Jansson: Synnin vartijat, 22. osa & Bengtsson: Ehdonalainen

 

Jansson kirjassa on tällä kertaa hieman erilainen tarina, johon liittyy surua. 
Bengtsson on mestari kuvaamaan yhteiskunnan laitapuolen kulkijoita. Kolmesta lähiön kaveruksesta on kasvanut kolme erilaista aikuista. 

Tunnen, että aikani on pian täysi. Se on helpotus, sillä en halua elää näin. 

Anna Jansson: Synnin vartijat, 357 s. 22. osa  Maria Wern -sarjaan - suom. ilm. 2022 - Galgbergets väktare 2021 - suomennos: Sirkka-Liisa Sjöblom - Storytelin äänikirja - kesto: 11 h 52 min. - lukija: Krista Putkonen-Örn - Gummerus

Lopussa lista Janssonin suomennetuista lastenkirjoista.

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:
Viiltävän ajankohtainen dekkari kuolinavusta ja hakkeroinnista

"Maria Wernin aviomies Björn on halvaantunut ja puhekyvytön. Kun Gotlannin rannikolta löytyy nuoren miehen ruumis, Marian on tasapainoiltava aikaa vievän rikostutkinnan ja Björnistä huolehtimisen kanssa. Björnin henkilökohtaiset avustajat helpottavat Marian taakkaa, mutta jokin järjestelyssä kaihertaa hänen mieltään.
Maria kollegoineen yhdistää nuoren miehen kuoleman ryhmään, joka uhoaa rankaisevansa ihmisiä näiden synneistä ja teloittavansa petturit näyttävästi. Visbyn poliisilla on vastassaan murhaaja, jonka motiivit ovat keskiaikaiset ja joka striimaa teloituksensa nettiin.
Anna Janssonin rakastettu Maria Wern -sarja on ajankohtaisempi kuin koskaan. Synnin vartijat pureutuu vaikeisiin kysymyksiin kuolinavusta ja hakkeroinnista ja valottaa myös Visbyn veristä menneisyyttä."

Jansson on kovin suosittu dekkaristi, myös Suomessa. Minä päätin jo muutama kirja sitten etten enää lue Janssoneita. Viime vuosina on tullut niin paljon uusia mahtavia dekkaristeja, eikä aika yksinkertaisesti riitä kaikille. Mutta kaikesta huolimatta huomaan aina lukevani uusimmankin. Tällä kertaa oli oikeastaan pakko, sillä Björnin kohtalo jäi edellisessä osasssa auki. Odotin koko kirjan ajan, että Jansson palaisi sen verran menneisyyteen, että kertoisi mitä Björnille oli tapahtunut. Näin ei käynyt. Onneksi on omat muistiinpanot, joista asia selvisi. 

Hieman pitkitetty tarina tämäkin on (kuten muutamat edellisetkin), vaikka sivuja ei paljon olekaan. Kirjassa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta spekulointia on liikaa ja tapahtumat eivät etene. Tällä kertaa tarinassa on surullinen sävy. 
TässäKIN dekkarissa on syyllisen näkökulmalukuja, huoh. Leppoisasti kirjoitettu dekkari, vaikka aiheet eivät keveitä olekaan. 
Maria Werniin on tulossa 23. osa, ilmestymisaika auki.

Periaatteessa ok kuunneltava, mutta ärsytti lukijan liika eläytyminen. Vähempikin olisi riittänyt.

++++++++
Kirjailija, ent. sairaanhoitaja
Anna Jansson, synt. 1958 Visbyssä ja asuu Gotlannissa.
Romaaneja on  käännetty 16 kielelle  ja Maria Wernista on myös tehty tv-sarja. Suomessa Janssonin teoksia on myyty lähes 500 000 kappaletta. Kiitettävä määrä.

Anna Jansson Helsingin Kirjamessuilla lokakuussa 2022


************
Suomennetut teokset:
Maria Wern-sarja:
Vaitelias jumala 2002 -  Kalpeat ja kuolleet 2003 -   Loputon uni 2004 -  Hopealantti 2005 -  Musta perhonen 2020  - Jäljet lumessa 2006 -   Outoja lintuja 2007 -   Pääkallovaras 2008 -     Hylynryöstäjä 2009 -  Haudankaivaja  2010 - Unissakävelijä  2011 - Murhan alkemia 2012 -   Haudan takaa 2012 - Tuhopolttaja 2014 -  Hämärän lapset 2015 -  Vääriin käsiin 2016 -  Pelon vangit 2017 -  Katseelta kätketty 2018 - Sokea hetki 2019 - Viimeiset sydämenlyönnit 2020 - Kuolon kosketus 2021 - Synnin vartijat 2022
Tulossa 23. osa, vielä suomentamaton Onda drömmar 2022.  

