Kai Myrberg: Viimeinen paraati Pjongjangissa - Luhistuuko Pohjois-Korea? tieto - äänikirja

 

Tämä kirja luo katsauksen Pohjois-Korean tulevaisuuden visioihin ja lähtee liikkeelle nykyhetkeen johtaneiden tapahtumien tiiviillä kartoituksella. Mikä on maan kohtalo muuttuvissa oloissa? Mitkä tekijät ratkaisevat lopulta tulevaisuuden suunnan?

Kai Myrberg: Viimeinen paraati Pjongjangissa - Luhistuuko Pohjois-Korea? ilm. 2022 - 238 s. -  kansi: Jatta Hirvisaari / Taittopalvelu Yliveto - Storytelin äänikirja - kesto: 5 h 56 min. - lukija: Jukka Peltola - Minerva 


Esittelyteksti kustantajan sivuilta:
"Hajoaako Pohjois-Korea omaan mahdottomuuteensa?

Teos esittää tuoreimman tiedon perusteella toinen toistaan kiinnostavampia ja osin hurjiakin skenaarioita Pohjois-Korean tulevaisuudesta.

Pohjois-Koreassa on kärsitty nälänhätää ja maatalouden sekä teollisuuden rappio ovat yhä ratkaisemattomia kysymyksiä. Armeijan ylläpito ja asekehittely nielevät valtavia rahasummia köyhässä maassa. Silti valtio on edelleen olemassa jo kolmannen polven diktatuurina.

Rankat talouspakotteet ovat pysäyttäneet ulkomaankaupan lähes kokonaan. Ruokapula pahenee ja kansan ahdinko kasvaa. Lähetystöt ovat tyhjillään ja avustusjärjestöt kaikonneet. Samaan aikaan aiemmin niin suljettuun maahan välittyy sen asukkaille yhä enemmän tietoa ulkomailta, mikä muokkaa ihmisten ajatusmaailmaa.

Onko itsevaltaisen järjestelmän loppu lähenemässä? Saako kansa kurimuksesta joskus tarpeekseen ja nousee maan johtoa vastaan? Kasvaako konflikti muun maailman kanssa aseelliseksi selkkaukseksi? Kenelle siirtyy valta Kim Jong Unin jälkeen?"
..................
Olen lukenut aika paljon Pohjois-Koreaan sijoittuvia teoksia, enkä oikeastaan tiedä miksi otin tämän kuunteluun. Viimeksi aiheesta luin Myrbergin teoksessa Pohjois-Koreassa vain porsaat ovat onnellisia (ilm. 2021), jossa on jonkin verran samoja asioita kuin tässäkin. Kirjailija tosin sanoo, että ko. kirjan ilmestymisen aikoihin ja sen jälkeen valtiossa on tapahtunut paljon ja tässä kirjassa kerrotaan uutta tietoa.

Teoksen nimen mukaisesti Myrberg esittää kaikenlaisia skenarioita maan tulevaisuudesta. 
Edellisissä lukemissani teoksissa on myös käsitelty maataloutta, teollisuutta, nälänhätää ja rapakunnossa olevaa taloudellista tilannetta. Entä ihmisten eriarvoisuus, tietty porukka elää yltäkylläisyydessä ja vähän ylikin, kun muu väestö näkee nälkää. Voiko edessä olla taas uusi nälänhätä?

Niin, ja miten suljettu maa mahtaa pärjätä talouspakotteiden kanssa? Pohjois-Korean suhteet Yhdysvaltoihin, Etelä-Koreaan, Kiinaan, Japaniin, Venäjään, Syyriaan, Intiaaan ja moniin muihin maihin?
Kansaa ei ole enää pystytty pitämään samanlaisessa pimennossa kuin aiemmin. Milloin kansa saa tarpeekseen ja nousee vastarintaan?
Kestääkö kolmannen polven hallitsijan terveys ja kuka hallitsee Kim Jong Unin jälkeen? Vieläkö neljäs sukupolvi nousee valtaan vai syrjäytetäänkö Kim Jong Un? 
Eikä Pohjois-Koreasta voi puhua mainitsematta ydinaseita. Niitäkin Myrberg pohtii.

Pohjois-Koreahan sitkeästi kielsi ettei maalla ole koronaa, mutta toukokuussa 2022 Kim Jong Un joutui myöntämään maassaan vallitsevan todella pahan koronatilanteen. Sen hoidossa on vakavia ongelmia ja puutteita.
Millainen Pohjois-Korea mahtaa olla vuonna 2040? Tai 2050?

Kysymyksiä ja pohdintaa kirjassa riittää.

