Marja Aarnipuro: Ottopojan kohtalo - 4. osa - dekkari



...jalat retkottivat vielä uima-altaan reunalla aivan kuin hän olisi ollut vasta menossa veteen. 

Marja Aarnipuro: Ottopojan kohtalo, 335 s. - 4. osa Kaarina Riikonen -ratkaisee -sarjaan - ilm. 2020 - kansi: Eija Kuusela - Crime Time ******** arvostelukappale

Sarjan päähenkilö on keski-ikäinen toimittaja Kaarina Riikonen. Naimisissa (Jarin kanssa), kaksi lasta: Petri ja Veera-Kaisa sekä kaksi koiraa: Turre ja Minttu. Riikosella on hyvät suhteet poliisiin ja on usein auttanut omilla tutkimuksillaan. Vastapalveluna taitaa saada juttuvinkkejä...

Kaarina on miehensä Jarin kanssa unelmalomalla Las Palmasissa. Tarkoitus oli juhlistaa Kaarinan syöpähoitojen loppumista. Loman aikaan osuu puolimaratonkilpailu, jossa kisailee Jaana Hatakka. Kanarialla oli mukana myös Kaarinan työtoveri, rikostoimittaja Pekka Nyman Viikko-lehdestä. Nymanin piti osallistua kilpailuun, mutta oli loukannut jalkansa ja joutunut jäämään kannustusjoukkoihin. Nyman on entinen poliisi, joka töpeksittyään oli joutunut jättämään poliisin työt. Naisystävä Jaana puolestaan oli edennyt urallaan rikosylikomisarioksi. 
Jaana ja Pekka asuvat samassa hotellissa, koska Kaarina on Pekan tukihenkilö Antabus-hoitojen ajan. 

Jaanan juoksu oli sujunut hyvin, mutta eräs asia Pekkaa kaiveli. Jaanan viereen on nimittäin jo juoksun alussa liimautunut mies, jonka kanssa jopa ylittävät maaliportin. Rafael "Rafu" Eerola on todella komea, kolmekymppinen ja upeakroppainen mies, jolla on taivaansiniset silmät ja tasainen hammasrivistö. Pekka on mustasukkainen, eikä sitä yhtään helpota, että Rafu asuu samassa hotellissa.

Loman viimeinen ilta koittaa. Yksi hotellin ylellisyyksistä oli jokailtainen show patiolla. Ystäväporukka on kokoontumassa pihalle kun paikalle tupsahtaa Rafael ja mitään kysymättä istuu seuraan:
- Otetaanko hyvin menneen juoksun kunniaksi kaksi pulloa ja kuusi lasia? Minä tarjoan, Rafael kysyi. Kuudes lasi on Kaarinan parhaalle ystävättärelle freelancetoimittaja Elina Laakkoselle, jonka Jari on houkutellut mukaan Nizzasta, jossa nainen nykyään asuu. 

Juttua riittää kunnes eräs laitamyötäisessä oleva henkilö tupsahtaa vielä seuraan, mukanaan vaimonsa ja yhtiökumppaninsa puolisoineen. Harittavasilmäinen henkilö alkoi udella: "Keitä te oikein olette?"
Kaarina kertoi, kunnes mies kysyi: " Onko sinulla isää?" 
- No kun minulla ei ole isää, mies nyyhkäisi ja otti kulauksen viskilasistaan (...) Minä olen isätön piruparka ottopoika. Tuulen tuoma sekasikö.

Unelmaloma loppuu ja Kaarina ja Jari palaavat Suomeen. Kaarinan työt alkavat ja heti ensitöikseen toimituspäällikkö Malla Tuomi (Kaarinan inhokki muuten) porhaltaa paikalle:
- Etkö sinä palannut juuri Kanarialta? (...) Siellä on tapahtunut kuolemantapaus. Suomalainen turisti on kuollut. Alahan ottaa selvää.

Ei tarvitse kahdesti käskeä, Kaarina alkaa. Kukahan mahtaa olla kyseessä? Ja millainen kuolema, tapaturma vai henkirikos? Ei kai vaan kukaan johon Kaarina tutustui Kanarialla? Niinpä puhelin käteen ja soitto Pekka Nymanille, joka vielä oli paikalla.

