Virpi Hämeen-Anttila + Ansu Kivekäs + Tiina Raevaara + Pauliina Susi: Se on täytetty


Eläin oli kohtuullisen hyvin täytetty, toisin kuin esimerkiksi orava, joka näytti kärsivän vaikeasta skolioosista. Mäyrä oli noin kahdeksankymmenen sentin pituinen ja pään kohdalta neljänkymmenen sentin korkuinen.

Virpi  Hämeen-Anttila, Ansu Kivekäs, Tiina Raevaara, Pauliina Susi: Se on täytetty, 298 s. - ilm. 2024 - kansi: Jyrki Alanne - CrimeTime

Osallistun tällä kirjalla kirjasomen naistenviikkohaasteeseen. 

Neljä erilaista tarinaa, joiden yhteisenä teemana on täytetty lasisilmäinen mäyrä. 

Virpi Hämeen-Anttila: Sukulaissielu: Ilkka Kalervo "Pantsu" Paananen oli ollut Kustaaniityn vahtimestari 22 vuoden ajan. Nyt koulu aiotaan lopettaa ja Pantsu irtisanoa.  Läksiäislahjaksi mies saa ottaa mukaansa joitakin haluamiaan tavaroita, joita ei haluta viedä uuteen kouluun. Mukaan tulevat monet luonnontieteelliset tavarat, joiden joukossa on huonosti täyttetty mäyrä.
- Paananen saattoi ihailla monen minuutin ajan mäyrän kookasta kuonoa ja tummia silmiä, jotka muistuttivat hänestä ihmisen silmiä.

Mäyrä pääsee kunniapaikalle olohuoneen hyllyyn. Vaimon mielestä mäyrä paikka olisi ollut kellarissa eikä hyllyllä, josta eläin tuijottaa ikävästi (saattaa se sitä tehdäkin). 
Paananen juttelee mielellään mäyrälle ja mäyrä vastaa:
- Mutta eikö sinusta tuntunut hyvältä panna kerrankin vastaan, kun naaraasi tahtoi passittaa minut pois näkyvistä?  (...) Varovaisuuuteni johtuu siitä, että hän katsoo minua epäystävällisesti. Jonain päivänä minulle tapahtuu jotakin.

Miten tarina sitten jatkuu? Tapahtumat sijoittuvat jonnekin 1960 -1970-lukujen välimaastoon.

Hämeen-Anttilan tarinassa on hauskuutta ja yllätyksellisyyttä.
-----
Ansu Kivekäs: Säpikkäät: Henkka herää krapulassa kainalossaan Kuosmasen täytetty mäyrä. Kuosmanen ei yleensä luovuttanut mäyräänsä kenellekään. 
Nähdessään asunnossa valtavan rotan Henkka etsi veistä.
- Ile oli määrännyt ettei talonmiehen kämpästä poistunut yksikään rotta elävänä. Siitä muistuttivat ovenkarmiin naulautut viisi rotannahkaa. (...) Henkka hapuili fileerausveistä hirsiseinän rakosista. Siellä sitä säilytettiin näitä rottatilanteita varten. Veistä ei löytynyt. 

Ei ihme ettei löytynyt, sillä veistä oli tarvittu muuhun. Henkka ei muista mitään illan tapahtumista, joten ajattelee, että on viisainta ottaa jalat alleen. Kuosmasen mäyrä tulee mukaan. Mutta miksi ihmeessä Kuosmanen kuljetti resuista mäyrää aina mukanaan?

Tämä musiikkipitoinen tarina sijoittuu 1980-luvulle. Tyyli on hieman äijämäinen roisine kielineen. 
-----
Pauliina Susi: Talvipesä: Tämä novelli sijoittuu nykyaikaan. Janna on palkattu siivoamaan Rauno Rahikaisen sotkuista asuntoa ja tällä kertaa mäyrä löytyy pöydältä.
- Mikä ikinä tuo, mikä sitten olikaan - tai kuka, Irma, raato - oli nostettu ukon torpan ruokapöydälle. 

Rauno on harvinaisen töykeä ukko, mutta Janna ei välitä. Sitä Janna ei tiennyt etukäteen, että Rahikainen on keräilijätyyppiä, joka säästää kaiken eikä heittänyt pois mitään. 
Janna siivoaa jätesäkkeihin kaiken ylimääräisen roinan, mutta mitä saa palkaksi. Kun Janna saapuu seuraaavan kerran on ukko tuonut säkit takaisin ja levittänyt kaiken ryönän ympäriinsä talvipesää varten.
Mitä sitten tapahtuu?

Talvipesä on kornein ja hauskin tarina.
----
Tiina Raevaara: Mäyräsalaliitto: Viimeinen novelli sijoittuu vuoteen 2043, jolloin maailma on muuttunut. Vedenpaisumus oli vallannut maan:
- Häntä (Adalmiinaa) huolestutti kaikki se, mitä kulahtaneden teollisuushallien alla oli, mitä veden alla oli. Siellä oli maata. Kallioita. Kuolleita metsiä, veden täyttämiä taloja, ehkä veden hapertamia kuolleita eläimiä kuten kauriita tai oravia. Siellä oli eläviä kaloja, sienieläimiä, erilaisia vesikasveja ja levää, etanoita, kotiloita, simpukoita, rapuja.

