Max Manner: Hermopeli, 6. osa


Jos sallit, lainaan Kungfutsea. Koston tielle lähtiessä kannattaa kaivaa kaksi kuoppaa. Toinen vastustajalle ja toinen itselle.

Max Manner: Hermopeli, 413 s. - ilm. 2023 - 6. osa Hirvikallio -sarjaan - kansi:  Mika Tuominen - Bazar

Sarja on tavallaan jatkuvajuoninen, joten enpä voi kertoa sisällöstä paljoakaan.

Rikosylikonstaapeli Harri Hirvikallio on saapunut rikospaikalle. Sieltä Harri lähtee viemään suruviestiä vainajan kotiin. Siellä odottaa yllätys.

Hirvikallio joutuu kinuamaan esimieheltään tilaisuutta penkoa lisää tapahtumia, sillä niissä tuntuisi olevan jotakin outoa. 

Samaan aikaan Turvasana-kirjasta tuttu tarina jatkuu. Eräs tapahtumaan liittyvä henkilö lienee koston tiellä.
Jottei Hirvikalliolla olisi liian helppoa, on miehellä myös huolta tyttärestään. Eivätkä Harrin huolet tähän lopu, sillä on myös työpaikkaongelmia. 

Entä mitä tarkoittavat sinne sun tänne jaetut paperilaput?

Tarinassa on mukavasti erilaisia juonenpätkiä, joita Harrin lisäksi setvivät Mari Murto, Sakke Väistö, Jukka Niittyaho sekä Välkky Hurme.
------

Dekkarin aiheet ovat hyviä ja suht kivasti jatketaan Turvasanankin tarinaa, kunnes päästää loppupuolelle. Siellä on aivan liikaa esitelmöintiä: millaisia ovat perusmurhaajat, joukkomurhaajat, sarjamurhaajat. Näin laajat selvitykset eivät ole minusta oleellisia tarinan kannalta. 

(Btw: Jos haluatte tietää sarjaamurhaajista enemmän, niin lukekaa profiloija John E. Douglasin & Mark Olshakerin Mindhunter -kirjat: Mindhunter - osa 1 -  FBI ja sarjamurhaajan mieli, Mindhunteri 2 Sarjamurhaajan profilointi sekä Tappajan mieli, kuulusteluhuoneessa murhaajien kanssa.
Kaikki nämä teokset löytyvät blogistani, jos kiinnostaa tutustua.)

Palataan vielä Hermopeliin, jonka loppuratkaisua on pitkitetty aivan liian paljon. Enpä uskonut, että olisin sanonut tätä Mannerin dekkarista, mutta toivoin tiivistystä. Olen Mannerin kirja-arvioissa kehua paukuttanut teoksia, mutta tällä kertaa tuli hieman kritiikkiä. Uskallan huomauttaa, koska olen lukenut kaikki Mannerin paperikirjat ja kuunnellut Idyllin hinnan. Ja loppujen lopuksi, makuasioitahan nämä.

Kritiikistäni huolimatta aion tietysti lukea seuraavankin osan. Harha ilmestyy syksyn korvilla ja vaikuttaa sisällöltään mielenkiintoiselta.

Nyt pidän erityisesti siitä, että suosikkihahmoni Stein Storesen ja Annika Malm ovat saapuneet takaisin. Idyllin hinnassa on tuttua Mannerin sähäkkää tyyliä yllätyksineen päivineen. Mainiota, että teos saa jatkoa, mutta vasta vuonna 2025 (Musta liitto). Kuinka jaksan odottaa siihen asti. Ja vielä, trilogian kolmas osa ilmestyy 2026.

Jos haluat lukea toisenlaista Manneria, niin suosittelen tarttumaan proosateoksiin Mayra ja Kadotettujen kahvila, jonka lukee loistava Seela Sella (linkki kirjaan alla).

Hm, olen aina luullut, että kissalla on jalat, eivätkä koivet. Saatan tosin olla väärässäkin.

Meri väreili matkan päässä. Kaikkialla oli hiljaista, edes lokit eivät kirkuneet taivaalla. Vaimeasti puhalteleva tuulikaan ei saanut puita kahisemaan. 

+++++++
Kirjailija
Max Manner, syntynyt 1965 Turussa, jossa nykyään asuu. Manner on asunut vuosia myös Luxemburgissa, jossa toiminut myös matkanjärjestäjänä ja oppaana suomalaisryhmille.
.
Kirjailija Helsingin Kirjamessuilla 2023.

***********
Ilmestyneet teokset:
Revanssi 2007 - Demi-Sec 2008 

Annika Malm -trilogia:
K18  2009 - 72 h 2010 - 13. huone 2011

Vapauttaja-sarja, Stein Storesen:
Vapauttaja 2012 - Räsynukke 2013 - Bandiitti 2014 - Jääkyynel 2015 - Osiris 2016

Harri Hirvikallio-sarja
Loiset 2017 - Matador 2019 - Kipuraja 2020 - Aavesärky 2021 - Turvasana 2022 - 
Hermopeli  2023
Tulossa: Harha - ilm. 30.8.2024 

Linkit neljään Hirvikallioon:

Turvasana, 5. osa

Aavesärky, 4. osa
(Bonuksena Jarkko Sipilän Kahdesti tapettu - viim. osa)



Proosat
Mayra 2017 (ihmissuhderomaani)  - Kadotettujen kahvila 2018 
Linkki: Kadotettujen kahvila   

Muuta:
Suomen ensimmäinen interaktiivinen verkkodekkari Revontulet vuonna 2008. Tämä kirjailijan tuunaama (lue: editoima) dekkari ilmestyi myös jatkosarjana facebookissa  (Revontulet Re-Mix -ryhmässä) syksyllä 2017. 
Suomen ensimmäinen Twitteriin 2015 sovitettu rikosnovelli Rysälä & Esola
kokoelmasta Brysselin Esso 2012

Storytel Originalin dekkareita: (Mukana Stein Storesen, Anna Mäki ja Annika Malm)
Metsänpeikko 2020 - Succubus 2020 - Idyllin hinta 2023
Tulossa: Musta liitto - ilm. 2025 (jatkoa Idyllin hinnalle)

Linkki: Idyllin hinta
(Bonuksena Pekka Hiltusen Susipiste
 - päätösosa)
----------
Kustantajalle kiitos kirjasta!

Kommentit