina, tarina. Mutta sen rinnalle juurtui visio puolet totta, puolet valetta."
Roslundiin on myös kohdistunut valeteloituksia ja mies on asunut pitkään hotelleissa ja valeosoitteissa ja kirjailijan kanssa on pitkään joutunut asumaan aseistettu henkivartija.

Kuudennen yhteisen kirjan (Kaksi soturia) jälkeen miehet päättivät purkaa yhteistyönsä, koska tunsivat menevänsä eri suuntiin. Kirjailijat kuitenkin palasivat vielä yhteen kirjoittamaan Kolme minuuttia. Tämän jälkeen miehet jatkoivat taas erikseen ja näin ollen Roslund on kirjoittanut Kolme tuntia yksin. Tämä päätös syntyi ennen kuin kirjailija ja entinen nuoriso- ja päihdetyöntekijä Börge Hellström sairastui ja kuoli.
                                                             Börge Hellströn 1957 - 2017

(Lähde: Kolme tuntia-kirja / Roslundin loppusanat)

**************
Suomennetut Roslundin & Hellströmin teokset:
Peto 2004 (on voittanut Pohjoismaiden parhaalle dekkarille annettavan Lasiavain-palkinnon vuonna 2005)  - Lokero 21  2007 - Edward Finniganin hyvitys 2008 - Tyttö katujen alta 2010 - Kolme sekuntia 2011 - Kaksi soturia 2013 - Kolme minuuttia 2016 - Kolme tuntia 2018 (ilman Hellströmiä)

Kommentit