Virpi Hämeen-Anttila: Paino - tietokirja + omat kokemukset

Tämä ei ole laihdutusopas. Eikä elämäntapaopas. Eikä menestystarina, joka kertoisi, kuinka "tein sen".

Virpi Hämeen-Anttila: Paino, Miten pääsin sinuiksi kehoni kanssa - 232 s. - ilm. 2020 - kuvitus: Virpi Hämeen-Anttila  - Otava ******* kirjaston kirja

Tämä kirja kertoo eroon pääsemisestä, irtoamisesta, vapautumisesta siitä, mikä on painanut minut kyyryyn. Monet minua litistäneet asiat ovat liittyneet painooni eli kiloihin, joita vaaka näyttää, kun astun sille. Näin sanoo Virpi Hämeen-Anttila kirjan alussa.


En ollut alun alkujaan lihava. Seitsemänvuotiaaksi asti kirjailija eli normaalia elämää miettimättä painoa. Sitten tapahtuu onnettomuus, jossa Virpi putoaa aikuisten nojapuilta ja satuttaa selkänsä.
- Minut viedään lääkärille. Siihen päättyvät lapsuus, huolettomuus ja vapaus. Siitä alkaa aikuisten maailma. Siitä alkavat vankeus, surut ja huolet. 
Selästä otettiin röntgenkuva, josta kävi ilmi, että häntäluu oli murtunut useasta kohdasta. Lisäksi lapsella oli vanhuksen selkäranka. Selkänikamat ja niitä pehmustavat välilevyt olivat degeneroituneet.

Ennusteena oli pyörätuoli ja tukiliivi. Tästä elämä muuttui.
- En ollut reipas, naurava ja avomielinen, aikuisten toivelapsi. Olin totinen, sulkeutunut ja omituinen kuin metsästä löytynyt peikko.

Ikää tuli lisää ja samalla painoa. Koululääkärin mukaan olin liikalihava ja lääkäri määräsi laihduttamaan ja antoi ohjeita. Voimistelunopettaja ohjeisti ruokien kanssa: 1. kokonaan kielletyt ruoka-aineet 2. rajoitetusti nauttivat ruoka-aineet ja 3. vapaasti nautittavat ruoka-aineet.
- Henkilökohtaista opastusta ei tule, tukea, rohkaisua tai seurantaa vielä vähemmän. 

Painoa tulee lisää ja jossain vaiheessa, parikymppisenä, sitä on jopa 120 kg ja ehkä ylikin. Tukiliiviä vanhemmilla ei ollut varaa hankkia eikä pyörätuolia ole vieläkään tarvinnut käyttää. Sen sijaan kaksikymmentävuotiaana eivät jalat kestäneet enää kävelyä ilman kipua. Niinpä päätös laihduttaa, taas, syntyi saman tien.
-Laihdutin samalla tavalla kuin aiemmin, eli rajoitin ankarasti syömistäni ja voimistelin (...)
- Laihdutin pois puolet itsestäni (...) Laihduin siis valtavan paljon, mutta en oikealla tavalla...


Tämähän ei voinut päättyä hyvin. Keskiselkään tuli kovat kivut, koska munuaiset olivat ärtyneet nestehukasta. Nälkä on hirveä, joten olisi syötävä ja juotava, mutta millä keinolla?
- Voisin tyydyttää nälän syömällä jotakin kiellettyä ja oksentaisin sen saman tien pois.
Onneksi Virpi tajusi äkkiä, ettei tämä ole oikea keino, eikä bulimia palannut enää koskaan.

Ympäristö huomasi laihtumisen ja onnitteli. Hieno tulos!
- Hieno tulos? Olin sotkenut ties kuinka pahasti elimistöni toiminnan. Olisin voinut tuhota munuaiseni lopullisesti. Olisin voinut sairastua pitemmäksi aikaa anoreksiaan tai bulimiaan.

Virpi Hämeen-Anttila käy läpi paino-ongelmiaan ja kehon hyväksyntää, alkaen lapsuudestaan ja jatkaen aina nykyisyyteen. Samalla kirjailija puhuu liikunnasta sekä laihdutusmuodoista: erilaisista paastoista, niukkaenergisistä dieeteistä, kuten esim. Atkinsin dieetistä, karppauksesta ja paleoruokavaliosta.

