Simon Häggström: He juoksivat pakoon - dekkari

 

Ajattelen kaikki niitä ihmisiä, joita olen kohdannut näissä tilanteissa. Niitä rikollisia, jotka olemme onnistuneet ottamaan kiinni, mutta myös niitä, jotka ovat päässeet pakoon. Kaikkia rikosten uhreja, joita olemme onnistuneet auttamaan, mutta myös niitä satoja, jotka vain kiitivät ohi ja katosivat pimeyteen.
(Simon Häggström/ He juoksivat pakoon)

Simon Häggström: He juoksivat pakoon - 384 s. - suom. ilm. 2022 - kansi: Lisa Krebs - Flickorna som sprang 2019 - suomennos: Hanna Arvonen - HarperCollins 

Kirjan aloittaa esipuhe, jossa ensin kirjoittaa hyväksikäytetty Kajsa, joka kertoo omasta taustastaan:
- Miesten tapaamisesta tuli minun keinoni hukuttaa painajaiset ja tukahduttaa muistot, jotka eivät saaneet tulla esiin. 
Kajsa tekee ratkaisun, jossa menettäisi perheensä ja ystävänsä ja joutuisi aloittamaan kaiken alusta. Kajsa astuu avustusjärjestön naisen kanssa poliisiaseman ovesta sisään ja tekee pedofiili-ilmiannon. Simon-niminen poliisi vie Kajsan turvakotiin. Tuo mies on kirjan kirjoittaja Simon Häggström.

Toisen osan, lyhyemmän, kirjoittaa Simon:
- Olen raskaiden vuosien aikana nähnyt monia kauheita elämänkohtaloita, ja minulta kysytään usein, miten jaksan työskennellä tällaisen kurjuuden keskellä.(...) ...aina on mahdollista löytää tie pimeydestä takaisin parempaan elämään. 
Tämän takia Simon kollegoineen jaksaa jatkaa rankkaa työtään. 
Kirjailija on saanut inspiraation tämän kirjan kirjoittamiseen tavattuaan kaksi nuorta tyttöä, jotka olivat karanneet nuorisokodista ja jotka olivat nuoresta iästään huolimatta riippuvaisia vahvoista lääkkeistä.
Tytöt kertoivat taktiikoista ja keinoista miten selviytyä Tukholman kaduilla.

Sitten kirjan tarinaan:
15-vuotiaat Jennifer Komarowski ja Malvina Lundin asuvat Solhöjdenin nuorisokodissa, jota johtaa irstas ja kaksinaamainen mies. Tytöt lähtevät sieltä hatkaan, koska mies käyttäytyy asiattomasti. Rahattomat tytöt päätyvät Tukholmaan, jossa asuvat parkkihallissa ja saavat ruokansa varastamalla. Se ei kuitenkaan pitemmän päälle ole riittävää, joten he keksivät uuden ansaintamahdollisuuden. Tai oikeastaan kokeneempi Jennifer keksii ja Malvina myötäilee. He alkavat huijata vanhempia miehiä.
Tytöt eivät ymmärrä kuinka vaaralliseen "leikkiin" he ovat ryhtyneet. Miten käy?

Nuori ja kaunis Natalia Volotkova on töissä poliisin ihmiskaupparyhmässä. Naista pidetään yhtenä kaikkein aikojen parhaimmista rikostutkijoista. Lisäksi Natalia hallitsee ruotsin, englannin, espanjan ja venäjän kielen. Kielitaidosta on hyötyä kun ryhmä tapaa työssään ympäri maailmaa tulevia ihmisiä. Ihmisenä Natalia on sulkeutunut, ei halua puhua yksityiselämästään ja viettää aikansa treenaamalla ja Putin-nimisen koiransa kanssa.

Rikoskomisario Markus Lundström on ihmiskaupparyhmän johtaja. Ihmisten salakuljetus ja ihmiskauppa olivat aina kiinnostaneet, joten Markus on mies paikallaan. Koko maan alueella toimivan ryhmän tehtävänä on taistella järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan iskemällä ihmiskauppiaita ja sutenöörejä vastaan. 
Tiimiin kuuluu Natalian lisäksi Zandra Svensson ja Tamir Abubaker. 