Vaikka aihe kiinnostaaakin, niin myönnän, että välillä pitkästyin kuuntelemaan tulevaisuuden ennustamisia ja turhan yksityiskohtaisia spekulaatioita. Ehkä sisältö olisi toiminut paremmin, jos kirja olisi ollut vaikkapa ensimmäinen aiheesta lukemani. Tai olisiko toiminut paremmin painettuna kirjana.

Mutta jos Pohjois-Korea ja sen tulevaisuuden ennustaminen kiinnostaa, niin lue ihmeessä.

Lopussa on laaja lähde-, viite-, teos- ja henkilöstöhakemisto.

Pidin lukijasta. 

Ei ole tavatonta, että diktatuurimaissa nähdään kansannousuja, ja jotkut niistä johtavat järjestelmän muutokseen.

+++++++
Tietokirjailija, merentutkija
Kai Myrberg, synt. 1962, toimii Suomen ympäristökeskuksen johtavana tutkijana sekä Klaipėdan yliopiston professorina vuodesta 2015.
Myrberg sai vuonna 2020 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon kirjasta Itämeri ja ihminen - Tammi 2019 (kirj. yhdessä Matti Leppärannan kanssa)

Kuvasin kirjailijan Tampereen Kirjafestivaaleilla 3.12.2022

******
Ilmestyneet teokset:
Myrberg on julkaissut kahdeksan kirjaa ja yli 40 kansainvälisesti referoitua artikkelia. Ohessa viimeisimpiä teoksia:
Meret, maapallon siniset kasvot Ursa 2014 (yhdessä Matti Leppärannan kanssa) - Itämeri ja ihminen Tammi 2019  (yhdessä Matti Leppärannan kanssa) - Pohjois-Koreassa vain porsaat ovat onnellisia Minerva 2021 - Viimeinen paraati Pjongjangissa - Luhistuuko Pohjois-Korea? 2022

Linkkejä:
Pohjois-Koreassa vain porsaat ovat onnellisia
(Bonuksena John Douglas & Mark Olshaker: Mindhunter osa 2 - Sarjamurhaajan profilointi)

Samansisältöinen kirja kuin ylläoleva, mutta "viihteellisemmin" kirjoitettu ja kuvia sisältäen, on Ylen ulkomaantoimittajan Mika Mäkeläisen  teos Silmiinnäkijänä Pohjois-Korean kulisseissa

Ohessa muutamia muita linkkejä viime vuosina lukemiini Pohjois-Korea -aiheisiin teoksiin:
Anna Fifieldin kirjoittama tietokirja: Loistava toveri Kim Jong Un

Michael Palinin tietokirja ja matkakertomus: Pohjois-Korean päiväkirja

Tositarina, Ji Seong-HoPako jonka piti olla mahdoton

Hyvä dekkari, jossa myös tietoa. Sijoittuu Amerikkaan ja Pohjois-Koreaan: 
D.B. JohnPohjoisen tähti

Lisäksi olen lukenut muitakin, joista ei ole arvostelua/linkkiä. Kaikkia en ehkä muista, mutta nämä ainakin: 
Heyonseo LeeSeitsemän nimen tyttö - Pakoon Pohjois-Koreasta
Shin Dong-hyuk (Blaine Harden):  Leiri 14: pako Pohjois-Koreasta
Bandi: Syytös - 7 kertomusta Pohjois-Koreasta
Eusun KimPohjois-Korea - yhdeksän vuoden pakomatka helvetistä
Magnus Bärtås & Fredrik EkmanHirviöidenkin on kuoltava 
Masaiji IshikawaPako helvetistä 
Paul Fischer: Rakastettu johtaja ylpeänä esittää

Kommentit

  1. Kiinnostava aihe, mutta jos kirjassa kovin paljon ennustellaan ja spekuloidaan, ehkä siihen voisi väsähtää. Itse en ole pitkään aikaan lukenut mitään Pohjois-Koreasta, mutta nyt sekin voisi vaihteeksi kiinnostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tässä aika paljon sellaista tehdään. Ehkä lukisin mieluummin Myrbergin edellisen teoksen tai Mika Mäkeläisen kirjan, jossa on "kevyempi" ote.

      Poista
  2. Mietin sitä, että mahtaako nälissään ja heikkona oleva kansa jaksaa nousta vastarintaan? Siellä on myös jo täyteen diktatuuriin kasvatettuja sukupolvia. Toisaalta Iranin mellakat antavat toivoa siitä, että diktatuurit voivat myös luhistua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, siinäpä riittää pohdittavaa. Aika näyttää miten maan käy.

      Poista

Lähetä kommentti