Anneli Kanto: Haihtuneet, 1. osa

Näkijä taivutti päänsä, nosti kätensä kohti kattoa ja päästi kammottavan helvetinkoirien ulinan, joka tuntui lähtevän ihmiskunnan alkuhämärästä.

Anneli Kanto: Haihtuneet, 254 s. - 1. osa Näkijä -sarjaan - mysteeridekkari - ilm. 2023 - kansi: Katse Design Oy - kannen kuva: Katrin Havia - CrimeTime

Onnibussi saapuu kirkonkylän raitille ja viimeisenä ulos astuu punatukkainen, pitkä ja suoraryhtinen nainen, jonka olemus huokuu voimaa ja pelottomuutta. Kuka onkaan tämä komea värillisiin vaatteisiin pukeutunut ilmestys? Siinä onkin kylän rollattorimummoilla miettimistä. 
Nainen suuntaa heti marketiin ruokaostoksille ja samalla käynnillä kiinnittää ilmoitustaululle mainoksen:
Noora Näkijä Meedio
Yhteys henkimaailmaan ja vainajiin.
Unien tulkintaa. Myös tarotit.
Tunnelukkojen avaus.
Energian puhdistus ja tasapainoitus.
Kaukoparannusta.
Tilaa rohkeasti vastaanottoaika!
Puhelinkonsultaatio 2,48 + ppm.
Noora, Näkijä, Meedio

Maksaessaan ostoksiaan, näkijä jättää kassatytölle viestin.
- Mistä se tiesi, Selina ajatteli.

Näkijä on vuokrannut rintamamiestalon, jota nyt siivoaa  ja järjestelee. Vettä tulee, uuni ei savuta ja sähkökin toimii. Kaikki on hyvin. Nyt asiakkaat voivat saapua.

Kuluu kaksi päivää ja sitten kassatyttö Selina soittaa ja uskaltautuu käymään. Taksa hieman huolettaa, mutta näkijä ei pyydä rahaa ensimmäiseltä asiakkaaltaan:
- Näkeminen on lahja tai kirous, kuinka sen ottaa, ja se voidaan ottaa pois, jos sitä käyttää väärin. Minä annan sinulle lahjan kertomalla, mitä näen, ja sinä voit antaa minulle lahjan, jos sinusta tuntuu, että sait jotankin arvokasta.

Kuluu taas pari päivää ja puhelin soi. Nyt toivotaan, että näkijä tulisi asiakkaan luokse - salaa. Kahvipuheiden jälkeen selviää, että rouvan mies on kadonnut kuutisen vuotta sitten. Mies oli maalitehtaan omistaja ja toimitusjohtaja.
Tapaus on kalvanut vaimoa kaikki nämä vuodet. Olisi hyvä saada tietää mitä aviomiehelle on tapahtunut. Ehkäpä näkijä voisi auttaa. Tosin vaimon vaatimukset ovat turhan korkeat. Henkimaailma ei aukea väkisin. 

Markus Markusson on nuori mies, joka on halunnut eroon isänsä touhuista ja on sen takia ostanut kaivurin. Nyt voi olla oman itsensä herra. Markus ruoppaa rantaa mudasta ja kaislikosta. Olisi tarkoitus, että kaislarannasta tulisi unelmien uimapaikka tulevaan Kultalampi-hankkeeseen. 
Markuksen katse osuu multakasaan, jossa on jotain metallista. Mies tunnistaa heti löytönsä.

Samoihin aikoihin kun tehtaan omistaja katosi, haihtui kylältä kaksi nuorta. Toinen on Markuksen sisar ja toinen kylällä vaikuttavan veripuhtaiden saarnaajan tytär.
Kirkkojärvelle oli syntynyt outo uskonlahko, joka perustuu veriryhmiin.  A- ja B-ryhmiin kuuluvat saivat selittää ja tulkita saarnaajan sanoja, mutta vain AB-veriryhmäläisillä oli oikeus saarnata seurakunnan edessä, sillä he kuuluivat harvinanaisempaan veriryhmään ja olivat siten arvokkaimpia. (...) O-veriryhmäläiset olivat alinta porukkaa, pelkkiä kuulijoita.
Lisäksi säännöissä sanotaan ettei tekokuituja saa käyttää, lihaa ei saa keittää maidossa. Ei saa syödä valmisruokia eikä räpyläjalkaisia eläimiä.

Kylällä suunnitellaan Kultalampi-projektia, jossa tehtaan tiloihin rakennettaisiin toimistotiloja, lammenrantaan tulisi hieno uimaranta ja ehkäpä asuintalojakin. Hanketta ajavat Hanna Silvennoinen eli kadonneen miehen vaimo sekä kunnanjohtaja Elina Laiho, jolle projekti on oikea sydänkäpynen. Kuten arvata saattaa, vastustajiakin löytyy. Kuka vetää pisimmän tikun?

