Jansson: Katoavat jäljet & Blædel: Tyttö puun alla - dekkari

"Katoavat jäljet" aloittaa Kristoffer Barkista kertovan sarjan ja "Tyttö puun alla "on edennyt jo kymmenenteen suomennettuun osaan. Molemmissa dekkareissa etsitään kadonneita henkilöitä.

Viiden vuoden ajan hän oli nyt vaellellut Hjälmarenin rannoilla. Patikoinut kymmeniä kilometrejä etsien jotain, mikä voisi auttaa häntä ymmärtämään, mitä hänen tyttärelleen oli tapahtunut.

Anna Jansson: Katoavat jäljet, 392 s. -  aloitusosa Kristoffer Bark -sarjaan - suom. ilm. 2021 - Dotter saknar 2019 - suomennos: Sirkka-Liisa Sjöblom - kannen suunnittelu: Pär Wickholm / Minus - Gummerus ******* kirjaston kirja

Uuden sarjan pääosassa on rikoskomisario Kristoffer Bark, jolla on kaikenlaisia henkilökohtaisia ongelmia. Niistä ikävin on viisi vuotta sitten polttareistaan kadonnut Vera-tytär. Kristoffer on kiertänyt kaikki nämä vuodet etsimässä tytärtään toivoen löytävänsä edes jotain jälkeä. 

Aikaa ja voimavaroja vaatii myös Kristofferin ex-vaimo, joka on sekakäyttäjä ja pahasti  alkoholistunut. Mies tuntee olevansa vastuussa exästään ja ajattelee, että jos tyttären katoaminen selviäisi, niin ex-vaimokin saattaisi parantua. 

Poliisijohtaja Regina Zimmermann perustaa uuden yksikön, joka tutkii ratkaisemattomia tapauksia. Ryhmän muodostavat Kristoffer Bark, luulotautinen, viiden lapsen isä Henrik Larsson ja Alex Molin, kokelas, josta Bark ei pidä sekä Ingrid Johansson, jonka Bark haluaa tiimiin mukaan. Ja vielä Sara Bredow, joka on saanut hermoromahduksen ja on sairaslomalla (koko tarinan ajan). Lisäksi Saraan liittyy joku salaisuus, josta ei tiedä kuin Ingrid ja tämä ei suostu asiasta pihahtamaankaan.

Ryhmä saa tehtäväkseen tutkia tapausta, jossa kolme vuotta aiemmin kadonnut henkilö on löytynyt. Tämän tapauksen myötä Bark huomaa, että samalla voisi vielä tutkia oman tyttärensä katoamista. Voisiko tapauksilla olla jotain yhteistä?

Olen lukenut kaikki muut Janssonin kirjat paitsi osan kuusi, Musta perhonen (v. 2005), joka vihdoin suomennettiin ja ilmestyi syksyllä 2020. En aio lukea sitä, sillä ko. dekkarin jälkeen on ilmestynyt jo toistakymmentä osaa.
Minusta Janssonin ratkaisu ruveta kirjoittamaan uutta sarjaa on hyvä, sillä tuntuu, että kirjailija on saanut uutta potkua. Tosin tarinassa on junnaavia ja toistuvia tapahtumia ja ex-vaimon hyysäämistä olisi voinut vähentää. Se varastaa kirjasta aika paljon palstatilaa. 
Kristofferin henkilöhahmo on kovin ongelmainen, mutta ehkä mies saa apua. Jostain syystä en päässyt vielä sisälle hahmoon, mutta toivottavasti seuraavassa osassa. Dekkarin muutkaan henkilöt eivät ole mitään riemukkaita. Vaikeuksia tuntuu olevan yhdellä sun toisella.

Kristofferin tytär pysyy tarinassa mukana koko ajan ja niinpä jännitettäväksi jää mitä Veralle on tapahtunut ja löytyykö tässä osassa?

Toisteisuudestaan ja masentavasta tunnelmastaan huolimatta kirja herätti mielenkiintoni ja aion lukea jatkonkin.

Lopussa lista lastendekkareista (6-11 -vuotiaille)

+++++++
Kirjailija, ent. sairaanhoitaja
Anna Jansson, synt. 1958 Visbyssä ja asuu Gotlannissa.

************
Suomennetut teokset:
Maria Wern-sarja:
Vaitelias jumala 2002 -  Kalpeat ja kuolleet 2003 -   Loputon uni 2004 -  Hopealantti    2005  - Jäljet lumessa 2006 -   Outoja lintuja 2007 -   Pääkallovaras 2008 -  Hylynryöstäjä 2009 -  Haudankaivaja  2010 - Unissakävelijä  2011 - Murhan alkemia 2012 -   Haudan takaa 2012 - Tuhopolttaja 2014 -  Hämärän lapset 2015 -  Vääriin käsiin 2016 -  Pelon vangit 2017 -  Katseelta kätketty 2018 - Sokea hetki 2019 - Musta perhonen 2020 = kuudes osa Wern-sarjassa (alkup. ilm. 2005)  

