Sten: Hyytäviä hetkiä & Jungstedt: Näen sinut & Fellowes: Nuori, kaunis ja kuollut

Nora Linde & Thomas Andreasson ja komisariot Anders Knutas & Karin Jacobsson sekä herraskartanossa työskentelevä Louisa Cannon seikkailevat näissä dekkarisarjoissa.

Viveca Sten: Hyytäviä hetkiä, 331 s. dekkarinovelleja - suom. ilm. 2019 - Iskalla ögonblick - Tio skärgårdsberättelse 2017 - suomennos: Sirkka-Liisa Sjöblom - WSOY ********kirjaston kirja

Kymmenen dekkarinovellia, jotka sijoittuvat vuosiin 1981 - 2015. Kertomuksissa mukana Nora, Thomas sekä heidän läheisiään, naapureitaan ja ystäviään. Ja tietysti tarinoihin on upotettu kaikenlaisia rikoksia. 
Sten sanoo:" Hyytäviä hetkiä" on eräänlainen kurkistus kulissien taakse. Olen ottanut tilaisuudesta vaarin ja kertonut tässä kokoelmassa saaristoon sijoittuvien kirjojeni pää- ja sivuhenkilöistä.

Alla kerron vain vain novellien nimet, ketkä niissä esiintyvät pääosissa sekä summittainen aihe.
1. Ripari 1981:
Kertoo Noran ja Thomaksen tutustumisesta yhteisellä riparilla.
2. Pelinappula 1992 :
Thomas on valmistunut poliisiksi ja toimii järjestyspoliisin konstaapelina. Miten ura siitä jatkui? Thomasin poliisina olon alkuaikoja.
3. Menneisyyden varjot 1999:
Mukana myös 1948-aikoja eli Signen nuoruutta = pohjustusta tulevalle. Pääosassa nuori Nora-äiti.
4. Pattitilanne 2001:
Pääosassa Noran ensimmäisen miehen anoppi. Mitä hänelle tapahtuu ja miten suhtautuu Noraan?
5. Kesäyön uni 2002:
Nora viettää juhannusta sandhamilaisten kanssa.
6. Lapsenusko 2003:
Novelli kertoo Thomaksen naapureiden ongelmista.
7. Hyvää uutta vuotta 2005:
Pääosassa Noran ystävätär Sara.
8. Keneen voi luottaa? 2008:
Kertoo Noran Eva-ystävästä ja heidän perheestään.
9. Vapautta ilman vastuuta 2013:
Noran poika Adam lähtee kaverinsa mukaan hiihtolomalle Alpeille.
10. Ihana purjehdusloma 2015:
Kertoo Noran tutusta, joka on perheensä kanssa purjehtimassa. Matkalla he tapaavat erään henkilön Lisenin nuoruudesta. Henkilön, josta Lisenillä ei ole hyviä muistoja.

Hyvä idea avata vähän sarjan henkilöiden taustoja, etenkin Noran ja Thomasin. Pidin näistä novelleista ja kiva kun lyhyisiinkin kertomuksiin oli saatu joku rikos - tavalla tai toisella.

+++++++++
Kirjailija, entinen juristi Viveca Sten, synt. 1959 Tukholmassa, jossa asuu talvet.
Stenin suku omistaa talon Sandhamnin saarella Tukholman saaristossa. Sten asuu talossa kesäisin. Omat saaristomaisemat ovat olleet inspiraation lähteenä sarjaa kirjoittaessa.

Viveca kirjoittaa myös yhdessä tyttärensä Camillan (synt.1992) kanssa nuorten trillerisarjaa Synkät vedet, josta on ilmestynyt kolme osaa: Synkät vedet - Syvyyksissä, Synkät vedet - Sumussa ja päätösosa Synkät vedet - Loimut  (ilmestyi lokakuussa 2019)

***********
Aiemmin suomennetut Sandhamnin murhat -sarjan teokset:
Syvissä vesissä 2012 - Sisäpiirissä 2013 - Pinnan alla 2014 - Sotilaiden salaisuudet 2015 - Juhannusmurha 2016 - Ristiaallokossa 2016 - Vallan varjossa 2017 - Totuuden nimessä 2018 - Huonossa seurassa 2019 - Hyytäviä hetkiä 2019 (novelleja Sandhamista)

