Pascal Engman ja Johannes Selåker: Murhaajan muistolle, 1. osa

 

Minun täytyy päästä pois. Minun on pakko nousta ulos autosta ja mennä jonnekin kauas, muuten kuolen tähän paikkaan.

Pascal Engman & Johannes Selåker: Murhaajan muistolle, 606 s. - suom. ilm. 2023 - 1. osa Varjomaailma -sarjaan - Till  minne av en mördare 2022 - suomennos: Pekka Marjamäki - WSOY

Ruotsia riivaa sarjaraiskaaja, joka ei tyydykään vain raiskaamiseen. Tukholman poliisin väkivaltayksikön rikosylikonstaapeli Tomas Wolf alkaa tutkia tapauksia, joissa huomaa yhteneväisyyksiä. Lisäksi mies (ja toimittaja) huomaavat, ettei kaikkia tapauksia ole tutkittu niin huolella kuin pitäisi. Onko jotain jäänyt huomaamatta vai eivätkö poliisit vain ymmärrä kaikkea.

Tomas Wolf on toinen kirjan päähenkilöistä, ruotsalainen perheellinen mies, joka on toiminut Bosniassa rauhanturvaajana. Sieltä Wolf saapuu takaisin kotiin ja työhönsä Ruotsin poliisissa. Elämä on kuitenkin rankkaa, sillä Bosnian sota oli traumatisoinut miehen. Extrapainona ovat miehen uusnatsiveljet sekä oma, ei niin puhtoinen, menneisyys.
(Sanoisin Tomas Wolfille: "Hae hyvä mies apua!")

Toinen päähenkilö on rikostoimittaja Vera Berg, joka yrittää pyristellä eroon jengeissä ja huumemaailmassa pyörivästä ex-avomiehestään. Nainen metsästää kiihkeästi skuuppia, jotta saisi elämänsä ja työasiansa kuntoon. Jymyuutisen etsinnällä on kuitenkin ikävät seuraukset, jotka ovat viemässä naistä väärille teille. Samalla nainen yrittää pitää huolta miehensä lapsesta, jota ei halua luovuttaa isälle, sillä katsoo ettei tämä ole kykenevä huolehtimaan pikkulapsesta. Ex on kuitenkin toista mieltä.

Esinäytös alkaa v. 1993 Bosniasta ja jatkuu kesäkuun kuudentena vuonna1994 Ruotsissa. Tapahtumat sijoittuvat vuoden 1994 kesään. 

Tartuin tähän dekkariin suuriin odotuksin, sillä Pascal Engman on yksi suosikeistani, ja mielestäni yksi Ruotsin parhaimmista dekkaristeista. Engmanin paksuhiin kirjoihin en edes toivo tiivistystä ja miehen kirjoissa on juuri niitä elementtejä mitä hyvään dekkariin kuuluu. Toistetaan niitä nyt jälleen kerran: hyvä tarina, koukuttavuus ja jännitys. Lisäksi Engman tarttuu aina ajankohtaisiin aiheisiin. Nytkin on viitauksia maahanmuuttajiin ja siirtolaisiin.

Oli siis mielenkiintoista ryhtyä lukemaan tätä yhteisesti kirjoitettua teosta. Yltääkö samaan kuin Engman yksin? Ainakin yhden sanan voin sanoa: erilainen.
Kelpo tarina, joka vetää mukaansa aluksi hyvin ja kiinnostavasti. Ikävä sanoa tätä, mutta jossain vaiheessa aloin jo toivoa jonkinlaisia ratkaisuja, sillä tiettyjä asioita alettiin toistaa. Pieni tiivistys olisi tehnyt hyvää. 

Ihmettelin miksi tarina sijoittui vuoden 1994 kesään ja sain vastauksen jälkisanoissa. 
Tuo kesä on merkityksellinen ruotsalaisille mm. jalkapallon ja Matias Flinkin takia. -> Vuonna 1994 vänrikki Mattias Flink surmasi ihmisiä Falunissa. Tapausta pidetään Ruotsin 1990-luvun pahimpana verilöylynä. Miten Flink liittyy Murhajan muistolle -kirjan tarinaan, sitä en paljasta. Flinkistä voi lukea lisää googlettamalla.

Mutta miksi ihmeessä kaikista henkilöistä ja tapahtumista on tehty niin synkkiä. Tavalla tai toisella ikäviä ihmisiä, joilla ei kenelläkään tunnu menevän hyvin. Ei siis mikään hyvänmielen dekkari. 

Engmanin kirjoissa on jonkin verran väkivaltaisia tekoja, Patriooteissa eniten. Murhaajan muistolle -kirjassa on lähdetty toisenlaiselle tielle, sillä tarina on paljon "leppoisampi" verrattuna edellisiin dekkareihin. 

Tarinan lohduttomasta sävystä huolimatta pidän kirjasta ja aion taatusti lukea jatkonkin. Ruotsissa on ilmestynyt jo toinen osa: Skammens väg. Kahta ensimmäistä osaa on Ruotsissa myyty lähes 200 000 kpl. Kolmas osa Nomaden ilmestyy Ruotsissa maaliskuussa 2024. 
Suomalaiselle kustantajalle tulee kiire saada nämä kaikki suomennetuksi. Toivottavasti pian. Sarjasta on Ruotsissa tekeillä tv-sarja.

Mutta mahtaako ensin ilmestyä lisää Vanessa Frank -suomennoksia, sillä osat 5 ja 6 ovat jo ilmestyneet Ruotsissa. Ja ilmeisesti seuraavakin kirja on tulossa, työnimellä "Ingen". Mahtavaa! 

Puiden lehvistöt olivat harventuneet ja alkaneet vaihtaa väriä oranssin ja keltaisen eri sävyihin, ilma oli kylmempi ja yöt pimeämpiä ja pidempiä.

++++++++
Kirjailija, toimitttaja
Chileläis-ruotsalainen Pascal Carl Orlando Engman Murchio eli lyhyemmin Pascal Engman, synt. 1986 Ruotsissa ja asuu Tukholmassa. Engman viettää osan kirjoitusajastaan Chilessä. 
Engmanin kirjoja on myyty yli miljoona kappaletta 24 maassa.

********
Ilmestyneet teokset:
Patriootit 2019  
Linkki: Patriootit

Vanessa Frank -sarja:
Polttava maa  2020 - Rottakuningas 2021 - Lesket 2022 - Kokaiini 2023
Viiden osa on ilmestynyt Ruotsissa 2022 ja kuudes osa Bestseller ilmestyi 2023.

Linkki ensimmäiseen osaan: Polttava maa
Toiseen osaan: Rottakuningas
Kolmas osa: Lesket
Neljäs osa: Kokaiini, 4. osa

Varjomaailma -sarja: (Kirjoitettu yhdessä Johannes Selåkerin kanssa.)
Murhaajan muistolle 2023

++++++
kirjailija, toimittaja, Aller median toimituspäällikkö
Johannes Selåker, synt. 1987

******
Ilmestyneet teokset:
Först född 2020 (yhdessä Joni Nykäsen kanssa)
Sarja: Bloodline, jonka 1. osa Fräls oss ifrån ondo ilm. 2023 ja toinen ilmestyy 2024

Ainoa suomennos on toistaiseksi Murhaajan muistolle 2023

Kommentit