Linkki edelliseen osaan: Kuolon kosketus, 21. osa
(Bonuksena Ninni Schulmanin Tervetuloa kotiin

(Bonuksena Jungstedtin Kun taivas tummuu)



Kristoffer Bark -sarja:
Katoavat jäljet 2021 - Varjo kannoillasi 2022
Tulossa vielä suomentamaton 3. osa Dansa min docka 2021

Linkki aloitusosaan: Katoavat jäljet
(Bonuksena: Sara Blædel: Tyttö puun alla)

(Bonuksena: Åsa Larsson: Isien pahat teot - 6. /viimeinen osa)

Viihderomaanisarja:
Amorin kiehkurat 2014 - Anopit ilman rajoja 2018 -

Lasten dekkareita (6-11 -v.) - Emil Wern tutkii -sarja:
Ritarien taistelu 2011 - Kadonneet retkirahat 2011 - Hopea-aarre 2012 - Pankkiryöstö 2012 - Taskuvaras 2013 - Kielletyt roskat 2013 - Suuren purjelaivan arvoitus 2015 - Kummitustalo 2016 - Merirosvosaari 2016 - Kadonnut pikkuveli 2017  
Lisäksi on suomentamattomia osia. Sarjassa seikkaileva poika on Marian kouluikäinen Emil-poika. 
................
Pojan voi viedä Tornitalosta, mutta ei Tornitaloa pojasta. Niin se on.

Jonas T. Bengtsson: Ehdonalainen, 314 s. - suom. ilm. 2022 - Fra blokken 2020 - suomennos: Päivi Kivelä - kansi Tommi Tukianen - Storytelin äänikirja - kesto: 7 h 41 min. - lukija Kalle Chydenius - Like

Kirjan esittelyteksti kustantajan sivuilta:

Vangitseva murhenäytelmä Kööpenhaminan varjoisilta kujilta

"Danny, Christian ja Malik kasvoivat samassa lähiössä. Nyt entiset parhaat kaverit ovat kasvaneet erilleen. Malik opiskelee hammaslääkäriksi, kun taas Danny ja Christian valitsivat polkunsa lain eri laidoilta: Dannystä tuli rikollinen ja Christianista poliisi. Danny istuu väkivaltarikoksesta, kun hänet yllättäen päästetään ehdonalaiseen. Hän haluaa tavata lapsuudenystävänsä, mutta kukaan ei ole nähnyt Malikia viikkokausiin. Christianin mahdollisuudet Malikin etsimiseksi rajoittuvat lakiin. Dannyä puolestaan laki ei ole koskaan estänyt. Hän aikoo löytää ystävänsä."

Tarinassa siis kolme päähenkilöä. Pojat asuivat lapsuutensa ja nuoruutensa Tornitalossa ja kuluttivat aikaansa rötöstelemällä. Aikuisena vain yksi on jäänyt rikoksen poluille. Danny on väkivaltarikollinen, joka on juuri päässyt ehdonalaisuuteen kuuden vuoden istumisen jälkeen. Christian puolestaan on päätynyt lain toiselle puolelle ja on perheellinen huumepoliisi. Noudattaako kirjaimellisesti aina lakia? No, eipä taida.
Christian oli ostanut kalliin talon, joka osoittautuu olevan niin huonossa kunnossa, että asiantuntija suosittelee purkamista. Kolmantena on etiopialaistaustainen Malik, josta tulisi hammaslääkäri. Malikin ja Aishan isällä on afrikkalainen ravintola, jolla menee tosi huonosti. 

Päästyään pois vankilasta Danny kuulee Malikin sisarelta Aishalta, että Malikia ei ole näkynyt aikoihin. Missä mies on? Tietääköhän Christian? Hän voisi varmaan ammattinsa puolesta auttaa. Miehet lähtevät etsimään ystäväänsä. 

Olen lukenut kaikki muut Bengtssonin teokset paitsi ensimmäisen, ja yhteistä niille on ainakin se, että tarinoissa esiintyy ihmisiä yhteiskunnan varjoisilta laitamilta. Mutta silti tarinoissa elää aina jonkinmoinen toivo.
Kirjoitustyyli aika yksinkertainen eikä tarinoihin ole tungettu suurta määrää henkilöhahmoja tai tapahtumia. Tämä tyyli osoittautuu todella toimivaksi ja tekstiin on saatu upotetuksi muutakin kuin rikollisuutta. Bengtsson on nimittäin loistava yhteiskunnan ja henkilöiden kuvaaja, joten on helppo kulkea miesten mukana. 
Teokset ovat passelin pituisia, eikä jaarituksista ole tietoakaan. 

Hyvin kehitelty ja etenevä tarina, joka loppuu (ainakin) minulle yllättävästi. Suositus tälle dekkarille ja edellisillekin, jotka ovat kaikki itsenäisiä teoksia.
Minäkin varasin kirjastosta epähuomiossa lukematta jääneen esikoisteoksen, joka sekin on saanut Tanskassa hyvät arvostelut. 

Todella hyvä lukija, jolta olisin voinut kuunnella vaikkapa puhelinluetteloa. Mukava ääni, painotukset, tauotukset ja eläytyminen ok.

++++++
Kirjailija
Jonas T. Bengtsson, synt. 1976 Kööpenhaminassa, jossa myös asuu.

******
Ilmestyneet teokset:
Olipa kerran 2012 - Submarino 2015 - Sus 2018 - Ehdonalainen 2022

Submarinosta (alkup. ilm. 2007) on on myös tehty elokuva 2010

Kommentit

  1. Minä luin pari vuotta sitten Janssonilta Murhan alkemian. Varsin mukava ja ehkäpä luen lisää, mutta ei kyllä mikään tajunnanräjäyttävä dekkari.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kutsun Janssonin kirjoja kevytdekkareiksi, joissa edetään leppoisasti tapahtumasta toiseen ja välissä on yksityiselämää. Viihdyttäviä, jos nyt dekkarista niin voi sanoa.

      Poista

Lähetä kommentti