Anna Jansson: Sokea hetki - 19. osa - dekkari
Usva nousee maasta kuin savu kiehuvasta noidankattilasta. Valkeat harsot tiivistyvät ja suikertelevat nummen yllä.

Anna Jansson: Sokea hetki, 19. osa Maria Wern -sarjaan, 295 s. - suom. ilm. 2019 - Kvinnan på bänken 2018 - suomennos: Sirkka-Liisa Sjöblom - kansi: Helena Hammarström - Gummerus ********* kirjaston kirja

Lopussa kirjailijan lastendekkarilista.

Maria Wern on tutkimassa pappi Alva Myrheden saamia uhkauksia, joihin pappi itse ei aluksi suhtaudu kovinkaan vakavasti. Diakoni Ragnar on kuitenkin huolissaan ja syystä.
- Olen pahoillani, tämä on erehdys. Ragnar on niin säikky....Luultavasti tuhlaatte sekä minun että omaa aikaanne.

Ylikonstaapeli Jesper Ekiä pidetään varsinaisena naistenmiehenä, sillä hänellä on viisi lasta viiden eri naisen kanssa, mutta mies asustelee silti vain 18-vuotiaan poikansa Joakimin kanssa. Ek ihastuu jotenkin aina samannäköisiin naisiin.
- "Ihmestyksiksi" työkavereilla oli  tapana leikkisästi nimittää punapäitä, jotka saivat Ekin vajoamaan transsiin. Ekin kirouksena oli rakastua ensi silmäyksellä.
Ek oli juhannusaattona nähnyt tuntemattoman punapään istumassa puiston penkillä ja nyt mies toivoisi törmäävänsä naiseen uudelleen. Näin käykin, mutta ...

Sosionomi Julia Lindegård on töissä sosiaaliviraston vanhusten hoitoyksikössä, mutta joutuu myös hoitamaan lasten huostaanottoja. Rankkaa hommaa, jossa valitettavan usein joutuu kohtaamaan uhkailuja ja nimittelyitä.
- "Isä uhkasi tappaa sosiaalityöntekijän. Ja minä ymmärsin häntä. Kuka tahansa voi esittää uhkauksia, jos menettää lapsensa.", sanoo Julian työtoveri.

 Lisäksi Julialla on on-off -suhde erään miehen kanssa, josta oikeastaan haluaisi jo päästä lopullisesti eroon, mutta sepä ei olekaan niin helppoa kuin luulisi.
- Ei ollut turvaa, ei suojaa. Hänen oli keksittävä, kuinka voisi irrottautua suhteesta.

Näistä ja muistakin aineksista on yhdeksästoista Wern -osa koottu. Paitsi rikoksia, niin myös yksityiselämää on mukana, janssonmaiseen tyyliin. Jos pitää Janssonin kirjoista, niin tämä jatkaa suunnilleen samalla linjalla. Tosin kirjan aiheet ovat tällä kertaa rankempia, joten sisältö on nyt täyteläisempää. Muuten monet Janssonin dekkarit ovat väkivallattomia ja hahmojen yksityiselämästä kertovia kevytdekkareita. Kaikki osat on tullut luetuiksi, Sokea hetki oli aiheidensa takia hieman tuhdimpi.

Ketkä kannattavat sitä, että alamme itse jakaa oikeutta, kun mitään oikeutta ei muutoin ole saatavissa?
(Prologista, vuonna 600 eKr.)

+++++++++++
Pari sanaa kirjailijasta:
Anna Jansson, ent. sairaanhoitaja, synt. 1958 Visbyssä ja asuu Gotlannissa. Jansson kasvoi kodissa, jossa tarinat olivat tärkeitä. Lapsuuskodissa ei ollut televisiota, mutta isä teki käsinukkeja, joilla esitti teatteria. Iltaisin perhe istui takan ääressä ja isoäiti kertoi entisajoista.
Aikanaan Jansson muutti Örebrohun ja valmistui sairaanhoitajaksi, mutta ilmenikin, ettei oikein kestänyt nähdä verta pyörtymättä. Niinpä Jansson päätyi yöhoitajaksi keuhkosairauksien osastolle.
Täytettyään 40 vuotta, ja oltuaan 25 vuotta sairaanhoitajana, kirjailija pohti, että elämässä pitää olla jotain kivaa ja lisäksi sairaalassa kuuli myös kaikenlaisia tarinoita. Niinpä vuonna 1998 Jansson alkoi kirjoittaa.
Kirjailija sanoo pohtivansa kirjoissaan hyvän ja pahan merkitystä ja sitä miten tulisi elää. Mitään ohjeita Jansson ei kuitenkaan halua antaa. Musiikki on tärkeä osa kirjailijan elämässä.
Romaanien käännösoikeudet on myyty 14 maahan ja Maria Wernista on myös tehty tv-sarja.
(Lähde: Kirjailijan kotisivut)

************
Ilmestyneet suomennetut teokset:
Maria Wern-sarja:
Vaitelias jumala 2002 -  Kalpeat ja kuolleet 2003 -   Loputon uni 2004 -  Hopealantti    2005 -  Svart fjäril 2005 (jostain syystä suomentamatta)  - Jäljet lumessa 2006 -   Outoja lintuja 2007 -   Pääkallovaras 2008 -     Hylynryöstäjä 2009 -    Haudankaivaja  2010 - Unissakävelijä  2011 - Murhan alkemia 2012 -   Haudan takaa 2012 - Tuhopolttaja 2014 -  Hämärän lapset 2015 -  Vääriin käsiin 2016 -  Pelon vangit 2017 -  Katseelta kätketty 2018 - Sokea hetki 2019

Viihderomaanisarja: Amorin kiehkurat 2014 - Anopit ilman rajoja 2018 -

Lasten dekkareita (6-11 -v.) - Emil Wern tutkii -sarja:
Ritarien taistelu 2011 - Kadonneet retkirahat 2011 - Hopea-aarre 2012 - Pankkiryöstö 2012 - Taskuvaras 2013 - Kielletyt roskat 2013 - Suuren purjelaivan arvoitus 2015 - Kummitustalo 2016 - Merirosvosaari 2016 - Kadonnut pikkuveli 2017 
Lisäksi on suomentamattomia osia. Sarjassa seikkaileva poika on Marian kouluikäinen Emil-poika. 

Linkki edelliseen Maria Wern -kirjaan

^^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa. blogspot. com
Instagram: #pirittaolen

Kommentit