Kun sitten nuori tyttö kuolee, saa ryhmä vihiä miesten salaseurasta, jonka jäsenet käyttävät törkeästi hyväkseen nuoria tyttöjä. Tämä salaseura olisi saatava tukahdutetuksi mahdollisimman pian, mutta tiimillä tuntuu olevan seinä vastassa, kunnes Markus saa idean. Eri asia on hyväksytäänkö ajatus ja mahtaisiko suunnitelma edes toimia. Miten ryhmä onnistuu?

Olipas hurja ja jännittävä teos. En avaa kirjan tapahtumia tässä arviossa tämän enempää. Häggström osaa pitää jännitteen kasassa koko kirjan ajan. Niinpä toivoin lähes henkeä pidätellen että Jennifer ja Malvina selviytyisivät. Kävikö niin? Sitä en tietenkään paljasta. 
Romaani on realistisen tuntuinen, joka ei ole ihme kirjailijan ammatin huomioon ottaen. Varjoissa kulkee ihmisiä, joilla ei mene hyvin ja varjoissa kulkee ihmisiä, jotka käyttävät näitä ihmispoloja häikäilettömästi hyväkseen. 
En suosittele teosta herkille lukijoille.

Kirjaa on myyty Ruotsissa yli 60 000 kappaletta. Tarina on siis fiktiota, mutta perustuu kirjailijan työssään kohtaamiin tapauksiin ja havaintoihin, kuten arvion alussa kirjoitin.

Nostan hattua Simon Häggströmille ja kaikille hänen kollegoilleen ympäri maailmaa.

...he eivät suostuneet hyväksikäytettäviksi, vaan antoivat samalla mitalla takaisin omilla ehdoillaan. Se oli menetelmä, joka ei läheskään aina päättynyt parhaalla mahdollisella tavalla, mutta he eivät kuitenkaan sietäneet minkäänlaista paskaa niiltä, jotka halusivat ostaa heidän kehonsa.

P.S. TV4:n lapsiprostituutiotutkimus v. 2018: Viimeisten 10 vuoden aikana on tehty 1400 rikosilmoitusta, joiden seurauksena tuomittu 106 henkilöä, joista vain kymmenen on joutunut vankilaan. 
(Lähde: He juoksivat pakoon).
Suomessa lasten hyväksikäyttö on lisääntynyt Itä-Suomessa jopa 40% enemmän kuin v. 2020 
(Lähde Yle uutiset 2/2022)
THL:n uuden selvityksen mukaan nuorten kokema lähisuhdeväkivalta ja seksuaalinen häirintä ovat yleistyneet korona-aikana. Perusasteen 8.-9. luokan sekä lukioiden ja ammattioppilaitosten 1.-2. vuoden opiskelijatytöistä noin puolet oli kokenut pandemian aikana seksuaalista häirintää. 
(Lähde: Aamulehti 15.4.2022

+++++++
Kirjailija, Tukholman poliisilaitoksen rikoskomisario (erikoistunut prostituutioon, seksuaalirikoksiin  ja ihmiskauppaan), luennoitsija
Simon Häggström, synt. 1982. Alunperin kirjoittaminen oli Häggströmille vain terapiaa, sillä koettuja rankkoja asioista piti käsitellä jotenkin. 
Mies on Ruotsissa aktiivinen keskustelija ja naisten oikeuksien puolustaja. Vapaa-ajallaan kirjailija kerää lippalakkeja ja Muumi-mukeja.

Vahvan sosiaalisen omatunnon omistava Häggström sanoo Avun haastattelussa." Haluan vaikuttaa ihmisiin rikoskirjoillani, esimerkiksi seksin myymistä harkitseviin teineihin tai seksin ostoa pohtiviin miehiin."

*******
Ilmestyneet suomennokset:
He juoksivat pakoon 2022

Tulossa: Ihmiskaupan uhriksi joutuneiden maahanmuuttajien asema on toisen suomennettavan kirjan aiheena. Kirja ilmestyy syksyllä 2022.
Kolmaskin kirja on jo ilmestynyt Ruotsissa.

Kommentit