Sten: Kaikessa hiljaisuudessa & Sarenbrant: Häpeänurkka - lyhyesti- dekkari

 


Kenelle vanhat räjäytyksessä löytyneet luut mahtavat kuulua? Entä kuka joutuu nurkkaan häpeämään? 

Ampu tulee! (...) Työmaan ylle laskeutui hiljaisuus. Micke, yksi miehistä joka oli kyyristellyt kypäränsä suojissa, tuijotti jotain vaaleaa pölyn ja kivimurskan seassa.

Viveca Sten: Kaikessa hiljaisuudessa, 467 s. - 11. osa Sandhamin murhat -sarjaan - suom. ilm. 2020 - I hemlighet begravd 2019 - suomennos: Sirkka-Liisa Sjöblom - kansi: Elina Grandin - WSOY ******** kirjaston kirja

Prologista poimittua: Telegrafholmenilla aletaan tehdä rakennustöitä, mutta sitä varten täytyy ensin vähän räjäytellä. Pölypilven laskeuduttua maassa näkyy luita. Aluelle oli haudattu joku. 

Ylikonstaapeli Thomas Adreasson alkaa joukkonsa kanssa tutkia tapausta. Luut ovat aika sirpaleisia, joten on vaikea päätellä sukupuolta ja koska luut osoittautuvat myös aika vanhoiksi, herää epäilys saisiko niistä enää eristetyksi DNA:ta. Niinpä ei auta muu kuin lähteä perkaamaan kadonneita henkilöitä.

Ryhmä päätyy kolmeen kadonneeseen, yhteen mieheen ja kahteen eri-ikäiseen naiseen. Tarinan edetessä mukaan tulee kadonneiden lukuja, joissa kerrotaan heidän senhetkisistä tekemisistään ja johdatellaan pääasiaan eli voisiko uhri olla joku heistä.

Ihan näppärä tarina, jonka vuoroluvut (menneisyys/nykyisyys) toimivat hyvin.
Olen lukenut ilmestyneet Sandhamit ja olen sitä mieltä, että kirjailija on parantanut parin viimeisen teoksen kohdalla. Tarinat ovat monipolvisempia, tosin nyt Kaikessa hiljaisuudessa -kirjassa on liikaa Noran ongelmissa vellomista. Tästä huolimatta pidin tästä dekkarista ja olen pitänyt myös leppoisesta tv-sarjasta, etenkin sen kauniiden saaristomaisemien takia. 

+++++++
Kirjailija, ent. juristi
Viveca Sten, synt. 1959 Tukholmassa, jossa asuu talvet.
Stenin suku omistaa talon Sandhamnin saarella Tukholman saaristossa. Sten asuu talossa kesäisin. Omat saaristomaisemat ovat olleet inspiraation lähteenä sarjaa kirjoittaessa.

********
Ilmestyneet teokset:
Sandhamin murhat -sarja:
Syvissä vesissä 2012 - Sisäpiirissä 2013 - Pinnan alla 2014 - Sotilaiden salaisuudet 2015 - Juhannusmurha 2016 - Ristiaallokossa 2016 - Vallan varjossa 2017 - Totuuden nimessä 2018 - Huonossa seurassa 2019 - Hyytäviä hetkeä 2020 (novellikokoelma, joka kertoo vuosista 1981 - 2015, ja avaa sarjan henkilöiden taustoja, etenkin Noran ja Thomasin) - Kaikessa hiljaisuudessa 2020
Tulossa: Lumen uhrit, 1. osa Åren murhat -sarjaan, ilm. syyskuussa 2021

Linkki novellikokoelmaan, osa 10: (jossa lyhyehkösti myös Jungstedtin Näen sinut ja Fellowesin Nuori, kaunis ja kuollut):

Viveca on kirjoittanut yhdessä tyttärensä Camillan (synt.1992) kanssa nuorten trillerisarjan Synkät vedet: Syvyyksissä 2017 -  Sumussa 2018 - Loimut 2019

Linkki edelliseen varsinaiseen Sandham -osaan:

..............................................

Hän kulkee saapasmiehen perässä mutkaista metsäpolkua. Maa keinahtelee jalkojen alla ja päässä pyörii. Miten hän tänne joutui?

