Viveca Sten: Lumen uhrit 1. osa & Laakson varjo 2. osa


Viveca Stenin uusi dekkarisarja "Åren murhat" sijoittuu kauniisiin lumisiin maisemiin. Sarjasta on ilmestynyt kaksi osaa ja kolmaskin on jo tulossa.
Åre sijaitsee Åreskutan-tunturin juurella ja on suosittu talviurheilupaikka.

Pakkasta on kaksikymmentä astetta, mutta ilma tuntuu kylmemmältä. Puiden oksat ovat huurteessa, ja Åreskutan-tunturi tuskin erottuu lumisumun seasta. Voimakkaat valonheittimet luovat valkealle lumelle pitkiä varjoja, niin että maisema on kuin mustavalkoinen maalaus.

Viveca Sten: Lumen uhrit, 496 s. - suom. ilm. 2022 - 1. osa Åren murhat -sarjaan - Offermakaren 2020 - suomennos: Sirkka-Liisa Sjöblom - kansi: Maria Sundberg - Storytelin äänikirja - kesto 12 t 40 min. - lukija: Anna-Riikka Rajanen - WSOY  

Esittelyteksti kustantajan sivulta:

"Huippusuosittu dekkaristi vie lukijansa Åren tunturimaisemiin – eikä ruumiilta vältytä.

Laskettelukausi on vasta alkamassa Åressa, Länsi-Ruotsin suositussa hiihtokeskuksessa, kun rinteestä löytyy ruumis. Kaikki viittaa siihen, ettei kyseessä ollut onnettomuus. Daniel Lindskog Åren poliisista saa uuden työtoverin Hanna Ahlanderista, joka on paennut Tukholmasta ero ja potkut mieltä kirvellen. Pian he ovat keskellä rikostutkimusta. Lunta pyryttää, lämpötila laskee ja yhä useampi joutuu hengenvaaraan. Mitä pitää uhrata ennen kuin totuus selviää?"

Viveca Sten kertoi, että sarja on saanut alkunsa korona-aikana, jolloin Sten vietti koko talven mökillään Åressa. Sten istui ja katsoi ikkunastaan lumista maisemaa ja mietti ristiriitaa kauniin maiseman ja maailmalopun tunnelman välillä. Niinpä kirjailija päätti alkaa kirjoittaa jotan uutta, josta ei edes perhe tiennyt, puhumattakaan muusta ympäristöstä tai kustantajasta. Näin alkoi Åren murhat -sarja.

Tuttua Steniä. Tässä osassa kesti hieman liian kauan ennen kuin päästiin asiaan, mutta siihen varmaan vaikutti se, että Sten on halunnut kertoa taustoja päähenkilöilleen. 
Hanna ja Daniel viettävät kovin erilaista yksityiselämää, sillä Danielilla painaa päälle perheen vauva-arki. 
Hanna on työskennellyt Tukholman Citypolisenissa, mutta joutunut lähtemään sieltä tietyn tapahtuman jälkeen. Lisäksi poikaystävä on touhunnut omiaan ja Hanna on kostanut. Oliko järkevää, sitä sietää pohtia.  Hannan isosisko on ystävällisesti tarjonnut majoituksen komeassa Åre-huvilassaan. Siellä Hanna verottaa siskonsa viinikaappia ja miettii tekosiaan ja tulevaisuuttaan. 

Poliisi, joka taas "pakenee" Tukholmasta pohjoiseen, on kulunut juttu, mutta ai että pidän siitä, että kirjailija kertoo miksi. Mukava tietää päähenkilöiden taustasta ja menneisyydestä heti ensimmäisessä osassa. 
Tarinakin ok.

Lumen uhreissa on samoja juttuja, joita löytyy niiiin monista dekkareista. Miksi poliisit aina vaarantavat tutkinnan tekemällä luvattomia juttuja. Plus miksi kotona aina vingutaan poliisipuolison työajoista, kotona olemisen vähyydestä jne. Molemmilla poliiseilla on myös henkilökohtaisia ongelmia, huoh. 
 
Stenin kirjoissa on sopiva määrä henkilöitä, joten kuulijakin pysyy mukana, vaikka kuuntelisi pätkissä.

Jotenkin pidän Stenin dekkareista, jotka ovat aika yksinkertaisia. Ei tarvitse ihan hirveästi pinnistellä pysyäkseen mukana juonen kulussa. Mukavaa dekkariviihdettä, jossa kuitenkin on riittävästi (nippa napaa) aineksia, jotta jaksaa seurata. Niinpä toinenkin osa on kuunneltava.

Lukija ok.
..................

Rebecca itse on syvästi kiitollinen, että on saanut varttua seurakunnan helmassa. Isä ja äiti kuuluvat Elämän valoon jo ennen hänen syntymäänsä, samoin molemmat isovanhemmat. He kaikki ovat saaneet vaeltaa Herran laaksossa.

Viveca Sten: Laakson varjo, 472 s. - suom. ilm. 2022 - 2. osa Åren murhat -sarjaan -  kansi: Ivi Piibeleht - Dalskuggan 2021 - suomennos: Sirkka-Liisa Sjöblom - Storytelin äänikirja - kesto: 12 t 46 min. - lukija: Anni Kajos - WSOY

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:

Lumisen rikossarjan hyytävää jatkoa!
Åren murhat -sarjan Laakson varjo tarjoaa jäätävää jännitystä, vahvoja luonnekuvauksia ja majesteettista tunturimaisemaa.
Idyllisessä Åressa vietetään talvilomaa, kun paikallisen julkkiksen ruumis löytyy rusikoituna lumesta. Uhrilla ei näytä olevan vihollisia, joten miksi verityö? Poliisi on neuvoton.

Samaan aikaan kristillisen kirkon vapaa lahko on saanut jalansijan Norjan rajalla syrjäisissä kylissä. Nuori Rebecca haaveilee vain Jumalan palvelemisesta uskollisena pastorin vaimona, mutta jääkin yksin ja haavoittuvaksi. Kukaan ei puolusta häntä, ja pian hän saa jo pelätä henkensä puolesta. Yhä uusia salaisuuksia paljastuu synkän tarinan keriytyessä esiin."

Tällä kertaa Sten liittää tarinaansa mukaan lahkon, joissa tunnetusti sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Sten kuvaa hyvin nuorta Rebeccaa, hänen toiveitaan ja ajatuksiaan, jotka ajan kuluessa muuttuvat. 

Väsyin edellisessä osassa poliisin jatkuvaan huonoon omatuntoon siitä ettei ole riittävästi perheen parissa ja että tutkimus näyttää aina menevät edelle. Puoliso marmattaa kotona koko ajan. 
Kyllä tämä tuli jo selväksi.

Kuuntelen mielelläni Stenin dekkareita ja toisinaan muutenkin tällaisia tarinoita. Olosuhteiden pakosta on kuunneltava vaikka mieluummin lukisin, jotta tapahtumien kulku jäisi paremmin mieleeni. Stenin kirjojen tarinat jäävät muistiin eikä haittaa vaikka tekstistä menisikin hieman ohi ajatusten lähtiessä harhailemaan omille teilleen. 

Sandhamn -sarja on lokoisa ja meren ystävänä kirjoja oli mukava lukea ja sarjaa katsoa. Kiva, että nyt on siirrytty toisenlaisiin maisemiin. En ole oikein talven ystävä, mutta entisaikoina vietin paljon vapaa-aikaa lasketellen, joten mukava, että kesästä ja saaristosta on siirrytty talven lumisiin maisemiin. Sten kuvaa hyvin saaristomaisemia, mutta myös talvea, josta saa hyytävyyttä tarinoihin. 

Pidin enemmän Laakson varjosta kuin aloitusosasta. Tarina on parempi ja kun hahmot ovat jo tuttuja niin kuuntelu sujui vieläkin lutvakkaammin. 
Hyvä, että dekkaristit uskaltavat aloittaa uutta sarjaa, sillä useimmiten se kannattaa. Tarinoihin tulee toisenlaista pontta. Seuraavaa osaa odotellessa.
Voisin muuten mielelläni seurata tätäkin tv-sarjana. 

Lukija menettelee.

+++++++
Kirjailija, ent. juristi
Viveca Sten, synt. 1959 Tukholmassa, jossa asuu talvet plus lomailee mökillään Åressa.
Stenin suku omistaa talon Sandhamnin saarella Tukholman saaristossa. Sten asuu talossa kesäisin. Omat saaristomaisemat ovat olleet inspiraation lähteenä.
Sandhamn -sarjaa on myyty maailmanlaajuisesti jo yli 4,5 miljoonaa kappaletta. Kirjasarjaan perustuvaa Murha Sandhamissa -tv-sarjaa on katsonut ympäri maailmaan n. 70 miljoonaa ihmistä. 


Kuvasin Viveca Stenin Helsingin kirjamessuilla syksyllä 2022.

********
Ilmestyneet teokset:
Sandhamin murhat -sarja:
Syvissä vesissä 2012 - Sisäpiirissä 2013 - Pinnan alla 2014 - Sotilaiden salaisuudet 2015 - Juhannusmurha 2016 - Ristiaallokossa 2016 - Vallan varjossa 2017 - Totuuden nimessä 2018 - Huonossa seurassa 2019 - Hyytäviä hetkeä 2020 (novellikokoelma, joka kertoo vuosista 1981 - 2015, ja avaa sarjan henkilöiden taustoja, etenkin Noran ja Thomasin) - Kaikessa hiljaisuudessa 2020

Kaikessa hiljaisuudessa, 11. osa
(Bonuksena Sarenbrantin Häpeänurkka)

Åren murhat -sarja:
Lumen uhrit 2022 - Laakson varjo 2022
Tulossa: Kylmäävä kosto - ilm. syyskuussa 2023

Linkki novellikokoelmaan, osa 10: (jossa lyhyehkösti myös Jungstedtin Näen sinut ja Fellowesin Nuori, kaunis ja kuollut):

Viveca on kirjoittanut yhdessä tyttärensä Camillan (synt. 1992) kanssa nuorten trillerisarjan Synkät vedet: Syvyyksissä 2017 -  Sumussa 2018 - Loimut 2019

Kommentit

  1. Kiitos taas vinkistä! Minäkin vanhana laskettelijana kiinnostuin uudesta sarjasta. Sopinee luettavaksi helteellä!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti