Jansson: Kuolon kosketus, 21. & Schulman; Tervetuloa kotiin, 5. - dekkari

 

Gotlannissa rikoksia ratkomassa Maria Wern ja Värmlandissa poliisit Petra Wilander ja Christer Berglund sekä toimittaja Magdalena Hansson.

Hänellä oli tehtävä. Unessa hän oli nähnyt, mitä hänen piti tehdä, ja hän oli tiennyt sen samalla hetkellä kun heräsi. Niin päivänselvää. Huoli ja pelko olivat väistyneet, tuska oli vetäytynyt ruumiin pimeimpiin sopukoihin. 

Anna Jansson: Kuolon kosketus, 375 s. - 21. osa Maria Wern -sarjaan - suom. ilm. 2021 - Dödslistan 2020 - suomennos: Sirkka-Liisa Sjöblom - Gummerus ******* kirjaston kirja

Lopussa lista Janssonin suomennetuista lastendekkareista.

Gotlannista alkaa löytyä kuolleita miehiä, joita on silvottu samalla tavalla. Niinpä tekijöiden / tekijän voisi olettaa olevan sama kaikissa tapauksissa. Keitä uhrit ovat ja mikä mahtaa olla tekojen motiivi?

Agnes on parikymppinen tyttö, jolla on mennyt huonosti jo vuosia. Ei haluaisi tehdä mitä tekee, mutta pelkää lopettaa. Äiti on sairaalan gynekologi ja aina töissä. Isä ei ole mukana kuvioissa. Mummi on asianajana, jonka oli jo pitänyt jäädä eläkkelle, mutta oli vielä ottanut vastaan uransa viimeisen jutun. Juttu tulee olemaan haastava, etenkin koska vastapuolella on huippuasianajaja, jolla ei ole ollut tapana hävitä juttujaan. Tällä kertaa mummilla on puolustettavana raiskattu nainen. Teon tekijä on oikeudessa ja miehelle pitäisi saada tuomio. Miten käy? 

Maria Wernin perheessä välejä kiristää aviomies-Björnin Edvard-setä, joka on oman asuntonsa putkiremontin takia majoittautunut Wernien olohuoneen sohvalle. Maria alkaa olla kypsä ja haluaisi sedän jo pois. Björnistä ei ole ulosheittäjäksi. Tilanne vaikeutuu, kun eräs henkilö alkaa juosta Werneillä setää haukkumassa. 

Sedän lisäksi Marian hermoja koetellaan töissä, koska johtavaksi tutkijaksi murhatapauksiin on kutsuttu Åke Ragnarsson NOA:sta (kansallinen operatiivinen osasta). Miksi juuri Åke? Mies, joka ei osaa edes parittaa sukkia ilman vaimonsa apua. Mies, jolla sisäisiä aggressioita. Ragnarssonin valintaan oli kuitenkin syynsä. 
Lisäksi uutena jäsenenä olisi kesän turistiryntäyksen ajan Kevin Bjärås. Talvisin Kevin tekee prostituution ja ihmiskaupan vastaista työtä Tukholmassa ja sen ympäristössä. 

Mitä saarella on tapahtumassa?

Olin jo edellisen osan kohdalla valmis jättämään Maria Wernin, ja olin hyvilläni kun Jansson alkoi kirjoittaa uutta sarjaa. Luin nyt sitten kuitenkin tämän 21. osan, joka on hieman liian hidastempoinen ja toisteinen. Ainakin aivan liian pitkitetty. Sarjalle ei kuitenkaan näytä tulevan loppua, sillä Kuolon kosketuksessa tarina jää osin kesken. 

Minua ei haittaisi, vaikka Wernit jo lopetettaisiin enkä välittänyt muutamista ilmestyneistä lemmenlurituskirjoistakaan. Kristoffer Bark -sarjaa voisi jatkaa. Mitäpä siis seuraavaksi?

+++++++++
Kirjailija, enti sairaanhoitaja:
Anna Jansson, synt. 1958 Visbyssä ja asuu Gotlannissa. 

Romaanien käännösoikeudet on myyty 14 maahan ja Maria Wernista on myös tehty tv-sarja.

************
Suomennetut teokset:
Maria Wern-sarja:
Vaitelias jumala 2002 -  Kalpeat ja kuolleet 2003 -   Loputon uni 2004 -  Hopealantti 2005 -  Musta perhonen 2020  - Jäljet lumessa 2006 -   Outoja lintuja 2007 -   Pääkallovaras 2008 -     Hylynryöstäjä 2009 -  Haudankaivaja  2010 - Unissakävelijä  2011 - Murhan alkemia 2012 -   Haudan takaa 2012 - Tuhopolttaja 2014 -  Hämärän lapset 2015 -  Vääriin käsiin 2016 -  Pelon vangit 2017 -  Katseelta kätketty 2018 - Sokea hetki 2019 - Viimeiset sydämenlyönnit 2020 - Kuolon kosketus 2021

Linkki edelliseen osaan: Viimeiset sydämenlyönnit, 20.osa
(Bonuksena Jungstedtin Kun taivas tummuu)

Kristoffer Bark -sarja:
Katoavat jäljet 2021

Linkki aloitusosaan: Katoavat jäljet
(Bonuksena: Sara Blædel: Tyttö puun alla)

Viihderomaanisarja: Amorin kiehkurat 2014 - Anopit ilman rajoja 2018 -

Lasten dekkareita (6-11 -v.) - Emil Wern tutkii -sarja:
Ritarien taistelu 2011 - Kadonneet retkirahat 2011 - Hopea-aarre 2012 - Pankkiryöstö 2012 - Taskuvaras 2013 - Kielletyt roskat 2013 - Suuren purjelaivan arvoitus 2015 - Kummitustalo 2016 - Merirosvosaari 2016 - Kadonnut pikkuveli 2017 
Lisäksi on suomentamattomia osia. Sarjassa seikkaileva poika on Marian kouluikäinen Emil-poika. 
......................