Pääosassa on bioetsivä Adalmiina, joka nyt etsii kiellettyä hevosenmakkaraa ja ylipäätään nisäkäs-dna:ta. Ja mitä Adalmiina löysi? Ainakin täytetyn mäyrän, joka on ehdottomasti kiellettyä.
Sitten Adalmiina joutuu tutkimaan salaliittoja. Mitä vielä löytyykään?

Hyvä ja hieman pelottava tarina tulevaisuudesta. 

Kertomuksia yhdistää täytetty mäyrä, joka kulkee tarinoissa mukana, joissakin novellissa enemmän kuin toisissa. Ajallisesti aloitetaan noin 1970-luvusta ja päädytään tulevaisuuteen 2043. Kaikissa novelleissa on oma jujunsa, eikä lukija arvaa mihin päädytään. 
Mäyrän kuljettaminen mukana neljässä novellissa on hauska idea!
Kannen nimi on oivaltava.

Yhdessä kirjailijat muodostavat Vaaralliset naiset-nelikon, joka kiertää eri puolella Suomea esiintymässä ja kirjastoissa lukemassa otteita suosituilla satutunneilla.

++++++
Kirjailija, tutkija, kuvittaja ja kääntäjä
Virpi Hämeen-Anttila, synt. 1958 Espoossa

Kirjailija Helsingin Kirjamesssuilla pari vuotta sitten.

*******
Ilmestyneitä teoksia on paljon, ohessa romaaneja:
Suden vuosi 2003 - Alastonkuvia 2004 - Kolmastoista lapsi 2005 - Perijä 2006 - Sokkopeli 2007 - Muistan sinut Amanda 2008 - Päivänseisaus2009 - Toisen taivaan alla 2010 - Railo 2011 - Tapetinvärinen 2012 - Marionetit 2013 - Villa Speranza 2013

Synnyinmaa-sarja:
Sarastus 2023

Linkki: Sarastus, 1. osa
(Bonuksena Enni Mustosen Kasvattitytär)

Tulossa: Myöhäinen kevät - ilm. lokakuussa 2024

Muita, esim.:
Paino 2020 (tieto + omat kokemukset)
Linkki: PainoMiten pääsin sinuiksi kehoni kanssa 

Karl Axel Björkin tutkimuksia:
Yön sydän on jäätä 2014 - Käärmeitten kesä 2015 - Kuka kuollesta palaa 2016 - Koston kukat 2017 - Tiergartin teurastaja 2018 - Kirsikkapuiston rakastavaiset - 2019 - Kalman kevät 2020 - Juhananusyön painajainen 2021 - Vapauden vahdit 2022 - Synnin jäljet 2023 - Hyvän miehen kuolema 2024

Markus Falk -sarja (yhdessä miehensä Jaakko Hämeen-Anttilan kanssa):
Profeetan soturit 2018 - Aleppon kirjuri 2019

Nuorten Nietos-sarja (yhdesä Mari Hämeen-Anttilan kanssa:
Intro 2007 - Riffi 2008 - Fade out 2009

Lisäki muitakin teoksia ja suomennoksia. Kts. Wikipedia.

,,,,,,,,,,,,,,,

Kirjailija, ent. erityisopettaja
Ansu Kivekäs, synt. 1964 Tikkurilassa. Kivekäs kirjoittaa mm. nuortenromaaneja, lastenkiroja, rikos- ja jännityskirjallisuutta.

Ilmestyneet teokset (sis. nuorten- ja lastenkirjoja):
Päin porkkalaa 2008 - Täysillä metsään 2010 - Ykkösjätkät 2012 - Tuli perheen alla 2012 - Perhosveitsi 2014 - Ykkösjätkät ilman jarruja 2017 - Korson kriminaalit - Rikostarinoita 1960 -1980 -luvuilta 2018 - Raakaversio 2022

+++++
Kirjailija, filosofian tohtori, ent. tutkija
Tiina Raevaara, synt. 1979 Keravalla. Kirjoittanut mm. romaaneja, tietokirjoja ja dekkareita.

Ilmestyneitä teoksia paljon, kannattaa googlettaa. Ensimmäinen teos: Eräänä päivänä tyhjä taivas 2008 ja viimeisin, jos ei Se on täytetty -kirjaa lasketa, on Uinuva solu 2023

Edit, uusin teos onkin novellikokoelma Tulevaisuuden aaveet, ilm. 7/2024.
,,,,,,,,,,,

Kirjailija, toimittaja
Pauliina Susi, synt. 1968 Helsingissä. Asuu Vantaalla.
 

Pauliina Susi Varkauden dekkarit-festivaaleilla elokuussa 2020

Ilmestyneet romaanit:
Ruuhkavuosi 2005 - Lukot 2008 - Pyramidi 2009 - Nostalgia 2010 - Takaikkuna 2015 - Seireeni 2017 - Pulssi 2020 

Tuulia Raja -dekkarit:
Yksityisalue 2022 - Sähköä ilmassa 2023 - Polttopiste 2024
Linkki: Yksityisalue, 1. osa
(Bonuksena Antti Tuomaisen Majavateoria)

Lisäksi tietokirjoja, kuunnelmia yms.

Linkki: Yksityisetsivä, varjo kannoillasi
----


Kirjasomen naistenviikkohaastetta luotsaa kymmenettä kertaa Tuija. Kiitos! Tuijan blogissa myös kaikki haasteeseen osallistujat:

Nimipäiviään viettävät tänään Marketta, Maarit, Reetta, Reeta, Maaret, Margareta. Lämpimät onnittelut!

Kommentit

Lähetä kommentti