Komisario Paco Alvarez alkaa tutkia tapausta ja mikä tuuri, että paikalla sattuu vielä olemaan suomalainen rikosylikomisario Helsingin rikospoliisista. Niinpä Jaana tarjoutuu epäviralliseksi avuksi, ainakin voisi toimia haastatteluissa tulkkina.

Suomessa Kaarina alkaa tutkia kuolleen henkilön ja hänen läheistensä ja työtovereidensa taustoja. Mitä mahtaa paljastua? Entä DNA-testeistä?

Mitä oli tapahtunut? Selviääkö ottopojan kohtalo?

Tarinassa ollaan sekä Suomessa että Kanarialla, jossa kirjailija on usein käynyt.
Aiemmin olin motkottanut liioista yksityiselämän, keski-iän kriisien ja syöpähoitojen (Kaarinalla on ollut rintasyöpä) kertomisista. Nyt Aarnipuro on laittanut uuden vaihteen päälle. Yksityiskohdissa ei enää vellota kuten aiemmin, rikostarinat ovat selkeämpiä ja koko tarina on sekä sisällöltään että rakenteeltaan parempi.
Sarja on leppoisaa luettavaa ja kirjailijan toimittajuus näkyy tekstissä, joka on aidon tuntuista.
Päähenkilönä keski-ikäinen perheellinen, nainen, jolla on keski-ikäisen naisen ongelmat on hyvää vaihtelua poliisien ja yksityisetsivien maailmaan.
Pidän myös niistä pienistä huumoripläjäyksistä, joita tarinaan on ujutettu.

Ja Eija Kuuselan tekemät sarjan kannet, niistä olen pitänyt. Kannet ovat tyylikkään yksinkertaisia, raikkaanvärisiä ja niissä on huomioitu itse tarina.

Aiemmat osat ovat ehkä olleet enemmän naisten mieleen, mutta koska Kaarinan kuumat aallot olvat vähentyneet, niin ainakin tämän uusimman voivat kyllä miehetkin lukea.
Sanoin Syöpälääkärin kuolema -kirjan kohdalla, että kirjailija parantaa kirja kirjalta ja näin taas tapahtui, sillä minusta tämä sarjan neljäs osa on selkeästi paras. Ja lisää on tulossa! Ilmestynee v. 2021.

P.S. Yhdysvaltalainen tutkija James Dewey Watson keksi DNA-molekyylin rakenteen, josta sai tutkijaystäviensä kanssa Nobelin lääketieteen palkinnon v. 1962.
DNA-profilointi (myös geneettinen sormenjälkitutkimus, DNA-testi) tarkoittaa tekniikoita, joilla eliöyksilön identiteetti määritetään sen kudoksesta tai eritteestä otetusta näytteestä eristetyn DNA:n perusteella.  (Lähde: Wikipedia)
Kuka tahanssa, joka on kiinnostunut sukunsa historiasta voi tilata netistä DNA-testin. Perustestien hinnat vaihtelevat sadasta eurosta ylöspäin.

Kaarinalle perhe ja sukulaiset olivat elämän tärkeimpiä asioita. Omia lapsiaan Kaarina tiesi rakastavansa enemmän kuin elämäänsä.

++++++++
Kirjailija ja Apu-lehden päätoimittaja
Marja Aarnipuro, synt. 1960 Haukiputaalla ja asuu Helsingissä. Vapaa-aikanaan ulkoiluttaa koiriaan ja lukee.


Marja Aarnipuro Varkauden Dekkarit Festavaaleilla 2.8.2020
(©Piritta's foto)

*********
Ilmestyneet teokset:
Kaarina Riikonen ratkaisee -sarja:
Maakellarin salaisuus 2017 - Ikäneidon testamentti  2018 - Syöpälääkärin kuolema 2019  Ottopojan kohtalo 2020

Linkki kolmanteen osaan: Syöpälääkärin kuolema:
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2019/09/marja-aarnipuro-syopalaakarin-kuolema.html

Muut (tietokirjat):
Rintasyöpävuosi 2011  - Rintasyövän jälkeen 2014  - Rintasyöpämatka 2018

Tulossa: Surmamäen kirous, 5 osa. Ilmestyy syksyllä 2021
^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit