Anneli Kanto: Saalistetut, 2 osa

 

Polvet alkoivat vapista. Käsi herpaantui, ja matkakassi läjähti raidalliselle räsymatolle. Matto oli vinossa ja mutkalla, talo kalsea ja huokui kosteaa. Tiskipöydällä olivat samat astiat, jotka hän oli siihen lähtiessään jättänyt.

Anneli Kanto: Saalistetut, 237 s. - ilm. 2023 - 2. osa Näkijä -sarjaan - kansi: Jarkko Lemetyinen - CrimeTime 

Pieni kertaus. Kuka on päähenkilö Noora Näkijä? Alla olevan ilmoituksen Noora jätti kaupan ilmoitustaululle paikkakunnalle muuttaessaan:

Noora Näkijä Meedio
Yhteys henkimaailmaan ja vainajiin.
Unien tulkintaa. Myös tarotit.
Tunnelukkojen avaus.
Energian puhdistus ja tasapainoitus.
Kaukoparannusta.
Tilaa rohkeasti vastaanottoaika!
Puhelinkonsultaatio 2,48 + ppm.
Noora, Näkijä, Meedio

Noora oli muuttanut erääseen kirkonkylään ja vuokrannut sieltä rintamamiestalon, jossa pitää vastaanottoaan. Asiakkaaksi tulee nelikymppinen nainen, joka kertoo uudesta ohjelmapäällikön työstään Lapin laskettelukeskuksessa. Naisella olisi Nooralle ehdotus:
- Työpaikkahaastattelussa minulta kyseltiin ohjelmaideoita turisteille. Yksi ajatukseni oli kutsua sinut laskettelukeskukseen sesonkiajaksi. Haastattelijat tykkäsivät ideasta. Heidän mielestään se olisi jotakin uutta ja innovatiivista.

Noora lupaa miettiä asiaa.

Erään rikosjutun yhteydessä Noora oli tutustunut varakkaaseen leskinaiseen, joka haki Noorasta ystävää. Ystävyys on yksityiselämässään olevalle introvertille aika hankala paikka, mutta Hanna on sisukas. Hanna on  kutsunut kahville ja kertoo olevansa pulassa. Taloon tulee putkiremontti ja evakkoon pitäisi päästä. Nooran pitäisi nyt katsoa korteista mitä tulisi tehdä. Tarot-kortteja ei tarvita, sillä siltä istumalta Noora päättää lähteä Lappiin ja luovuttaa talonsa Hannalle sesongin ajaksi. 

Marina Eriksson on kolmekymmentäneljävuotias Super-Siistijät oy:n avaintyöntekijä. Marina siivoaa laskettelukeskuksen mökkejä ja pitää työstään. Se on itsenäistä ja saa olla oma pomonsa.  Marinalla on teini-ikäinen tytär, joka ei viihdy Lapissa, vaan haluaisi lähteä pois heti kun se vain olisi mahdollista. Marina on yksinhuoltaja, uskovainen ja absolutisti ja pitää Aavaa tiukasti lia'assa. Ainoa kaveri on Suvi, jonka äiti, Raisa, työskentelee hotellin respassa. Marina ja Raisa ovat hyviä ystäviä.

Kerran töistä tullessaan joku hullu kaahaa lumisella tiellä niin että Marina joutuu väistämään, auto kierähtää ympäri ja päätyy ojaan. Onneksi Marina selviää parilla kylkiluun murtamalla. Kukahan vastuuton, karkuun lähtenyt kuski oikein on? Sitten Marinalle sattuu muutakin outoa. Vainoaako joku viatonta siivoojaa. Jos, niin miksi? Sitten kun Aavallekin sattuu jotain odottamatonta, alkaa Marina tosissaan pelätä. 

Noora Näkijäkin saa kuulla oudoista tapahtumista ja alkaa miettiä onko asialla satunnainen turisti vai joku laskettelukeskuksen henkiökunnasta tai ihan joku muu.
Mitä laskettelukeskuksessa oikein tapahtuu? Ota selvää!
.....
Kanto jatkaa tarinointiaan yhtä rauhalliseen tahtiin kuin ensimmäisessäkin osassa. Taustoittelua on aika paljon ja varsinaiset rikosjuonet olisivat voineet alkaa hieman aiemmin. Mitä niitä turhaan säästelemään.

Kaksi ensimmäistä osaa on kirjoitettu korona-aikana, jolloin Kanto halusi kirjoittaa jotakin viihteellistä ja väkivallatonta (pikkuisen lipsui). Niin syntyivät Haihtuneet ja Saalistetut. Kolmas osa on vielä kirjoittamatta. Kirjailija luonnehtii ensimmäistä osaa cozy crimeksi ja toista osaa sanoo "kammottavammaksi" kuin ensimmäistä. Kammottavuutta (väkivaltaa) kirjassa onkin, mutta vain siteeksi, pääosa on ihan leppoisaa. Ei kannata säikähtää. Kanto sanoi, että halusi toisessa osassa kirjoittaa siitä, miten laajalle henkirikos vaikuttaa sekä uhrin että tekijän kannalta. Minusta tässä on onnistuttu oikein hyvin.

Ennustaja on hyvä ja erikoinen oivallus dekkarin päähenkilöksi, sillä eiköhän poliiseja ja toimittajia ole ihan tarpeeksi muutenkin. Kanto oli saanut korona-aikana sähköpostiinsa mitä oudoimpia mainoksia, joissa oli kaikenlaisia ennustamismenetelmiä sekä huuhaahoitoja yms. Näistä Kanto sitten keksi näkijän ja kun kirjailija paljasti haastattelussa harrastavansa huvikseen Tarot-kortteja, niin ei ihme, että näkijä Tarot-kortteineen on päätynyt sarjaan. 

Kirjat voi hyvin lukea itsenäisinä teoksina, sillä näkijä on sen verran mystinen hahmo, ettei hänen yksityisyyttään kovinkaan avata. Ensimmäiisessä osassa lukija jäi miettimään näkijän sukupuolta (tai ainakin minä jäin, vaikkei sillä ole mitään merkitystä). Tässä toisessa osassa näkijä kertoo jotakin ja ehkä kolmannessa osassa paljastuu jotakin lisää.

Viihdyin (jos nyt dekkarin parissa voi sanoa viihtyvänsä) hyvin Saalistettujen parissa ja aion taatusti lukea kolmannenkin osan.

Yleisesti ottaen olen suuri Kanto-fani, sillä hänen historialliset teoksensa ovat rautaa! Uusin, Punaorvot lähtee pian lukuun, sillä kirjastosta on tullut noutoilmoitus.

+++++++
Kirjailija, toimittaja, käsikirjoittaja
Anneli Kanto, synt. 1950 Pirkkalassa

Kuvasin Anneli Kannon Tampereen Akateemisessa syksyllä 2023.

Kirjailija Terhi Rannela haastatteli.

Lukunäyte menossa.

*******
Ilmestyneitä romaaneja:
Piru, kreivi, noita ja näyttelijä 2007 - Kuollut kulkee - Tarinoita kalman majoilta 2008 - Veriruusut 2008 - Pyöveli 2015 - Lahtarit 2017 - Ihan pähkinöinä 2018 - Rottien pyhimys 2021 - Punaorvot 2023



Dekkarit:
Näkijä -sarja:
Haihtuneet 2023 - Saalistetut 2023
3. osa ilmestyy joko keväällä tai syksyllä 2024. Jatkuuko sarja vielä trilogiasta? Sitä ei tiedä Kanto itsekään.
Linkki ensimmäiseen osaan:Haihtuneet, 1. osa

Muita:
Kullan kaipuu 2022 (Äänikirja, joka  on laajennettu versio Kodin Pellervossa julkaistusta jatkosarjasta.)

Linkki: Kullan kaipuu
(Bonuksena Turtschaninoffin Suomaa, Venhon Martti Suosalon tähänastinen elämä ja Tolan Hullut ihanat linnut)

Lisäksi Kanto on kirjoittanut novelleja, näytelmiä sekä lukuisia palkittuja lasten- ja nuortenkirjoja. Kannattaa googlettaa jos perheessä on lapsia ja nuoria.

Kommentit