Elina Backman: Ennen kuin tulee pimeää, 3. osa



Mistä on Lapin kesä tehty? Mäkäräisistä, sääskistä, kulleroista. Sopuleiden koloista ja kirkkaana solisevasta vedestä. Takatalvesta, kuivista kanervikoista ja vaivaiskoivuista.

Elina Backman: Ennen kuin tulee pimeää, 416 s. - 3. osa Saana Havas & Jan Leino -sarjaan - ilm. 2022 - kansi: Elisa Konttinen - Otava

Lämpimänä kesänä vuonna 1998 nuori tyttö katoaa. Myöhemmin tyttö löytyy murhattuna Inarin Angelista, Pyhäjärven rannalta. Syyllistä ei koskaan löydetä.

Parikymmentä vuotta myöhemmin tytön pikkusisko toivoo, että Saana Havas tekisi rikosaiheeseen Jäljet-podcastiinsa jutun tapauksesta. Saana päättää ottaa tehtävän vastaan ja matkustaa Lappiin. Samalla voisi vierailla isän luona ja jututtaa tätä menneisyydestä ja etenkin äidistä. Miksi isä oli aikoinaan häipynyt pohjoiseen ja jättänyt Saanan ja tämän äidin?

Saana Havas on kolmekymppinen toimittaja, joka oli aikoinaan saanut potkut työstään klikkijournalistina. Aikansa kuluksi Saana alkoi tehdä podcastia Hartolan murhamysteereistä. Sitten Saana oli saanut töitä Helsingistä ja seurannut reaaliajassa yhtä katoamistapausta Lammassaaressa. Nyt olisi aihe kolmanteen podcastiin. 

Saavuttuaan pohjoiseen Saana huomaa ettei ole tervetullut. Vanhoja asioita ei saisi tonkia, mutta sisukasta Saanaa ei pelotella. Saana saa apua paikalliselta poliisilta Seppo "Myski" Laitiselta. Myski oli ollut aloitteleva poliisi vanhan tapauksen aikana ja omaksi hyödykseen kirjannut asiat myös itselleen muistiin. Myskiäkin on vaivannut ratkaisematon tapaus.

Sitten katoaa nuori tyttö, joka myös löytyy murhattuna. Poliisit tuumivat, että vanhalla ja uudella tapauksella saattaa olla jotain yhteyttä vaikka parikymmentä vuotta on vierähtänyt välissä. 
Myös KRP kiinnostuu keissistä ja Jan Leino ilmoittautuu vapaaehtoiseksi lähtemään Lappiin. Samalla voisi pitää huolta ettei Saanalle satu mitään ikävää. 

Miten käy? Selviääkö tyttöjen tai edes toisen tytön murhaaja? Mitä pienessä yhteisössä on tapahtunut? Entä selviääkö Saanan menneisyydestä mitään uutta?

Kolmannessa osassa ollaan Lapissa ja nautitaan samalla pohjoisen kauniista maisemista. Tarina on hyvä ja nyt Saana on selkeästi pääosassa. Toisen kuoleman myötä kuvioihin saadaan mukaan rikospoliisi Jan Leinokin. 
Hieman rakkauttakin on saatu mukaan ja kyllä minä mielessäni kovasti kannustin: pyydä nyt sitä naista treffeille. Kyllä hän lähtisi.
Muuten hyvää dekkaria olisin puolivälistä hieman tiivistänyt. Loppuratkaisun jouduin lukemaan uudelleen. Siinä oli jotain sekavuutta, joka tosin saattaa johtua omasta ajatuksenjuoksustani. Kaikesta huolimatta suosittelen näitä kolmea kirjaa, joissa ei ole väkivaltaa ja jotka ilahduttavasti sijoittuvat eri paikkakunnille. Siitä annan plussaa. Minne seuraavaksi kuljetaan? 

P.S. Myös Tuire Malmstedt on sijoittanut dekkarinsa Lumihauta Angeliin. Sattumaako? Kyllä.

++++++++
Kirjailija, media-alan luova johtaja
Elina Backman, synt. 1985, asuu Helsingissä.

Kuvasin kirjailijan Helsingin Kirjamessuilla syksyllä 2022

********
Ilmestyneet teokset:
Kun kuningas kuolee 2020 - Kun jäljet katoavat 2021 - Ennen kuin tulee pimeää 2022
Tulossa: Seuraava osa sijoittuu saareen, jossa Backman on viettänyt lapsuutensä kesiä. 

Esikoisteos voitti Elisa Kirjan Vuoden tulokas 2020-palkinnon ja Storytellin Vuoden äänikirja -palkinnon Jännitys ja dekkarit -kategoriassa. Teoksen käännösoikeudet on myyty jo 15 maahan ja kirjoja on myyty Suomessa yli 60 000 kpl.
Ennen kuin tulee pimeää oli ehdolla Suomen dekkariseuran Vuoden johtolahka-palkinnon saajaksi.
(Virpi Hämrrn-Anttilan Vapauden vangit voitti).  Lisäksi kaksi ensimmäistä osaa ovat olleet ehdolla 
Ruotsin parhaaksi käännösdekkariksi.

Linkit edellisiin;

Kun kuningas kuolee, 1. osa

Kun jäljet katoavat, 2. osa

Kommentit

Lähetä kommentti