Tudor: Liitu-ukko, Stenius: Bangkokin veritiikerit, Aarnipuro: Ikäneidon testamentti - lyhyesti
Nämäkin luettu syksyllä 2018. Ovat tyystin erilaisia keskenään. Liitu-ukko on normidekkari, Bangkokin veritiikerit on rajunpuoleinen romaani ja Ikäneidon testamentti on kevyttä kotimaista jännityskirjallisuutta.
 Lyhyet arviot kustakin.

"""""""""""""""""""""""Caroline (Caz)  - C. J. Tudor, englantilainen kirjailija: Liitu-ukko, 426 s. - suom.ilm. 2018 - The Chalk Man - suomennos: Raimo Salminen - esikoisdekkari - WSOY  *******kirjaston kirja

Pääosassa on Eddie "Munster" Adams yhdessä tovereidensa Fat Gavinin, Metal Mickeyn, Hopon ja jengin ainoan tytön Nickyn kanssa. Eletään vuotta 1986, jolloin porukka on 12-vuotias. Jengi keksii oivan viestimistavan eli alkavat piirtää liiduilla katuun erilaisia merkkejä ja kullakin viestijällä on erivärinen liitu. Sitten porukka näkee tivolissa pahan onnettomuuden ja metsästä löytyy ruumis. Tarinassa edetään eteenpäin vuosina 1986 ja saman porukan kanssa 2016. Molempiin vuosiin liidut ja liitu-ukot liittyvät läheisesti.
Ihan kohtuullinen esikoisdekkari. Ei mikään wau, eikä myöskään missään määrin vuoden pelottavin kirja, kuten kannessa sanotaan. Kyllä tämän luki.

Kirja on saanut inspiraationsa lasten pihaliiduista. Kirjailija piirteli tyttärensä kanssa liiduilla maahan ja myöhemmin pimeässä pelästyi kuvioita. Tudor itse pelkää zombeja, korkeita paikkoja, nukkeja, korkeita korkoja ja vuoristorataa. Caroline Tudor kirjoitti myös tietoisesti miesnäkökulmasta. Sanoo kirjoittaneensa teoksen n. yhdeksässä kuukaudessa, mutta valmisteli kymmenen vuotta.
(Lähde: BookBrowse 2017)

                                                         ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''


Jarkko Stenius: Bangkokin veritiikerit - 473 sivua - ilm. 2018 - esikoisromaani - kansi: Tuomo Parikka - Like Kustannus Oy ****** kirjaston kirja

Jake, jolla on pahoja sotatraumoja asuu Bangkokissa ja viettää viinanhuuruista elämää. Jake joutuu myös tekemisiin pahamaisen Lahkon kanssa, joka tekee hirveitä asioita ihmisille, mm. huumaa ja ryöstää turisteja, kiduttaa ja tappaa ihmisiä huvikseen. Teot ovat raakoja, eikä poliisille uskalleta soittaa, koska Lahkossa on poliisejakin.

Harvoin sanon tätä, mutta tämä oli lähinnä äijäkirja. Esim. aseet olivat tuikituntemattomia: Dragunov 7,62 mm, joka on sniper-kivääri, Tactical speed pump-haulikko, Smith & Wesson Highway Patrolman -revolveri ja Desert eagle -pistooli. Teksti oli sinänsä sujuvaa, mutta paljon tiivistystä kaipasin itse tarinaan. Omaan makuuni liikaa taisteluja ja väkivaltaisia tapahtumia. Olihan tämä myös kurkistus Bangkokin alamaailmaan.

Kirja on kirjoittajansa näköinen, koska Jarkko Steniuksella on ollut ei vain rankka lapsuus vaan myös elämä. Koska lähipiirin miehistä ei  pienelle pojalle esikuvaa löytynyt, niin se haettiin muualta, eli elokuvien action-sankareista. Väkivalta ja alkoholi ovat myös kuuluneet miehen elämään. Putkareissujen ja vankilan jälkeen mies terästäytyi ja lähti etsimään itseään buddhaluostarin hiljaisuudesta meditoimalla ja joogaamalla.

Ilmestyneet teokset:
Nyrkkisankari 2015 (omaelämänkerrallinen) - Bangkokin veritiikerit 2018

                                                               ''''''''''''''''''''''''''''''''
                           Marja Aarnipuro: Ikäneidon testamentti - 327 s. - ilmestynyt 2018 - 2. osa Kaarina Riikonen ratkaisee -sarjaan - CrimeTime ********kirjaston kirja

Kirja on jatkoa Maakellarin salaisuus-dekkariin. Viikko-lehden toimittaja, keski-ikäinen Kaarina Riikonen törmää tällä kertaa murhaan omassa kotikerrostalossaan. Uhri on ollut Kaarinan tuttu, joten nainen ei malta olla työntämättä näppejään tapaukseen. Tietysti nainen haaveilee myös hyvästä lehtijutusta.

Omaan makuuni tarinassa oli liikaa turhia tilkkeitä, kuten formulakisojen selostamista, matkaselostuksia, erään lehtijutun haastattelutilanne, keski-ikäisen naisen ongelmia yms. Tarina olisi kaivannut jämäköittämistä, mm. ettei samoja asioita vatvota eri ihmisten suulla. Teksti oli sinänsä sujuvaa, mikä olikin odotettavissa kun kirjailija on toimittaja ammatiltaan. Leppoisa ihmissuhdedekkari, josta on hyvä jatkaa.

********
Ilmestyneet teokset:
Rintasyöpävuosi 2011 - Rintasyövän jälkeen 2014

Dekkarit: Kaarina Riikonen ratkaisee -sarja:
Maakellarin salaisuus  2017  -  Ikäneidon testamentti 2018

Kommentit