Antti Tuomainen: Majavateoria 3/3 & Pauliina Susi: Yksityisalue, 1. osa

 

Huumoria vai cozy crimeä? Majavateoria lopettaa trilogian ja Yksityisalue puolestaan aloittaa sarjan.

Olen vakuutusmatemaaikko, en murtovaras. Olen tuoreen kilpailijamme puistossa vain...hankkimassa tietoa, jota en ole onnistunut muuten hankkimaan. 

Antti Tuomainen: Majavateoria, 268 s. - päätösosa Jäniskerroin -trilogiaan - ilm. 2022 - Storytelin äänikirja - lukija: Antti L.  J. Pääkkönen - kesto: 8 t 29 min. - Otava

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:

Kierrokset kovenevat äkkiväärän ja mustanhauskan trilogian viimeisessä osassa.
Järkeen ja järjestykseen luottava vakuutusmatemaatikko ja seikkailupuistoyrittäjä Henri Koskinen muuttaa yhteen taidemaalari Laura Helannon ja tämän tyttären kanssa. Samaan aikaan, kun Henri huomaa päätyneensä herttoniemeläisen isäkerhon aktiivijäseneksi, alkaa kilpaileva puistoyrittäjä laajentaa toimintaansa rikollisin keinoin.
Kuinka yhdistää yhä koveneva seikkailupuistobisnes ja ennustamaton uusperhearki? Niillä tuntuisi olevan vain yksi yhteinen nimittäjä: kumpikin sietää huonosti ruumiita. Ratkaistakseen mahdottoman yhtälön Henri joutuu astumaan kauas matemaattisen tarkasti rajatulta mukavuusalueeltaan.

Vakuutusmatemaatikko  Henri Koskinen saa potkut vakuutusfirmasta, koska ei suostu uudistumaan. Sitten Koskinen saa kuulla  perineensä veljensä seikkailupuiston SunMunFunin. Tulossa on hauskoja tapahtumia ja kaikenlaisia yksityiskohtia.

Kilpaileva huvipuisto Kuperkeikkamaailma yrittää viekkain keinoin saada monopoliaseman ja alkaa raivoisa kaksintaistelu, jossa likaisiakaan keinoja ei kaihdeta.
Koskinen mm. murtautuu kilpailijan ison majavalaitteen sisään ja tekee järkyttävän löydön.
-------
Antti Tuomainen on itsenäisten dekkarien kirjoittaja, mutta jostain syystä päättänyt liittyä (ainakin hetkeksi) sarjakirjoittajien suosittuun ja alati laajenevaan joukkoon. Harmi, mutta käsittääkseni tulossa oleva Palavat kivet on taas itsenäinen teos. Hyvä!

Jotenkin Majavateoria, jossa liitetään kahden edellisen osan tarinat yhteen, ei enää oikein jaksa vakuuttaa, koska aiempien osien hersyvä teksti alkoi tuntua saman toistolta. Ja mikä sen pitkän lastenkirjapätkän tarkoitus oli? Pidän eniten ensimmäisestä osasta, jossa kaikki on vielä uutta ja hauskaa.

Joka tapauksessa Tuomaisen teksti on aina huumorin värittämää ja mielikuvitus lienee ääretön. Toivon, että Tuomainen jatkaisi itsenäisten dekkareiden kirjoittamista! Antti Tuomainen on yksi oman tiensä kulkijoista, joka on hyvin pitänyt dekkareiden erityisen alagenrensä hallussaan. Tästä on osoituksena kirjailijan menestyminen Suomen rajojen ulkopuolella.

Lukija hyvä.

+++++++++
Kirjailija
Antti Tuomainen, synt. 1971 Helsingissä, jossa myös asuu.
Tuomainen on yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä kirjailijoista, jonka kirjoja on julkaistu 30 maassa. 
Vuonna 2019 The Times nimesi Tuomaisen Euroopan hauskimmaksi kirjailijaksi.

Kuvasin Antti Tuomaisen Tampereen kirjamesssuilla joulukuussa 2021.

Parantaja on Vuoden johtolanka-palkittu vuonna 2011. Mies joka kuoli- kirjasta tehdään kuusiosainen tv-sarja, jonka kuvaukset aloitettiin  Haminassa kesällä 2021. Synkkä niin kuin sydämeni -kirjasta on tulossa elokuva. Jäniskerroin-kirjasta ollaan tekemässä Hollywood-elokuva. Pääosaa tulee esittämään Steve Carell. 
Pieni yksityiskohta: Kun Jäniskerroin ilmestyi Englannissa kävi Tuomainen  signeeraamassa tuhat kirjaa. Huh, aikamoinen teko!