------------------------

Mari Jungstedt: Näen sinut, 288 s. 15. osa Gotlanti-sarjaan - suom. ilm 2019 - Jag ser dig 2019 - suomennos: Taina Rönkkö - kannen suunnittelu: Sofia Scheutz design - kannen kuva: Ken Billington/CC ja Sofia Scheutz - Otava *******  kirjaston kirja

Komisario Anders Knutas ja Karin Jacobsson saavat tällä kertaa tutkittavakseen tapauksen, jossa samalla kertaa on kuollut useampi henkilö. Onko kyseessä murha, joukkoitsemurha, vahinko vai mikä? Ja miksi eräs porukan jäsenistä on jäänyt henkiin? Onko sattuma vai syyllinen?
Lisäksi tarinassa on takaumalukuja, jossa erästä henkilöä pelotellaan.

Journalisti Johan Berg ja kuvaaja Pia Lilja ovat vuosia tehneeet yhteistyötä, niin nytkin. Pialla on saarella laajat tietoverkostot, joten pari saa usein tiedon rikoksista hyvinkin nopeasti.

Olen aloittanut Gotlanti-sarjan lukemisen vuonna 2006 Kesän kylmyydessä-kirjalla ja olen lukenut sen jälkeen joka vuosi ilmestyneen uuden osan. Kirjojen taso on vuosien mittaan hieman vaihdellut, mutta keskenkään en ole osannut jättää. Kirjat ovat sellaisia kevytdekkareita, joissa yleensä hitaaseen tahtiin ratkotaan rikoksia. Mukana on aina myös päähenkilöiden yksityiselämää, jossa on tapahtunut kaikenlaista yli kymmenen vuoden aikana.
Kirjailija onneksi kertaa aina tapahtumia, joten on helppo hypätä taas kyytiin. Samasta syystä osia voi mielestäni lukea myös itsenäisinä teoksina.
Sitä toivon, että kirjailija mieluummin kirjoittaisi Gotland -sarjaa kuin Kanariaa. Nähtäväksi jää kumpaa sarjaa putkahtaa ensi syksynä.

+++++++
Toimittaja, ent. alueuutisten ankkuri ja ajankohtaisohjelman vetäjä, kirjailija Mari Jungstedt, synt. 1962. Kirjailijan kirjoja on myyty yksistään Ruotsissa yli viisi miljoonaa kappaletta.

*********
Ilmestyneet teokset:
Gotlanti-sarja:
Kesän kylmyydessä 2006 - Meren hiljaisuudessa 2007 - Saaren varjoissa 2008 - Muurien kätköissä 2009 - Aamun hämärissä - Kevään kalpeudessa 2011 - Hiljaisuuden hinta 2012 - Vaarallinen leikki 2013 - Neljäs uhri 2014 - Viimeinen näytös 2015 - Joka yksin kulkee 2015 - Kullan kallis 2016 - Toiset kasvot 2017 - Pimeys keskellämme 2018 - Näen sinut 2019

Kanaria-sarja:
Tummempi taivas (yhdessä Ruben Eliassenin kanssa) 2015 - Luvattu maa 2017

Linkki osaan 14. (Blogissa Hjortin kirjan alla)
http://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2018/12/hjorth-rosenfeldt-korkeampi-oikeus-ja.html

_---------------
Jessica Fellowes: Nuori, kaunis ja kuollut, 375 s. - suom. ilm. 2019 - Bright Young Dead  2018 - suomennos: Oona Nyström - kannen suunnittelu: Hannah Wood - kannen kuvat: Garry Walton - Otava *******kirjaston kirja

Todellisiin rikoksiin ja historian henkilöihin perustuvan sarjan toinen osa, tapahtuu vuonna 1925.
Pääosissa Louisa Cannon, joka työskentelee Mitfordin aatelisperhessä sekä rikoskonstaapeli Guy Sullivan apunaan konstaapeli Mary Moon.

Viisi vuotta on kulunut edellisen kirjan (Mitfordin murhat) tapahtumista.
Mitfordin perheeseen kuuluu vanhempien lisäksi 16-vuotias poika Tom sekä kuusi tytärtä. Debo, Unity ja Jessica ovat alle kymmenvuotiaita, Diana ja Pam teini-ikäisiä ja Nancy on jo 21-vuotias.
Pam on astumassa seuraelämään, joten hänet huolitaan jo Nancyn kaveripiiriin.

Asthallin kartanossa on meneillään syntymäpäiväjuhlat, joten taloon on kertynyt seurapiirinuoria. Nuoret alkavat leikkiä aarteenetsintää, jossa jokainen etsijä saa kirjoittaa yhden vihjeen jostain yleisesti käytetystä esineestä, jota sitten haetaan. Se joka ensin löytää kaikki esineet on voittaja. Tällä kertaa jahti loppuu lyhyeen, sillä leikin aikana joku surmataan.

Louisa Cannon on Nancyn ikäinen nuori nainen, joka on työskennellyt perheessä viisi vuotta. Tehtävänä oli auttaa perheen lastenhoitajaa, sekä toimia vanhempien tyttöjen saattajana ja esiliinana.

Tapauksen syyllinen selviää aika pian, mutta Louisa on epäileväinen. Hänen mielestään väärä ihminen on nyt joutunut vankilaan. Louisa alkaa selvittää tapausta ja värvää mukaan myös tuttunsa rikoskonstaapeli Guy Sullivanin.
Rikostapausta tutkivat henkilöt törmäävät myös Lontoon pelottavaan alamaailmaan.

Oliko Louisa oikeassa syyllisen suhteen ja mitä Lontoon alamaailmassa tapahtuu?

 Tätä kahdenkerroksen väen dekkaria voisin luonnehtia yhdellä sanalla: tylsähkö. 375 sivusta olisi voinut helposti tiivistää vaikka sata sivua juonien mitenkään siitä kärsimättä. Vihonviimeistä loppuratkaisuakin veivataan kymmeniä sivuja.
Hyvää oli 1920-luvun kuvaus sekä miten seurapiiri kohtelee palveluväkeä ja toisinpäin. Plus millainen oli tuon ajan alamaailma, jossa mm. varastellaan, juopotellaan ja käytetään huumeita.
Kokonaisuutena dekkari oli makuuni liian hidastempoinen ja tapahtumaköyhä. Harmi, koska pidän tositapahtumaideasta. Kirjan lopussa selviää mikä oli fiktiota.
Pidin enemmän ensimmäisestä osasta, vaikka sekin on niiiiin hidastempoinen, mutta nyt taitaa jatko jäädä lukematta, ehkä.

++++++++
toimittaja, kirjailija
Jessica Fellowes, synt. 1974
Asuu Oxfordshiressä ja Notting Hillissä.

*********
Suomennetut teokset:
Mitfordin murhat 2018 - Nuori, kaunis ja kuollut 2019

Lisäksi Jessica on kirjoittanut Downton Abbey-kirjat, joiden luoja oli kirjailijan setä Julian Fellowes. Lordi Fellowes on käsikirjoittanut ko. tv-sarjan.

Linkki alla, jos kiinnostaa kurkata sarja ensimmäiseen osaan, jossa mm. kerrotaan hieman Louisan elämästä ennen kuin hän päätyi Asthallin kartanoon.
http://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2018/11/jessica-fellowes-mitfordin-murhat.html

Kirjavinkki:
Mary S. Lovell on kirjoittanut historiallisen elämänkerran nimeltä "Mitfordin tytöt, sodassa ja rakkaudessa", jossa kerrotaan brittiläisen yläluokan omintakeisesta elämästä sadan vuoden aikana.
Perheen tytöt ovat aikanaan eläneet hyvin värikästä elämää. Tositarina siis.

^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit

  1. Minä tykkään kovasti noiden ruotsalaisten kirjoittamista kirjoista! Tuo Sten kirja ei ollut jännittävä, mutta tosiaan toi taustoja asioihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ruotsalaiset(kin) osaavat ja heiltä löytyy kaikenlaista dekkaria aina kevyemmästä rankempaan.

      Poista

Lähetä kommentti