Roslund: Mistä tunnet sä ystävän, 11. & Verdon: Kuolleiden kylä, 7.

 

Ewert Grens oli aikoinaan tehnyt virheitä, joita haluaa nyt korjata. 
Verdonin kirjassa Dave Gurney houkutellaan mukaan mahdottomaan tutkintaan. Miten kuollut henkilö voi olla murhaaja?

Viha on tukahduttavaa, hiilenmustaa. Hänen oli pakko saada se hallintaansa. Jotta pystyisi tekemään oikean päätöksen.

Anders Roslund: Mistä tunnet sä ystävän, 458 s. - 11. /itsenäinen osa Ewert Grens -sarjaan - suom. ilm. 2022 - Litapåmig 2021 - suomennos: Annamari Typpö - alkuperäiskansi: Nils Olsson, Oink - WSOY

Komisario Ewert Grensillä alkaa eläkeikä häämöttää ja muutkin asiat näyttävät olevan hyvissä kantimissa. Grens viettää mielellään aikaa kummipoikansa kanssa. Kummipojan, jonka perhe on erityisen tärkeä Ewertille. Myös rakkausasiat ovat mielessä ja Grens miettii voisiko kolmekymmenen vuoden jälkeen rakastua. Kunnes. Ewert on treffeillä kun puhelin soi ja apua kaivattaisiin. Heti! Grens empii, muttei kauaa. Aikaa on vain tunti ja 27 minuuttia. Mutta jotain menee pahasti pieleen... Ja Grens on poissa tolaltaan:
- Olen raivoisani. Järkyttynyt. Rikki. Pahoivoiva. Voimaton. Kauhuissani.
Mitä siis on tapahtunut?

Toisaalla eräs nainen tekee päätöksen: 
- Viimeisen kerran. (...) Ei ikinä enää. (...) Tätä ei tapahdu enää koskaan. 
Nainen oli aikoinaan ollut" toisella puolella", mutta vaihtanut suuntaa auttaakseen itseään. Uusi elämä kuitenkin ahdistaa ja nainen päättää tehdä jotakin ratkaisevaa, pelastaakseen itsensä ja lähimmäisiään. Mutta nainen ei kykene toteuttamaan päätöstään yksin. 

Mistä tunnet sä ystävän on jatkoa kirjoittajapari Roslund & Hellströmin aikoinaan kirjoittamalle dekkarille Lokero 21 (suom. ilm. 2007), jonka aiheena ovat liettualaisnaiset, jotka on pakotettu Ruotsiin seksiorjuuteen. Tuolloin sarjan päähenkilö komisario Ewert Grens teki viheliäisen virheen, jolla on ollut rankat seuraukset. Näitä seurauksia yritetään nyt vuosia myöhemmin paikkailla. Edellinen osa on kirjoitettu aikaa sitten, mutta kirjojen välinen aikajana on vain muutamia vuosia. Ei haittaa.

Roslundilla on varmaan ollut syynsä, miksi on halunnut kirjoittaa jatkoa viisitoista vuotta vanhaan teokseen. Kirjan luettuani ymmärrän syyt.

Huh, huh, olipas taas tarina. Roslund osaa kirjoittaa koukuttavia tarinoita. Joskus ollaan hieman uskottavuuden rajoilla, mutta eipä tuo haittaa niin kauan kuin tuloksena on näin jännittäviä tarinoita. 
Monessa kohtaa lukija on tapahtumissa paljon edellä ja tietää mitä tuleman pitää ja kun henkilöt menevät lankaan, niin lukijaa harmittaa ja tekee mieli ohjeistaa: Älä mene! Älä usko! Älä tee! Älä luota! Mene jo!

Piet Hoffmannilla on ollut aika iso rooli Ewert Grens- sarjassa. Miten nyt? Onko Piet syrjässä vai osallistuiko toimintaan tavalla tai toisella? En avaa Hoffmannia nyt tämän enempää, jos joku vasta on aloittamassa sarjaa.

Sarjan neljän viimeisen kirjan sanotaan olevan itsenäisiä teoksia, mutta en missään nimessä suosittele lukemaan niin, sillä päähenkilön tarinalla on suuri rooli jokaisessa teoksessa. Mutta jos sittenkin aiot lukea erikseen, niin älä missään tapauksessa aloita tästä!!

Piti oikein käydä tarkistamassa muistiinpanoistani olenko pitänyt kaikista teoksista. Muutama dekkari tuotannon keskellä on ollut hieman heikompi, mutta kokonaisuutena on hyvä sarja.

Mistä tunnet sä ystävän on yhtä jännittävä kuin edellisetkin ja kirja oli luettava lähes samantien, sillä tarina on koukuttava ja jännittävä.  Loppu on... niin, se on mitä on...

++++++++
Kirjailija, journalisti  ja ent. Ruotsin television uutispäällikkö
Anders Roslund, synt. 1961 Jönköping /Ruotsi. Roslund tuli tunnetuksi teoksistaan, joita kirjoitti yhdessä Börge Hellströmin kanssa (1957 - 2017).

Roslundiin on kohdistunut valeteloituksia ja mies on asunut pitkään hotelleissa ja valeosoitteissa. Kirjailijan kanssa on usein joutunut asumaan aseistettu henkivartija.