Viihderomaanisarja:
 Amorin kiehkurat 2014 - Anopit ilman rajoja 2018 -

Kristoffer Bark -sarja:
Katoavat jäljet 2021

Lasten dekkareita (6-11 -v.) -
Emil Wern tutkii -sarja:
Ritarien taistelu 2011 - Kadonneet retkirahat 2011 - Hopea-aarre 2012 - Pankkiryöstö 2012 - Taskuvaras 2013 - Kielletyt roskat 2013 - Suuren purjelaivan arvoitus 2015 - Kummitustalo 2016 - Merirosvosaari 2016 - Kadonnut pikkuveli 2017 

Lisäksi on suomentamattomia osia. Sarjassa seikkaileva poika on Maria Wern-hahmon kouluikäinen Emil-poika. 

........................................

Nyt ääniä ei enää kuulunut. Pimeä yö sulki hänet sisäänsä, kun hän hapuili lohkareita pitkin piilopaikalle. Sydän hakkasi kylkiluita vasten, henki kulki raskaasti.

Sara Blædel: Tyttö puun alla, 328 s. - 10. suomennettu osa Louise Rick -sarjaan - suom. ilm. 2020 - Pigen under træet 2019 - suomennos: Virpi Vainikainen - kansi: Sakari Tiikkaja - Karisto ******* kirjaston kirja

Etsivä Louise Rick on puolen vuoden virkavapaalla ja kiertää kasvattipoikansa, avomiehensä ja tämän tyttären kanssa maailmaa. Nyt on päädytty Thaimaahan.
Louise istuu illansuussa rannalla kun kuulee nimeään huudettavan:
Emergency! mies huusi. - It's a family matter. Please come to the phone.
Louisea pelottaa tarttua kuulokkeeseen. Soittaja pyytää saapumaan heti kotiin. Ja Louise lähtee.

Automatkalla Louise kuulee radiosta uutisen, jossa kerrotaan Bornholmin saarelta löytyneistä ihmisruumiin jäännöksistä. Ruumis tunnistetaan oitis kaksikymmentäviisi vuotta sitten kadonneeksi teinitytöksi. 

Rikostoimittaja Camilla Lind muistaa kadonneen tytön tapauksen. Vuonna 1995 Lind oli nimittäin käynyt samaa koulua tytön kanssa.
Camilla haluaa kirjoittaa keissistä ja päättää haastatella tytön luokkatovereita, sikäli kun heitä tavoittaa. Heti ensimmäisen haastattelun kohdalla Camilla kohtaa vastoinkäymisiä.

Yksi teinitytön luokkatovereista on ollut Louisen veljen, Mikkelin, vaimo, joka on taas jättänyt miehensä. Tai näin ainakin luullaan. Louise tutkii kälynsä tavaroita ja löytää vanhan koulukuvan, jossa on tutut kasvot.

Mahtaako selvitä mitä koulutytölle on aikanaan tapahtunut? Entä miksi Mikkelin vaimo on lähtenyt niin vähin tavaroin? Onkohan hänelle tapahtunut jotakin?

Camilla ja Louise ovat ystäviä, ja kumpikin tutkii tahoillaan. Virkavapaalla oleva Louisekin, sillä veljen asiat huolestuttavat.

Kuten edellisessäkin osassa tarina liikkuu kahdella aikajanalla. Tällä kertaa v. 1995 Bornholmissa ja nykyisyydessä.

Tässä taas yksi kirjasarja, jota ei ole *) suomennettu kokonaan, miksiköhän? 

++++++
Kirjailija, journalisti
Sara Blædel, synt. 1964 Kööpenhaminassa. Suosittu kirjailija, jonka teoksia on myyty yli miljoona ja  julkaistu 38 maassa.

*******
Ilmestyneet suomennokset:
Louise Rick & Camilla Lind -sarja:
Osa. 2: Nimimerkki Prinsessa 2013 - Osa 3: Vain yksi elämä 2014 - Osa 4: Hyvästit vapaudelle 2015 - Osa 7: Unohdetut tytöt 2016 - Osa 8: Uhrilehto 2017 -  Osa: 9: Kadonnut nainen 2018 - Osa 10: Tyttö puun alla 2020 - 
Tulossa: Hiljainen leski elokuussa 2021

*) Osia 1, 5 ja 6 ei ole suomennettu. 

Linkki edelliseen osaan: Kadonnut nainen


Kommentit

  1. Tosi outoa, että sarjaa ei ole suomennettu järjestyksessä. Kirjoihin kuuluu, että niissä tapahtuu päähenkilöiden elämässä kaikenlaista, jotka jatkuvat suraavissa kirjoissa. nämä tapahtumat jäävät uupumaan ja se vaivaa aina minua.

    Molemmat kirjat olen lukenut ja suosittelen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Joistakin sarjoista ilmestyy ensimmäinen osa ja sitten loikataan ties monenteenko osaan. Ei ihme, että lukija on pihalla jollei tiedä, että osia puuttuu välistä.

      Poista

Lähetä kommentti