Minä selviän tästä kyllä, Magdalena ajatteli, ja veti taas muutaman kerran syvään henkeä. Nämä kaikki ovat vain luokkakavereitani, ja me olemme nyt aikuisia.

Ninni Schulman: Tervetuloa kotiin, 527 s. - 5. osa Hagfors -sarjaan - suom. ilm. 2021 - Välkommen hem 2016 - suomennos: Jukka-Pekka Pajunen - kansi: Markko Taina - taustakuva: Pixabay - Tammi ******* kirjaston kirja


Värmlandbladetin toimittaja Magdalena Hansson on lähdössä hieman vastentahtoisesti luokkajuhliin. Tilaisuus kiinnostaa lähinnä siksi, että mukana on saippuasarjajulkkis Jack, jolta Magdalena on saamassa haastattelun. 
Tapaaminen järjestetään entisen luokanvalvojan mökillä, jonne onkin saapunut yllävän paljon väkeä. Bileet alkavat ja aika pian suuri osa läsnäolijoista on tuhdissa tuiterissa ja tällöin myös sanan säilä alkaa lyödä ja "totuudet" paljastua. Ohjelmaan kuuluu myös pilkkopimeässä metsässä kuljettava kummitusreitti. 
Biletys saa pian järkyttävän lopun. Eräs juhlijoista nimittäin löydetään surmattuna. 

Poliisit Petra Wilander, Christer Berglund sekä Urba ja Betty alkavat tutkia tapausta. Tosin pian käy ilmi, ettei Christer voikaan osallistua tutkintaan, sillä yksi luokkakokouslaisista on Tina-sisar. Christerin tilalle tulee kaksi poliisia, joista toinen aiheuttaa Petralle sydämentykytyksiä. Ei, ei, ei... Petralla ja aviomiehellähän on meneillään suuria suunnitelmia, joita mikään ei saisi pilata.

Tässäkin osassa kuten edellisissäkin eletään myös päähenkilöiden yksityiselämää. Petra ja hänen perheensä. Christer, jolla on edelleen ongelmia mustasukkaisesta vaimostaan. Myös Magdan perheessä kipuillaan. 

Tarinassa on myös lyhyitä takaumia vuosilta 1988 ja 1989. 

Tunnistan, että olin hieman pettynyt, sillä edellinen kirja oli mielestäni sarjan paras ja tämä puolestaan on sarjan kalvakoin ja sisältöönsä nähden liian pitkitetty. Yli viisisataa sivua näin käsitellylle aiheelle on liikaa. Tapahtumia on vähän, vaikka rikoksia tapahtuukin. 
Alku on sekava ja väkeä on liikaa, sillä esiin marssitetaan heti liuta uusia ihmisiä. Olin ensin ihan pihalla kuka kukin on. Joskin on todettava, että tarinan edetessä hahmot tulevat tutuiksi. 

Schulman on taitava henkiökuvauksissaan siksi hahmot ovat todentuntuisia välillä kovinkin arkipäiväisine ongelmineen. Mukana on myös suuria ja vahvoja tunteita, kuten esim. mustasukkaisuus.
Sarjassa on aina lähes toinen puoli henkilöiden yksityiselämää, joten jos haluaa seurata etenkin Magdalenan, Christianin ja Petran elämänkulkua, niin suosittelen lukemaan edelliset osat. Tarinana kirjan voi lukea itsenäisenäkin.

Tervetuloa kotiin oli minulle pieni notkahdus, mutta muuten sarja on ollut ihan hyvä ja aion kyllä lukea seuraavankin osan kunhan se tammikuussa ilmestyy.
 
++++++++
Kirjailija, toimittaja:
Koko nimi on aika mahtava: Karin Jessica Christina Ninni Olofsdotter Schulman ja ent. Schulman-Jansson, synt. 1972  Värmlandissa ja asuu Tukholmassa. Kirjasarjaa on myyty Ruotsissa jo puoli miljoonaa kappaletta. Sarjan tarinat sijoittuvat Värmlandiin, jossa Ninni on varttunut ja jossa edelleen viettää kesiään.
Pieni epäoleellinen yksityiskohta: Ninni on ollut naimisissa Niklas Schulmanin kanssa. Niklas puolestaan on Calle ja Alex Schulmanin veli.
Kuvasin Ninni Schulmanin Dekkarifestivaaleilla syyskuussa 2019.

*********
Suomennetut teokset:
Magdalena Hansson -sarja:
Tyttö lumisateessa 2017 -  Poika joka ei itke 2018 - Vastaa jos kuulet 2019  - Älä kerro kenellekään 2020 - Tervetuloa kotiin - 2021

Luin joskus jostain, että sarjasta tulisi viisiosainen, mutta nyt näyttääkin jatkuvan. Sarjassa on nimittäin ilmestynyt jo kaksi osaa lisää*).

Tulossa: *) Kun kellot seisahtuvat - ilm. tammikuussa 2022
Jossain vaiheessa saamme varmaan myös v. 2020 ilmestyneen *) Dagen är kommen -kirjan suomennoksen.
- Tyttölapsi nro 291 - ilm. huhtikuussa. Kirja EI ole dekkari, vaan kertoo kirjailijan omasta lapsuudesta ja nuoruudesta jota skolioosi on varjostanut.

Linkki edelliseen osaan:Älä kerro kenellekään, 4. osa
(Bonuksena Elly Griffithsin Aavekentät)

Kommentit