Viveca Sten: Huonossa seurassa, 9. osa - lyhyehkösti - dekkari


1. luku: Mina Kovač tarkasteli tiskipöytää. Vaikka se kiilsi, hän pyyhkäisi sitä tiskirätillä vielä pari kertaa, varmuuden vuoksi. Hän oli pessyt lattiat ja imuroinut kaikkialta, käyttänyt pikkusuutinta, jolla pääsi joka nurkkaan ja koloon. Kylpyhuone tuoksui sitruunalta.

Viveca Sten: Huonossa seurassa, 518 s. - 9. osa Sandhamin murhat -sarjaan - lähisuhdeväkivalta - ilm. 2019 - I fel sällskap  2018 - suomennos: Sirkka-Liisa Sjöblom - kansi: Elina Grandin - WSOY 
******** kirjaston kirja

Lopussa nuorten trillerisarjaa.

Pääosissa edelleen syyttäjä Nora Linde ja tämän ystävä, poliisi Thomas Andreasson. Nora työskentelee talousrikososastolla, mutta joutuukin erästä petosta tutkiessaan syvemmälle, aivan toisenlaiseen rikokseen. Mukana myös Noran työtoveri, nuori maahanmuuttajataustainen poliisi Leila Kacimko.

Tutkinnassa on Andreis Kovačin raha-asiat; törkeät veropetokset ja törkeät kirjapitorikokset, mutta myös huumebisneksestä on ollut pitkään epäilyjä. Mutta eihän tämä tähän jää, vaan  matkan varrella mukaan tulee muita tutkinnan aiheita. Kovačin perhe on Bosnian sotapakolaisia ja hänen 25-vuotias vaimonsa Mina on tavallisesta ruotsalaisesta perheestä. Stefan-isä on tilintarkastaja ja Karin-äiti on esikoulussa töissä. Mina on käynyt vain peruskoulun ja jäänyt sen jälkeen hoitomaan kotia ja kolmen kuukauden ikäistä Lukas-poikaa.

Andreis ja hänen pikkuveljensä Emir eivät mafiamalliin kaihda mitään temppuja saadakseen mitä haluavat. Tämän saa tuta nahoissaan myös Mina, jonka on pidettävä koti putipuhtaana ja ruuan on oltava pöydässä kun mies tulee kotiin. Jos joku asia mättää, niin Mina saa turpiinsa.
- Viime aikoina Andreis oli ollut tavallista arvaamattomampi, Mina koetti olla ärsyttämättä häntä, joskus Mina ei edes tiennyt, mistä mies suuttui, Mina pysytteli taustalla ja yritti sulautua tapettiin.

Nora, Leila ja Thomas työkavereineen yrittävät saada veljekset vastaamaan teoistaan eli oikeuteen ja vankilaan. Kovačilla on apunaan raudanluja asianajaja Ulrika Grönstedt. Veljesten nappaaminen ei siis ole helppoa ja paljon ehtii tapahtua ennen loppuratkaisuja. Miten tutkijaporukka jaksaa, etenkin kun Thomasin töistä väki vähenee?

Paitsi nykyisyyttä, on kirjassa myös takautumia Kovačin perheestä Bosniassa vuosina 1992-1993. Tällöin Andreis oli vielä pikkupoika ja Emir-veli vauva. Sota oli tuloillaan ja televisiossa mies julisti: " Bosnialaiset tallautuvat hengiltä kuin kusiaiset Serbian ja Kroatian välissä, jos te äänestätte itsenäisyyden puolesta. Silloin syttyy sota."
Vaikuttavatko menneisyyden traumat veljesten nykyiseen elämänmenoon?

Sanoin edellisestä osasta vähän kriitisesti, mutta nyt ei tarvitse, sillä Sten on laittanut uuden vaihteen päälle. Tämä on nimittäin mielestäni yksi Stenin parhaimmista teoksista, jollei jopa paras. Tärkeään aiheeseen on paneuduttu, eikä oikeudenkäyntikuvailuja ole tällä kertaa liikaa, koska niitä ei ole ollenkaan. Yksityiselämäkin on jätetty vähemmälle ja keskitetty itse asiaan. Hyvin kirjoitettu tarina, joka on paikoin jännittäväkin, ihan viimeiseen virkkeeseen asti, huhhuh.  Tällaista lisää, kiitos!

+++++++++
Pari sanaa kirjailijasta, joka on entinen juristi.
Viveca Sten, synt. 1959 Tukholmassa, jossa asuu talvet.
Stenin suku omistaa talon Sandhamnin saarella Tukholman saaristossa. Sten asuu talossa kesäisin. Omat saaristomaisemat ovat olleet inspiraation lähteenä sarjaa kirjoittaessa.
Sandhamn-sarjaa on myyty yli 4,5 milj. kappaletta ympäri maailmaa ja osasta kirjoista on tehty tv-sarja. 
Viveca kirjoitaa myös yhdessä tyttärensä Camillan (synt.1992) kanssa nuorten trillerisarjaa Synkät vedet, josta on ilmestynyt kolme osaa ja kaksi suomennosta: Synkät vedetSyvyyksissä, Synkät vedet - Sumussa ja päätösosa Synkät vedet - Loimut ilmestyy lokakuussa 2019.

***********
Aiemmin suomennetut Sandhamnin murhat -sarjan teokset:
Syvissä vesissä 2012 - Sisäpiirissä 2013 - Pinnan alla 2014 - Sotilaiden salaisuudet 2015 - Juhannusmurha 2016 - Ristiaallokossa 2016 - Vallan varjossa 2017 - Totuuden nimessä 2018 - Huonossa seurassa 2019

Linkki kahdeksanteen osaan:
http://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2018/06/viveca-sten-totuuden-nimessa-8-osa.html

^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Instagram: #pirittaolen

Kommentit