Kuudennen yhteisen kirjan (Kaksi soturia) jälkeen Roslund ja Hellström päättivät purkaa yhteistyönsä, koska tunsivat menevänsä eri suuntiin. Kirjailijat kuitenkin palasivat vielä yhteen kirjoittamaan Kolme minuuttia. Tämän jälkeen miehet jatkoivat taas erikseen ja Roslund on kirjoittanut Kolme tuntia yksin ja sen jälkeen jatkanut sarjaa itsenäisillä teoksilla. Päätös kirjoittaa erikseen syntyi ennen kuin kirjailija ja entinen nuoriso- ja päihdetyöntekijä Börge Hellström sairastui ja kuoli.
(Lähde: Kolme tuntia-kirja / Roslundin loppusanat)

*********
Suomennetut Roslundin & Hellströmin teokset:
Ewert Grens-sarja:
Peto 2004 - Lokero 21 2007 - Edward Finniganin hyvitys 2008 - Tyttö katujen alta 2010  - Kolme sekuntia 2011 -  Kaksi soturia 2013 - Kolme minuuttia 2016 - 

Roslundin yksin kirjoittamat sarjan osat:
Kolme tuntia 2018  - Sä kasvoit neito kaunoinen 2020 - Levon hetki nyt lyö 2021 - Mistä tunnet sä ystävän 2022

Peto on voittanut Pohjoismaiden parhaalle dekkarille annettavan Lasiavain-palkinnon vuonna 2005

 Levon hetki nyt lyö, 10. osa 

Sä kasvoit neito kaunoinen 9. osa

Kolme tuntia 8. osa

...............

Larchfield on merkillinen paikka. Ei rikoksia, läjäpäin rahaa, ei ainuttakaan kuihtunutta terälehteä paikkakunnan kukkapenkeissä. Kuin elävä ja hengittävä maalaus yläluokkalaisesta maalauksesta. "Mutta...?"

John Verdon: Kuolleiden kylä, 542 s. - 7. osa Dave Gurney -sarjaan - suom. ilm. 2022 - On Harrow Hill 2021 -  suomennos: Marja Luoma - kansi: Sanna-Reeta Meilahti - Gummerus 

Sarjan päähenkilö NYPD:n entinen murhatutkija Dave Gurney on jäänyt eläkkeelle. Dave ja hänen lääkärivaimonsa Madeleine muuttivat kolme vuotta sitten syrjäseudulle vanhaan taloon. Kanat vilistävät pihalla, mutta nyt Madeleine haluaisi alpakkatarhan. Malttaako Gurney ruveta kasvattamaan alpakoita?

Yllättäen Daven entinen työtoveri Mike Morgan pyytää apua. Morgan on pienen paikkakunnan poliisipäällikkö. Larchfieldissä ei koskaan tapahdu mitään - ennen kuin nyt. Eräs paikkakunnan vaikutusvaltaisimmista henkilöistä on kuollut. Rikospaikalta on löytynyt vahvoja todisteita, joten miksei syyllistä pidätetä? No siksi, että tämä on kuollut.

Mike Morgan oli tunnetusti ollut huono poliisi ja on hämmästyttävää että mies on päätynyt poliisipäälliköksi, vaikkakin hiljaiselle paikkakunnalle. Niinpä Gurney ei yhtään ihmettele, että Morgan tarvitsee apua. Pienen pohdinnan jälkeen Gurney päättää lähteä avuksi. Ja onneksi lähtee...

Outo murhakeissi saa jatkoa, kun surmattu katoaa. Mitä ihmettä, syylliseksi todettu on kuollut ja tapettu kadonnut. Mitä paikkakunnalla tapahtuu? Kuten arvata saattaa rikokset eivät jää yhteen murhaan ja pienen junnauksen jälkeen tapahtumia alkaa sadella ja syyllisiä/syyttömiä pyöritellään. 
Mystiset tapahtumat houkuttelevat paikkakunnalle turisteja, sensaatioita metsästävää mediaa ja kaikenmaailman zombiporukkaa. Entä mitä sitten tapahtuu kun joku käy Gurneyn tiluksilla jättämässä uhkaavan viestin? Kuka/ketkä ovat syyllisiä? Onko tapahtumisssa jotakin yliluonnollista? Dave Gurney on kuitenkin jalat tiiviisti maassa oleva murhatutkija, jota ei hevin saada mukaan huuhaa-juttuihin. Kaikella on oltava perusteltavissa olevat selityksensä, mutta onko tehtävä tällä kertaa ylivoimainen jopa taitavalle Gurneylle?

Verdonin tyyli on makuuni hieman liian verkkainen kaikkine yksityiskohtineen. Tarinaan on tungettu paljon kaikenlaista. Luontokuvaukset ovat Verdonin teoksissa aina hienoja ja Daven yksityiselämää on mukana.

Saivatko jotkut vuosien takaiset tapahtumat selityksensä? Jäin miettimään onko kirjailija tahallaan vai vahingossa jättänyt nämä osiot auki? Niin tai näin, onneksi mitään ei menetetä. 

Joistakin Verdoniin dekkareista olen pitänyt enemmän ja toisista vähemmän. Tämä kuuluu jälkimmäiseen, vaikka monet pitävät teosta Verdonin parhaana. Sokkoleikki ja Painajaisuni, niistä olen pitänyt eniten.

+++++++
Kirjailija:
John Verdon, synt. 1942 Yhdysvalloissa. Jätettyään työnsä mainosalalla Verdon opiskeli puutöitä ja alkoi valmistaa huonekaluja. Kirjailija alkoi kirjoittaa dekkareita vasta eläkkeelle jäätyään ja kertoo kotisivuillaan, että Daven perheessä ja hänen omassaan on paljon yhteistä.

********
Ilmestyneet teokset:
Dave Gurney -sarja: 
Numeropeli 2011 - Sokkoleikki 2012 - Murhakierre 2013 - Tappakaa Peter Pan 2014 - Painajaisuni 2016 - Syntipukki 2019 - Kuolleiden kylä 2022

Linkki edelliseen osaan: Syntipukki, 6. osa
(Bonuksena Thomas Eriksonin Mielivalta, 2. osa)

Kommentit