Sofie Sarenbrant: Häpeänurkka, 445 s. - 5. suomennettu osa Emma Skökd -sarjaan, (kahta ensimmäistä osaa ei ole suomennettu) - suom.ilm. 2021 - Skamvrån 2019 - suomennos: Helene Bützow - kansi: Maria Sundberg - kannen typografia: Sanna-Reeta Meilahti - WSOY ******* kirjaston kirja

Rikostarkastaja Emma Sköld saa ensimmäisenä työpäivänään tehtäväkseen selvittää Uutisaamun juontajan katoamista. 

Eräs mies on vapaaehtoisesti astumassa syvään kuiluun ja päälle laitetaan ristikko. Miksi? 

Koulukiusattu kolmetoistavuotias tyttö pohtii haluaako enää elää. Tätä miettissään alkaa chattailla auttavassa puhelimessa. Sitten tyttö katoaa.

Thomas "Nyllet" Nylén on isyysvapaalla, joten Emma saa uuden parin kuusitoistavuotta nuoremmasta Krillestä. Emma oli viihtynyt Krillen kanssa paremmin kuin luuli. Mies on energinen, valpas ja komea. Mutta mitä mahtaa kuulua Emman ja Nylletin suhteelle? Mitä puuhaa kestohäirikkö Madeleine? Sekin selviää.

Taalainmaalla alkaa tapahtua rikoksia, joita Emma ja Krillekin joutuvat setvimään. 

Ihan mallikkaasti Sarenbrant taas kuljettaa eri tarinoita ja lisää jännitystä sopiviin kohtiin. Kelpo dekkari tämäkin, mutta sisällöllisesti olen pitänyt enemmän edellisistä kirjoista. Häpeänurkan tarina alkaa jossain vaiheessa laahata ja odotan etenemistä, jota sittemmmin kyllä tapahtuukin. Tässäkin dekkarissa (kuten monessa muussakin nykyään) pureudutaan koulukiusaamiseen ja sen aiheuttamiin ongelmiin. Miten kiusatun tällä kertaa käy? Kiusaaminen ei kuitenkaan ole ainoa aihe, onneksi. 

Kahdessa ensimmäisessä teoksessa oli eri suomentajat, mutta seuraavat on suomentanut  Helene Bützow. Suomennostahti on ollut aika ripeä, joten ehkä jo syksyllä saamme seuraavan osan. Tätä toivon, sillä Sarenbrantilla on "ikävä" tapa jättää kirja jännittävään kohtaan. Niin nytkin. Tämän vuoksi suosittelen lukemaan kirjat järjestyksessä, jännitys säilyy.

Sarenbrant sanoo kiitoksissaan mm: Tiedän omasta kokemuksesta, millaista häpeää huono olo voi ihmisessä herättää. "Saisit olla kiitollinen, sinullahan on kaikkea." Niinpä, mutta ahdistus ei ole järkiperäistä. Onnekkaan ja onnellisen välillä ei ole yhtä kuin -merkkiä. Päältä katsoen ei näe, miten ihminen sisimmässään voi.

++++++++
Kirjailija, valokuvaaja ja ent. toimittaja
Sofie Sarenbrant, synt. 1978 Tukholmassa. Asuu Bromassa, josta myös kirjoittaa kirjoissaan. Harrastaa juoksua, ratsastusta, matkustaa mielellään ja viettää aikaa perheensä kanssa.

*******
Ilmestyneet suomennokset:
Emma Sköld -sarja:
Osia 1 ja 2 ei ole suomennettu
Avoimet ovet 2019  - Osasto 73 2019 - Kerjäläinen 2019  - Syntipukki 2020 - Häpeänurkka 2021

Tulossa: Valheenpunoja, 8. Emma Sköld, ilm. lokakuussa. Lisäksi sarjan aloitusosat: Lepää rauhassa, 1. osa ilm. marraskuussa ja 2. osa Kuoleman kintereillä ilm. marraskuussa 2021.

Linkki edelliseen osaan (bonuksena psykologinen trilleri eli Erin Kellyn Kiviäidit ja itsenäinen dekkari Adrian McKintyn Ketju)

Kommentit