Seppo Jokinen: Sen maksaa minkä tilaa, 28. osa

 

Ahkiossa oli kuorman lisäksi lapio, kaira ja puuvartinen jääsaha. Urakka oli monin verroin työläämpi kuin hän oli kuvitellut. Jo ensimmäinen vaihe, lumen lapioiminen yhden vaivaisen neliömetrin alalta vei aikaa ja voimia.

Seppo Jokinen: Sen maksaa minkä tilaa, 399 s. - ilm. 2023 - 28. osa Koskinen -sarjaan - kansi: Lasse Rantanen - CrimeTime

Tänä vuonna kirjablogistit viettävätkin tuplaviikot eli 5.6. - 18.6. Jännitystä riittää siis monelle monituiselle päivälle. Pysy mukana!

Seppo Jokisen dekkari ilmestyy aina sopivasti ehtiäkseen mukaan Dekkariviikkoon.
Perinteeni mukaisesti Jokinen aloittaa.

Aarre Rantavaakko, kahdeksankymmentäkahdeksan vuotta, on saattohoitokodissa. Kun mies kuolisi saisivat jälkeläiset muhkean perinnön. Rantavaakko oli perustanut yhdessä nuoruuudenystävänsä kanssa autokorjaamoyrityksen, joka vuosien mittaan oli laajentunut ja alkanut kukoistaa.

Sakari Koskinen istuu ratikassa matkalla töihin kun näkee, että Hervannan valtaväylällä oli menossa takaa-ajo, jossa on käymässä huonosti.
- Ratikka hiljensi vauhtiaan, eikä Koskinen voinut heränneelle metsästysvietilleen mitään. Hän syöksähti avautuneesta ovesta ulos kuin ajokoira häkistään ja lähti juoksemaan kohti valtaväylän ylittävää siltaa.
Mitä oli tapahtunut?

Koskinen tiimeineen on lounastamassa kun saa kuulla, että Näsiselältä on löytynyt ruumis. Joku Tampereen ilmailukerhon lentäjä oli kiinnittänyt huomiota jäällä olevaan outoon möykkyyn ja tehnyt ilmoituksen. Pintapelastajat totesivat möykyn ruumiiksi. Kauankohan jääruumis oli Näsijärvellä maannut ja ennen kaikkea kuka hän on?

Nyt on Koskisella tiimeineen töitä. Kesken väkivaltarikoksien hektistä tutkimisvaihetta Koskisen vanha armeijakaveri pyytää apua. Miehellä on kolme poikaa, joilla kullakin on oma kauppa. Nyt veljekset ovat alkaneeet riidellä. Miksi? Siitä veljesten isä on huolissaan. Ehtiikö Koskinen selvittämään riitojen syitä?

Kaikenlaista sattuu ja tapahtuu. Koskinen yrittää pysyä mukana samalla kuin setvii omia henkilökohtaisia asioitaan. Sattuneista syistä (lue edellinen teos) Koskinen on etsimässä uutta asuntoa. Lisäksi rakkauselämässä on menossa haikailuvaihe. Kuka voittaa Koskisen sydämen? Vai miten päin se menikään:)

Kun mies on jo kirjoittanut 28 osaa, niin aika vähissä ovat omat sanomiseni. Pidän edelleen Jokisen tyylistä ja kiva kun tapahtumat sijoittuvat Tampereelle.
Tarinassa kulkee rinnakkain useampia juonia, jotka Jokinen taas hienosti niputtaa yhteen. 
Pidän myös siitä, että tarinaan on ujutettu ajankohtaisia aiheita. Tällä kertaa mukana vilahtavat mm. Nato, Ukrainan sota ja energiakriisi. 

Eikä pientä huumoriakaan ole unohdettu. Kuten: Koskinen on kirjakaupassa ja huomaa kirjapinon päällä dekkarin, jonka kannessa on ihmishahmossa oleva sukupuu.
- Siinä on tamperelaiskirjailijan uutuus.- Tunnen miehen, Koskinen vastasi. Asumme molemmat Hervannassa ja saan häneltä joka kevät uunituoreen kirjan.