Pienessä kylässä on sattunut ja tapahtunut kaikenlaista ja tapahtuu edelleen. Minne maalitehtaan omistaja ja nuoret ovat haihtuneet? Mitä näkijä pystyy selvittämään? Miksi jotkut sulkevat kyläläisten suut niin ettei kadonneista saa hiiskuakaan? Mutta, ei tässä tietenkään ole kaikki...
 
Minulla on nyt keväällä ollut menossa Anneli Kanto-kausi. Olen kuunnellut lähes yhtäsoittoa viisi Kannon teosta. (Eräs mielenkiintoinen teos on vielä lukematta tai kuuntelematta. En osaa päättää kummin teen.)
Kanto-kauden jälkeen uusi kirjallinen aluevaltaus kiinnosti.

Kävin kuuntelemassa kirjailijaa Akateemisessa ja tilaisuus oli oikein valaiseva. Niinpä tiesin ennakolta mitä odottaa ja hyvin Kanto kirjaansa kuvaili, sillä juuri sellainen se on. 
Kanto kirjoitti Näkijä-trilogiaansa koronan aikana, jolloin ei jaksanut syventyä kovin raskaaseen kirjoittamiseen. Kirjailija sanoi, että teos on kirjoitettu viihteelliseksi dekkariksi, jota voi luonnehtia myös mysteeridekkariksi. Niin syntyi Noora, Näkijä ja Meedio.
Kanto sanoi, ettei ole siirtynyt dekkarikirjailijaksi, vaan on tehnyt syrjähypyn. Korona-aika sai vaan kirjoitttamaan kevyempää. 

Kirja on sopiva sekoitus pikkukylän tapahtumia ja juonittelua. Voi hyvin kuvitella, että näin maaseuduilla saatetaan elää ja huseerata.
Kaksi asiaa: olisin toivonut veripuhtaiden uskontoa vähemmäksi ja näkijää lisää. Noora, näkijä - meedio on piristävä, mielenkiintoinen ja hieman arvoituksellinen hahmo ja sellaiseksi se tarinassa jääkin. Ehkä seuraavassa osassa saamme tietää miten ja miksi näkijä on uransa valinnut.
Päähenkilöä varten Kanto on käynyt kuuntelemassa pariakin meediota.

On selvää, ettei Anneli Kanto ole unohtanut virkistävän monipuolista ja eloisaa kirjoitustapaansa eikä huumoria. Muuten kirja on leppoisaa dekkaritarinointia maalaishengessä, ilman raakuuksia ja kamalia murhakuvauksia. 
Minulle tämä oli mukava välipaladekkari, jollaiseksi kirjailija on kirjan tarkoittanutkin. Pilke silmäkulmassa kirjoitettu ja sellaisena luettavaksi. 

Extraplussaa annan tarinan lopusta sekä dekkarin pituudesta (254 s./ 6 h 42 min). Kanto ei tarvitse satoja sivuja, vaan asiat tulevat selväksi vähemmälläkin. Kiitos siitä! Seuraavaa osaa odotellen. 

Luulin, että kaikki näkevät ja kuulevat niin kuin minä. Vasta myöhemmn ymmärsin, että lahja on saatu ja sitä on velvollisuus käyttää. Näkemisen lahja annetaan tarkoitusta varten.

+++++++
Kirjailija, toimittaja, käsikirjoittaja
Anneli Kanto, synt. 1950 Pirkkalassa
 
Kirjailija kuvattu Tampereen Akateemisessa helmikuussa 2023.

*******
Ilmestyneitä romaaneja:
Piru, kreivi, noita ja näyttelijä 2007 - 
Kuollut kulkee - Tarinoita kalman majoilta 2008 - Veriruusut 2008 - Pyöveli 2015 - Lahtarit 2017 - Ihan pähkinöinä 2018 - Rottien pyhimys 2021

Dekkarit:
Haihtuneet - 1. osa Näkijä -sarjaan 2023
Tulossa: "Saalistetut" (=työnimi)  eli toinen osa ilmestyy syksyllä 2023
3. osa ilmestyy joko keväällä tai syksyllä 2024. Jatkuuko sarja vielä trilogiasta? Sitä ei tiedä Kanto itsekään.

Lisäksi Kanto on kirjoittanut novelleja, näytelmiä sekä lukuisia palkittuja lasten- ja nuortenkirjoja. Kannattaa googlettaa jos perheessä on lapsia ja nuoria.

Kommentit

  1. Innolla odotan kun saa käsiini ja pääsen lukemaan.....koskettaa itseäni läheltä. Kirsti Hietanen

    VastaaPoista

Lähetä kommentti