Lilja Sigurdardottir: Verenpunainen meri, 2 osa & Freida McFadden: Eristysvanki

 

Kaksi naista. Toinen kidnapattu ja toinen töissä sairaanhoitajana miesten korkeimman turvallisuusluokan vankilassa. 

Lilja Sigurđardóttir: Verenpunainen meri, 249  s. - suom. ilm. 2023 - 2. osa Áróran tutkimuksia -sarjaan - Blóꝺrauꝺur sjór - suomennos: Marjakaisa Matthiasson - kansi: Jussi Jääskeläinen - Storytelin äänikirja - kesto: 8 t 20 min. - lukija: Sanna Majuri - Docendo

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:
"Kidnapattu nainen. Kansainvälinen salaliitto. Tapahtumapaikkana sumuinen Islanti.

Islantilaisen liikemiehen vaimo on kidnapattu. Hän pyytää apua Áróralta, joka on palannut maahan etsimään aiemmin kadonnutta siskoaan. Kun sumu laskeutuu kylmään ja sateiseen Islannin syksyyn, tutkinnasta tulee yhä vaarallisempaa.

Kun liikemies Flosi palaa kotiin päivälliselle, hän huomaa, että hänen kotiinsa on murtauduttu ja vaimo Gudrun kadonnut. Kirje keittiön pöydällä vahvistaa, että hänet on kidnapattu. Jos Flosi ei suostu maksamaan valtavia lunnaita tai kertoo poliisille, Gudrun tapetaan.

Flosi ottaa yhteyttä kätketyn omaisuuden etsintään erikoistuneeseen Áróraan, joka yrittää etsiväystävänsä Danielin kanssa päästä tapauksen ytimeen ilman, että kukaan tietää. Samalla he jatkavat Áróran kadonneen sisaren kohtalon selvittämistä."

----
Pieni kertaus:
Áróran äiti on englantilainen ja isä islantilainen. Perhe oli muutanut Skotlantiin, kun Áróra oli kahdeksan ja Ísafold neljätoista. Isän kuoleman jälkeen Ísafold oli muuttanut takaisin Islantiin, jossa asuu yhdessä Björnin kanssa. Kun Ísafoldista ei kuulu mitään, äiti pyytää Áróraa matkustamaan Islantiin tsekkaamaan, mitä sisko puuhaa ja missä tämä on. Äiti ei kuitenkaan ole tietoinen, etteivät sisarukset ole olleet aikoihin missään tekemissä keskenään.

Positiivista on ettei päähenkilö ole tällä kertaa poliisi, yksityisetsivä eikä toimittajakaan. 
Áróra on financial investigator eli henkilö, joka jäljittää kadonneita  rahoja. Áróran ammattti antaakin sarjalle hieman erilaista kulmaa.

En ollut aloitusosan perusteella ihan vakuutunut tästä sarjasta, vaikka kirjailijan teoksia onkin palkittu. Etenkin päähenkilöä ja hänen menneisyyttään toivoin vahvistettavan. Varsinaisen tarinan pohjustuskin vaikutti turhan pitkältä ja niin kävi myös tässä toisessa osassa. Nopeammin olisi voinut päästä eteenpäin. Loppuosa on parempi ja tapahtumarikkaampi.  

Muiden tapahtumien ohella 
Áróra jatkaa sisarensa etsimistä. Joko Ísafold löytyy?
Pienestä kritiikistä huolimatta aion lukea 
jatkonkin.

Lukijasta pidän.

++++++
Dekkaristi, näytelmäkirjailija
Lilja Sigurđardóttir, synt. 1972 Akranesissa Islannissa, on palkittu kahdesti vuoden parhaasta dekkarista Islannissa. Kirjailija asuu osan vuodesta Skotlannissa, jossa hänellä on kakkosasunto. Kirjojen käännösoikeuksia on myyty 15 maahan.

******
Ilmestyneet suomennokset:
Áróran tutkimuksia:
Jääkylmä aurinko 2023 - Verenpunainen meri 2023

Tulossa : Kalmankalpea maa - ilm. tammikuussa 2024.
-----------
 
Nainen nyökkkää kohti tummaa käytävää ja minä saan kylmiä väreitä kävellessäni varovasti kalteriovesta, joka liukuu kiinni takanani ja lukittuu kumeasti jysähtäen. 

Freida McFadden: Eristysvanki, 304 s. - psykologinen trilleri - suom. ilm. 2023 -The Inmate 2022 - suomennos: Jussi Tuomas Kivi - Storytelin äänikirja - kesto: 8 t 17 min. - lukija: Anni Tani - Otava


Esittelyteksti kustantajan sivuilta;

"Brooke Sullivan aloittaa työn miesten korkeimman turvallisuusluokan vankilan sairaanhoitajana. Hänelle annetaan kolme sääntöä: kohtele vankeja kunnioituksella, älä paljasta mitään yksityiselämästäsi – äläkä IKINÄ hankkiudu hyviin väleihin vankien kanssa.

Kukaan henkilökunnasta ei tiedä, että Brooke on jo rikkonut sääntöjä. Hänellä on nimittäin kytkös yhteen laitoksen pahamaineisimmista murhamiehistä. Tämä vanki, Shane Nelson, on Brooken lukioaikainen poikaystävä, entinen tähtiurheilija, joka viettää nyt loppuelämänsä istuen murhatuomiotaan. Telkien taakse hänet vei Brooken todistajanlausunto.

Mutta Shane tietää. Ja hän ei unohda."
------
Paikoitellen hieman hidassoutuinen tarina. Tosin teksti etenee hyvin ja tarinaa on helppo kuunnella koska kirjassa on sopivasti henkilöitä. Päähenkilö on hieman naiivi, mutten antanut sen haitata. Jotain juttuja arvasin, mutten suinkaan kaikkea. Plussaa siis muutamista yllätyksistä. Kirjassa vuorottelevat nykyisyys ja luvut 11 vuotta sitten.


Pidän enemmän Kotiapulaisesta, jossa on myös ennalta-arvattavuutta sekä yllätyksiä, mutta tämäkin menetteli (kiitos loppupuolen), sillä pidän hämäyskirjoista.

Lukija ok.    

++++++
Kirjailija, aivovammoihin erikostunut lääkäri
Freida McFadden (pseud.) asuu Chicagossa.

*******
Ilmestyneet suomennokset:
Kotiapulainen 2023  - Eristysvanki 2023
Kotiapulainen -kirjan käännösoikeudet on myyty 30 maahan ja kirjasta on tekeillä elokuvasovitus.

Linkki: Kotiapulainen
(Bonuksena J. C. Tudorin Rovio)

Lisäksi McFadden on kirjoittanut lukemattomia psykologisia trillereitä. Aika näyttää tuleeko suomennoksia lisää.

-------
Äänikirjapalvelun maksan itse,

Kommentit