Sakari Koskisen tiimissä ovat edelleen mukana mm.  Risto Pekki, Markku Kaatio, Ulla Lundelin ja Anni Kanninen, jonka nuoresta iästä on usein hyötyä. Poliisiipäällikkönä jatkaa Eini Passi ja pomona hieman ärhäkkä Rusinpää. Tiimin sihteerinä toimii ylen nopsa ja fiksu Roosa Rusinpää, mutta kuinka kauan?

Sarjassa on matkan varrella ollut pieniä heittoja. Tämä kirja on hyvä, mutta pikkaisen olisi voinut tiivistää. Vai olisiko sittenkään? 
Tasaisen varmaa Jokis-laatua kuitenkin.

++++++++
Rikoskirjailija, ent. tietotekniikkakeskuksen työntekijä
Seppo Jokinen, synt. 1949 Tampereella, jossa myös asuu.
Koskinen ja Jokinen harrastavat molemmat pyöräilyä, kalastusta ja metsässä vaeltelua.

Seppo Jokinen Tampereen Kirjafestivaaleilla joulukuussa 2022

***********
Ilmestyneet teokset: 
Koskinen-sarja:
Koskinen ja siimamies 1996 - Koskinen ja raadonsyöjä 1997 - Koskinen ja pudotuspeli 1998 - Koskinen ja taikashow 1999 - Koskinen ja kreikkalainen kolmio 2000 - Hukan enkelit 2001 - Piripolkka 2002 - Vilpittömässä mielessä 2003 - Suurta pahaa 2004 - Sana sanaa vastaan 2005 - Hiirileikki 2006 - Viha on paha vieras 2007 - Kuka sellaista tekisi 2008 - Lyöty mies 2009 - Räätälöity ratkaisu 2010 - Ajomies 2011 - Hervantalainen 2012 - Vihan sukua 2013 - Mustat sydämet 2014 - Kuolevaksi julistettu 2015 - Rahtari 2016 - Vakaasti harkiten 2017  - Lyödyn laki 2018 - Rottasankari 2019 - Pisara veressä 2020 - Siipirikkoiset 2021 - Pahasti tehty 2022 - Sen saa minkä tilaa 2023

Seuraavaa osaa odotamme tietysti loppukeväästä 2024.

Linkit niihin Koskinen-sarjan teoksiin, joista olen blogiaikanani kirjoittanut:
Osa 23: Lyödyn laki
Osa 24: Rottasankari    (Bonuksena Pertti Laineen Vainotut, 2. osa)
Osa 25: Pisara veressä   (Bonuksena Jari Salosen Kaikki me kuolemme kerran, 5. osa)
Osa 26: Siipirikkoiset
Osa 27: Pahasti tehty

Monet meistä ovat myös seuranneet Koskinen -tv-sarjaa, josta on ilmestynyt kolme kautta. Kolmas on katsottavissa 7.6.2023 alkaen Ruudun tilaajille. Minulla ei ole Ruutua, joten odotan, että tulee Neloselle. Jollei tule, niin voi voi.

Lukiessani edellistä dekkaria näin silmissäni Eero Ahon Koskisena. Tällä kertaa näin ei tapahtunut.

Lisäksi kirjoista on tehty ainakin yksi (jollei useampikin?) elokuva.
Koskisesta on tehty myös (v. 2018) 10-osainen kuunnelmasarja, 
Viha on paha vieras, joka valitettavasti poistui Areenasta 19.4.2023.  Siinä Koskisen roolin esitti Tommi Korpela.

P.S. Kirjakuvan iso puu löytyy Tampereen Arboretumista. 

,.............


Tänä vuonna kirjablogistit viettävätkin kaksi dekkariviikkoa, joita vetää Tuulevi:  tuulevi.wordpress.com

Kirjakaupat nostavat esiin kesän lukusuosikkeihin kuuluvaa rikoskirjallisuutta viettämällä kymmenennettä valtakunnallista dekkariviikkoa 5.6. - 11.6.2023

#dekkariviikko #dekkariviikot

Kommentit

  1. Olisihan tämä ehkä hieman tiivistämistä sietänyt, mutta silti sarjan paremmistoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikea sanoa enää mitään uutta Jokisen dekkareista. Matkan varrella on ollut pieniä tasoeroja, joka on ihan ymmärrettävää

      Poista

Lähetä kommentti