**********
Ilmestyneet teokset:
Tappaja toivoakseni 2006 - Veljeni vartija 2009 - Parantaja 2010 - Synkkä niin kuin sydämeni 2013 - Kaivos 2015 - Mies joka kuoli 2016 - Palm Beach Finland 2017 - Pikku Siperia 2018 - 

Linkki edelliseen itsenäiseen kirjaan: Pikku Siperia

Trilogia:
Jäniskerroin 2020 - Hirvikaava 2021 - Majavateoria, 2022

Linkki ensimmäiseen osaan: Jäniskerroin 1/3

ja toiseen: Hirvikaava, osa 2/3

Tulossa: Palavat kivet - ilm. syyskuussa 2023 ja Tappokeli syyskuussa 2024
.............................

Neiti. Neiti seis! Nainen pysäytti minut tarttumalla ranteeseeni. Ikää oli ehkä kahdeksankymmentä, mutta ote, jolla ohuet sormet puristivat kättäni, oli silkkaa terästä. 

Pauliina Susi: Yksityisalue, 288 s. - 1. osa Tuulia Raja -sarjaan - ilm. 2023 - kansi: Kati Närhi - Storytelin äänikirja - lukija: Krista Putkonen-Örn  - kesto: 7 t 28 min. - Tammi

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:

Hersyvän cozy crime -sarjan riemastuttava avaus!
- Suitsutetun dekkaristin uusi teos yhdistää murhamysteerin sukkelaan dialogiin ja ihmissuhdepyöritykseen vailla vertaa.
- Tuulia Raja on neuvokas lentoemäntä, joka ei jäädy tiukoissakaan paikoissa. Mutta kun hänen työpaikkansa menee konkurssiin, on aika löytää jotain uutta. Sattumalta hän päätyy yksityisetsivän juttusille, eikä aikaakaan kun hän jo selvittää kuolleen teollisuusneuvoksen viimeisiä hetkiä. Kaikki tapaukseen liittyvät ihmiset salailevat jotain, mutta mitä. Sen Tuulia aikoo selvittää keinoja kaihtamatta.
- Pauliina Suden romaani Yksityisalue avaa Tuulia Raja -sarjan, jossa sanavalmis yksityisetsivä ratkoo neuvokkaasti eteensä tulevia rikostapauksia."

Jahas, vuorossa on cozy crime -dekkari eli kevyttä rikoskirjallisuutta. 

Hahmona keski-ikäinen Tuulia Raja on mainio. Tyypillinen lentoemäntä (tunnen useita), jolla on kaapit täynnä ihania vaatteita ja kalliita kauneustuotteita ja hajuvesiä. Kollegana on Lasse Lund, homo, kuinkas muuten. 

Kirja on hyvin kirjoitettu, eikä tarinassakaan kliseineen päivineen ole mitään vikaa. Kirjan kuuntelee nopeasti eikä siinä ole raakuuksia. Inspiroituikohan Susi kirjoittamaan yksityisetsivästä edellisen teoksensa myötä. Yksityisetsivä - varjon kannoillasi on mielenkiintoinen tietokirja, jonka luettuani tiedän nyt alasta enemmän. (Ilm. 2021 - linkki alla).

Jos pidät cozy crime-teoksista, niin tässä olisi sellainen.

Lukija: Yksityisalue oli jäädä kuuntelematta lukijan takia. En pidä siitä, että dekkareissa eläydytään näin paljon. Lisäksi painotus on outo.

++++++
Kirjailija, toimittaja
Pauliina Susi, synt. 1968 Helsingissä. Asuu Vantaalla. 

Pauliina Susi Varkauden dekkarit-festivaaleilla elokuussa 2020

*******
Ilmestyneitä teoksia:
Ruuhkavuosi 2005 - Lukot 2008 - Pyramidi 2009 - Nostalgia 2010 - Yksityisetsivä - varjo kannoillasi (tieto) 2021

Dekkarit:
Leia Laine -sarja:

Takaikkuna 2015 - Seireeni 2017 - Pulssi 2020 

Tuulia Raja -sarja:
Yksityisetsivä 2022 - Sähköä ilmassa 2023

Yksityisetsivä - varjo kannoillasi

.........  
Äänikirjapalvelun maksan itse.

Kommentit