Millainen on kaunis nainen, nyt ja historiassa? Miten ympäristö suhtautuu lihaviin?
- Miksi jotkut eivät voi sietää lihavaa, joka ei vihaa itseään eikä halua enää ruveta laihdutuskuurille? 
- Puhutaan myös thin privilegestä: se tarkoittaa etuoikeutettua asemaa, joka hoikilla on yhteiskunnassamme. 
- Myös monet tv-ohjelmat saavat kritiikkiä, kuten Suurin pudottaja (Eikö mene kalloon, että laihtuminen ei ole kilpailu eikä sitä saa sellaisena esittää?), Olet mitä syöt ja muut laihdutusohjelmat.

Median naiskuva nakertaa edelleen itsetuntoa. Kirjailija ei kestä naistenlehtien muotisivuja, joissa mallit ovat nuoria, laihoja ja pitkiä. Meikkausohjeissa puhutaan "vanhenevasta ihosta" jne.

Kirjailija käsittelee myös laihdutuksen varjopuolia, joista yleisesti puhutaan liian vähän.

Lääketiede on muuttanut kantaansa. Ja koko ajan tulee lisää oikeata tietoa lihavuudesta. On löydetty enemmän geenejä, jotka vaikuttavat painoon. On keksitty yhteys suoliston bakteerien ja laihuuden ja lihavuuden välillä jne jne. Eikä vanhemman henkilön lievää ylipainoa ei enää pidetäkään terveysriskinä.
- Sain kuulla, että luustolle on hyväksi ettei ole kovin laiha (osteoporoosi). Ja että vararasva on tarpeen, jos tulee sairauksia, sillä silloin paino voi pudota paljonkin.

Tällä kertaa kirja ei olekaan dekkari eikä normaali kaunokirjallinen teos, sillä Painossa kirjailija kertoo mm. oman, lapsuudesta alkaneen painotarinansa, oman selviytysmistarinansa.
Nostan hattua, että Hämeen-Anttila on kirjoittanut tämän tärkeän kirjan ja avannut samalla omia ongelmiaan ja ajatuksiaan. Kuka meistä (etenkin naisista) ei olisi joskus ajatellut painoaan, joko liian vähää tai liian paljoa? Suuri osa on myös laihduttanut, kokeillut eri dieettejä ja paastoja. Tuskaillut ja tuijottanut vaa'an lukemia.
Painossa käsitellään asioita todella monelta kantilta, eikä vain kirjailijan omasta näkökulmasta. Teoksen lopussa on lähdekirjallisuusluettelo. Teksti ei tunnu tietokirjamaiselta, (vaikka faktaa onkin mukana) eikä paasaamiselta.
Kannatti lukea ja suosittelen tätä kaikille: nuorille, keski-ikäisille, vanhoille, miehille, naisille, ylipainoisille, alipainoisille, normaaleille. Ihan kaikille. Ehkä kirjan luettuaan suhtautuu omaan kehoonsa eri lailla.

Hämeen-Anttila on tehnyt kirjan osin humoristisen kuvituksen.

Olen kehopositiivinen siinä mielessä, että minusta jokaisen keho ansaitsee kunnioitusta ja arvostusta, niin ettei ketään saa pilkata, syrjiä tai sortaa kehonsa ulkomuodon takia, samalla lailla kuin ketään ei saa pilkata, syrjiä tai sortaa ihonvärin, uskonnon tai sukupuolisen suuntautumisen takia. Oletan tai ainakin toivon, että minun kehooni suhtauduttaisiin vastavuoroisesti kunnioittavasti.



++++++++
kirjailija, tutkija, suomentaja ja kuvittaja
Virpi Hämeen-Anttila, synt. 1958 Espoo
Virpi Hämeen-Anttila Helsingin Kirjamessuilla syksyllä 2019
(ⓒ Piritta's photo)

*******
Ilmestyneet teokset:
Romaanit:
Suden vuosi 2003 - Alastonkuvia 2004 - Kolmastoista lapsi 2005 - Perijät 2006 - Sokkopeli 2007 - Muistan sinut Amanda 2008 - Päivänseisaus 2009- Toisen taivaan alla 2010- Railo 2011- Tapetinvärinen 2012 - Marionetit 2013

Muut:
Paino 2020

Rikosromaanit;
Karl Axel Björk:
Yön sydän on jäätä 2014  - Käärmeitten kesä 2015 - Kuka kuolleista palaa 2016 - Koston kukat 2017 - Tiergartenin teurastaja 2018 - Kirkkopuiston rakastavaiset 2019

Markus Falk (pseud) - Virpi ja Jaakko Hämeen-Anttila:
Profeetan soturit 2018 - Aleppon kirjuri 2019

Lisäksi teoksia yhdessä Jaakko Hämeen-Anttilan kanssa sekä nuorten romaaneja (Nietos-sarjaa ).

Kommentit