Theils: Noitapoika - 3. osa ja Ekberg: Uskottu nainen -lyhyehköstiKaksi tanskalaista dekkaria. Toisessa mm. mustaa magiaa ja henkiparantajia ja toisessa on aviopari, jolla on kaikki hyvin. Vai onko sittenkään?
Noitapoika, 271 s. - 3. osa Nora Sand-sarjaan - suom. ilm. 2018  -  Heksedrengen 2017  - suomennos: Kari Koski  -   kansi: Noora Karlsson  - Aula & Co*********kirjaston kirja

Olen joutunut hirveään tilanteeseen. Olen mennyt tonkimaan sellaista juttua, joka voi koitua minun ja ehkä monien muidenkin kuolemaksi.

Nora Sand on tanskalaisen Globalt-lehden Lontoon kirjeenvaihtaja, jolla on välillä tapana työntää nenänsä asioihin jotka eivät kuulu toimittajalle. Noralla on myös hyvät suhteet poliisiin, mm. Scotland Yardin Millhouseen.
Tarinassa venäläisen oligarkin Anton Bugakovin ja hänen vaimonsa Nineten poika on siepattu. Ovatko asialla miehen viholliset vai joku muu ryhmittymä?
Noraan ottaa yhteyttä myös professori Kweko Abioni, joka pelkää henkensä edestä. Mitä?
Vähän tyhmänrohkea Nora Sand ryhtyy toimiin ja törmää tutkimuksissaan mm. Jumalan Lapsiin, henkiparantajiin ja mustaan magiaan.

Sujuvaa kerrontaa, kohtuullinen tarina, mutta jotain jään kaipaamaan Theilsin dekkareista. Pikkuisen myös häiritsee se, että Nora "alistuu" pomonsa tiukkoihin deadlineihin. Muutenkin lehden esimiehen uutiskriteerit tuntuvat oudoilta: Noralla olisi selvää skuuppiainesta tiedossa, mutta pomo määrää tekemään juttua julkkiksien edesotttamuksista. Perusdekkari.

P.S. Kirjassa puhutaan igbosta, joka on noin 18 miljoonan ihmisen puhuma nigerialaiskongolainen kieli. Puhujat, yleensä igboja, asuvat entisen Biafran alueella Nigeriassa. Kieli on maan kolmanneksi puhutuin.
(Lähde: Wikipedia)

P.P.S. Puhutaan myös Jamaica Blue Mountain-kahvista. Se on laatunsa ja harvinaisuutensa johdosta yksi maailman kalleimmista kahvilaaduista. Tällä hetkellä 250 gr Blue Mountania maksaa 75 euroa.
(Lähde : www.kahvikaveri.fi)

P.P.P.S. Albinovainoa on etenkin Afrikan Tansaniassa ja Burundissa. Albinoja vainotaan ja tapetaan taikauskosta ja rahan vuoksi. Lisäksi albinojen ja valkotukkaisten afrikkaisten raajoja ja elimiä myydään eräänlaisille poppamiehille taikakalujen raaka-aineeksi.
(Lähde: Wikipedia)

Pari sanaa kirjailijasta:
Lone Theils, synt. 1971 Holstebrossa Tanskassa -  kirjailija ja toimittaja, joka työskenteli 15 vuotta tanskalaisen lehden ulkomaankirjeenvaihtajana. Lapsuudessaan kirjailija vietti paljon aikaa kirjastoissa lukien mm. Tintti-kirjoja ja haaveillen toimittajan ammatista.
Thiels harrastaa uintia ja potkunyrkkeilyä, kuten päähenkilö Nora Sandkin.
Theils pohjaa kirjansa aina todellisiin rikostapahtumiin. En paljasta mikä oli tämän dekkarin tositapahtuma.
(Lähde: Grand agency)

************
Nora Sand -sarjan suomennokset:
Kohtalokas merimatka 2016 - Runoilijan vaimo 2017 - Noitapoika 2018

                                                         '’''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''


Anna Ekberg: Uskottu nainen (itsenäinen dekkari) 416 s. - suom. ilm. 2019 - Kӕrlighed for voksne 2017 - suomennos: Katarina Luoma - kansi: Taittopalvelu Yliveto Oy - Minerva Kustannus ***********kirjaston kirja

Christian ja Leonora Holm ovat aviopari, jolla näyttäisi olevan kaikki hyvin, kunnes...
Pariskunnalla on poika Johan, joka on parantunut vaikeasta sairaudesta. Johan on valmistumassa lukiosta, joten äidillä on taas enemmmän aikaa. Leonora on nimittäin aikonaan jäänyt kotiin hoitamaan poikaa ja uhrannut viulistin uransa.
Christian "touhuaa" tahollaan ja tässä yhteydessä Leonora näkee jotain "luvatonta" ja koston ajatukset alkavat itää.
Tämä kirja alkaa rikostapahtumalla, joten syyllinen on tiedossa koko ajan. Syyllinen pohtii tekoaan, vaihtoehtoja, syyllisyyttään sekä tunnustamista ja sen mahdollisesti aiheuttamia tapahtumia. Tarinan kantavana voimana on eläkkeellä oleva poliisi Holger Andreasen, joka on aikoinaan tutkinut ko. tapahtumia ja kertoo nyt tämän tarinan tyttärelleen Josefinelle.

Tästäkin dekkarista sanon, että samoja asioita vellotaan liian kanssa eikä juoni etene riittävän rivakasti. Tiivistämällä tarina olisi ollut enemmän makuuni. Plussan annan yllätyksestä!
Ei voi mitään, mutta pidin enemmän ensimmäisestä osasta (Salattu nainen).

++++++++++++

Kirjailijat:
Anna Ekberg on kahden tanskalaisen kirjailijan salanimi.
Anders Rønnow Klarlund, synt. 1971, on kirjailija, näyttelijä, ohjaaja ja käsikirjoittaja
Jacob Weinrech, synt 1972, kirjailija, näyttelijä

*************.
Ilmestyneet suomennokset:
Salattu nainen 2018 - Uskottu nainen 2019
Ekbergin kirjat kuuluvat Love Crimes-genreen

Pari tunnetaan myös yhteisnimellä A.J. Kazinski, ja tällä nimellä on ilmestynyt suomennos:
Viimeinen hyvä ihminen 2011 (Ei kuulu Love Crimes -genreen, vaan ennemminkin mysteeritrilleri)

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

https://facebook.com/kirjarouvanelamaa
Instassa: #pirittaolen

Kommentit

 1. Nora Sandin seurassa olen viihtynyt kahden kirjan verran. Hyvin symppis päähenkilö. Uskottu nainen oli erittäin hyvä trilleri. Salattua naista en ole lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nora on omanlaisensa. Arvostan sitä, että kirjailija ottaa aiheet elävästä elämästä.
   Kannattaa lukea myös Salattu nainen.

   Poista

Lähetä kommentti