Lilja Sigurdardottir: Kalmankalpea maa, 3. osa & Yrsa Sigurdardottir: Näen sinut 1. osa

 

Kaksi Sigurđardóttiria, toinen Lilja ja toinen Yrsa.

Kylmyys, se painautuu aluksi uhkaavana naisen pintaan joka puolelta hakien lakkaamatta tilaisuutta päästä iholle, tunkeutua vaatteiden alle, pureutua lihaan. Se tarttuu jäseniin, sormiin, käteen, jalkaan, polvitaipeeseen.
(Prologin alku)

Lilja Sigurđardóttir: Kalmankalpea maa, 255 s. - 3. osa Áróran tutkimuksia - suom. ilm. 2024 - Náhvít jörđ - suomennos: Marjakaisa Matthiasson - kansi: Jussi Jääskeläinen - Storytelin äänikirja - kesto: 8 t 15 min - lukija: Sanna Majuri - Blue Moon (Docendo)

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:
"Hylätty laivakontti. Julman ihmiskaupan uhreja. Talvinen Islanti ei ole ollut koskaan näin hyinen.

Reykjavikin läheltä löytyy laivakontti. Sen sisältä paljastuu kauhistuttava näky: viisi elotonta naista, joista yksi on juuri ja juuri hengissä.

Islantilaisetsivä Daniel ryhtyy selvittämään naisten tapausta, joka on hänen uransa järkyttävin. Miten tällaista voi tapahtua ja kuka on sen takana?

Kadonnutta siskoaan yhä etsivä Áróra tutkii venäläismiestä, johon hänen tätinsä on rakastunut. Käy ilmi, että miehellä on pahat mielessä.

Sekä Daniel että Áróra kohtaavat tutkimuksissaan häikäilemättömiä rikollisia, joiden järkyttävät suunnitelmat täytyy estää."

Hyvää Islannin luonnon kuvausta. Sanoisin tarinaa tyypilliseksi Sigurđardóttirin teokseksi. Ei mitään uutta eikä ihmeellistä. Jos on pitänyt kahdesta edellisestä osasta, niin saattaa pitää tästäkin. 

Lukija hyvä.

++++++
Dekkaristi, näytelmäkirjailija
Lilja Sigurđardóttir, synt. 1972 Akranesissa Islannissa, on palkittu kahdesti vuoden parhaasta dekkarista Islannissa. Kirjailija asuu osan vuodesta Skotlannissa, jossa hänellä on kakkosasunto. Kirjojen käännösoikeuksia on myyty 15 maahan.

******
Ilmestyneet suomennokset:
Áróran tutkimuksia:
Jääkylmä aurinko 2023 - Verenpunainen meri 2023 - Kalmankalpea maa 2024
Tulossa: Kuolonmusta laava - ilm. syyskuu 2024


----------
Vanhan talon yläkerrassa oli vedetty verhot yhden huoneen ikkunaan. Hän oli aika varma, ettei missään niistä ollut verhoja, kun hän saapui pihaan. 

Yrsa Sigurðardóttir: Näen sinut - 349 s. - 1. osa Musta jää -sarjaan - suom. ilm. 2024 - Lok lok og læs  2021 -suomennos: Tuula Tuuva-Hietala - kansi: Timo Numminen - Storytelin äänikirja -kesto: 13t 50 min. -  lukija: Sanna Majuri - Otava

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:
"Kylmänä talvipäivänä syrjäisessä Hvalfjörðurin vuonossa naapuri saapuu talolle, jonka asukkaita ei ole näkynyt viikkoon. Perhe ei reagoi koputukseen, ja naapuri menee sisään takaovesta. Hän kohtaa kammottavan näyn ja juoksee ulos kauhusta mykkänä.

Rikospoliisi Týr ja oikeuslääkäri Iðunn hälytetään hirvittävälle rikospaikalle. Kaikki perheessä ei ole niin kuin on luultu. Kun mysteerit alkavat ratketa, kukaan ei säily ehjänä. Jokainen tutkintatiimin jäsenistä joutuu samalla kohtaamaan oman menneisyytensä ja pahimmat pelkonsa."

Ensimmäinen luku on hieman pitkitetty, muttei haittaa, sillä jatko korvaa kaiken.
Tarina etenee hyvin nykyisyydessä sekä aiemmin-lukuja vaihdellen. Tarinassa on jännittävyyttä ja aiemmin-luvut on usein  jätetty niin kiusalliseen kohtaan että on vain kuunneltava eteenpäin. 
Odotin mielenkiinnolla mitä ihmettä talossa ja sen ympäristössä on tapahtunut? Yllätyinkö?

Minusta Näen sinut on yksi parhammista  Yrsa Sigurðardóttirin dekkareista ja voittaa sukunimikaimansa kirjan Kalmankalpea maa. Nyt odotan, että Musta jää -sarjan toinen osa suomennettaisiin pian!

Pidän myös aiemmin lukemistani kahdesta Thora Gudmudsdóttir -sarjan osista, joten kannattaa tutustua niihinkin. Sarjaa ei ole käännetty enempää.

Lukija hyvä. 

+++++++
Kirjailija, koulutukseltaan insinööri
Yrsa Sigurðardóttir, synt. 1963 Reykjavikissa. Kirjailija on kirjoittanut myös suosittuja nuorten-ja lastenkirjoja.
Näen sinut oli Islannissa myydyin kirja vuonna 2021.

********
Ilmestyneet suomennokset:
Thora Gudmudsdóttir -sarja:
Kolmas merkki 2007 - Joka toiselle kuoppaa kaivaa 2008
(Sarjaan on ilmestynyt vielä neljä osaa, joita ei ole suomennettu.)

Huldar & Freyja -sarja:
Perimä 2017 -   Pyörre 2018 -  Synninpäästö 2019 -  Syvyys 2021 - Nukke 2022 - Hiljaisuus 2023

Näköjään on vahingossa jäänyt lukematta kolmas ja kuudes osa.

Linkki 5. osaan Nukke
(Bonuksena Elly Griffiths: Muukalaisen päiväkirjat)

Linkki 4. osaan Syvyys

Kolmas osa on edelleen lukematta.

Linkki 2. osaan: Pyörre

Musta jää -sarja:
Näen sinut 2024

2. osa on ilmestynyt Islannissa 2022. 
-------
Äänikirjasovelluksen maksan itse.

Kommentit