Ruth Ware: Nainen hytissä 10 - dekkari


Ruth Ware: 
Nainen hytissä 10
(The woman in Cabin 10, 2016) - suom. ilm 2018
suomennos: Terhi Kuusisto
352 s, itsenäinen teos
kansi: Imogebrief/Arcangel
Otava
- kirjaston kirja

Ruth Ware s. 1977 lontoolainen kirjailija, entinen tarjoilija, opettaja ja tiedottaja





Ensin en tajunnut, mistä hän puhui, sitten muistin. Hän tarkoitti Aurora Borealista, harvoille ja valituille tarkoitettua luksusristeilijää, jonka neitsytmatkalle Norjan vuonoille olin ihmeen kaupalla napannut kadehditun lehdistöpassin, vaikka niitä oli jaossa vain muutama. Kyseessä oli mahtava työsuhde-etu.

Kirja alkaa Laura Blacklockin vastoinkäymisillä, jotka tuntuvat jotenkin irrallisilta, vaikka selitys tapahtumiin myöhemmin selviääkin.
Ihmissuhdekuvioita ja laivan palveluksien selostamista on liikaa. Risteilyalukselle sijoittuvia kirjoja lukiessani olen huomannut, että kirjailijat  "hurmaantuvat"  kuvailemaan  risteilymaailmaa, usein vähempikin riittäisi. Lauran käyttäytyminen aluksella ei myöskään anna kovin ammattimaista vaikutelmaa, etenkään jos tarkoituksena on verkostoitua ja saada Velocity alan huipulle viehätysvoiman avulla.
Vihdoin tarinassa alkaa kuitenkin tapahtua ja Laura toimittajana on utelias ja rupeaa penkomaan asioita.
Hitaan alun jälkeen juoni alkaa kulkea paremmin ja Ware on onnistunut punomaan muutaman yllätyksen, jotka tosin kokenut lukija saattaa arvata.
Tämä kirja oli mielestäni pikkuisen parempi kuin ohuttarinainen esikoiskirja Synkän metsän siimeksessä.  Molemmissa kirjoissaan kirjailija rakentaa tarinan vain päähenkilön ympärille ja muut hahmot jäävät vähemmälle. Niinpä tässä dekkarissa esim. Lauran poikaystävä Judah Lewis jää kovin kaukaiseksi.
Ok kirja, muttei sen enempää.

P.S. Nykyään risteilyalukset on rakennettu pääasiassa virkistysmatkailua varten. Entisaikojen suuret höyrylaivat, esim. loistelias RMS Titanic, eivät olleet risteilyaluksia vaan linjalaivoja koska niiden pääasiallisena tehtävänä oli siirtää matkustajia ja postia meren yli.



Kommentit