Pascal Engman: Lesket, 3. osa - dekkari

 

Hän ei halunnut kuolla. Ei nyt. Muutama vuosi sitten hänellä ei olisi ollut mitään kuolemista vastaan, mutta nyt hänellä oli toisin.

Pascal Engman; Lesket, 542 s. - suom. ilm. 2022 - 3. osa Vanessa Frank -sarjaan - Änkorna 2020 - suomennos: Pekka Marjamäki - alkup. kansi: Elina Grandin - WSOY 

Kirjan ensimmäisellä sivulla kerrotaan lyhyesti Isisin toiminnasta:
- Vähintään 400 Isis-terroristia on koulutettu tekemään iskuja Euroopassa. He ovat järjestäytyneet useiksi erillisiksi soluiksi, joiden tehtävänä on toteuttaa joukko verisiä hyökkkäyksiä.

Rikostutkija Vanessa Frank on kutsuttu rikospaikalle. Uhri on henkilö, joka oli tutkinut jengirikollisuutta. Paikalle on saapunut myös ryhmän uusi poliisi, komea ja itsevarmanoloinen Samer Bakir. 
- Univormuasuinen poliisi kääntyi heidän puoleensa. Hän vaikutti järkyttyneeltä. - On löytynyt toinenkin ruumis. 
Vanessa lamaantuu kun hänelle selviää kuka tämä toinen uhri on.

IT-asiantuntija Alex Grystadilla on yhdeksänvuotias Simon-poika, joka joutuu onnettomuuteen. Alex päättää ottaa selvää kuka on tapaturman aiheuttaja ja kostaa tälle. 

Edellisistä osista tuttu entinen palkkasotilas Nicolas Paredes toimii tällä hetkellä henkivartijana. Johan Karlström on Gamblerin eli erään maailman suurimman verkkokasinoyrityksen toimitusjohtaja. Johanin ala ja asema ovat sellaisia, että henkivartijaa tarvitaan. 

Toisaalla on ryhmä, joka suunnittelee kaupunkiin jonkinlaista terrori-iskua, jolla toivotaan olevan mahdollisimman paljon uhreja. Mutta miksi jotkut henkilöt ovat lähteneet tälle tielle? Ja ovatko kaikki vapaaehtoisesti mukana? Mitkä ovat motiivit? 

Kaikki yllämainitut plus vielä eräs kaksikymmentäkaksivuotias nainen - joka Espanjan keikallaan kuulee jotakin hyvin huolestuttavaa, mutta ei uskalla Ruotsissa ottaa yhteyttä poliisiin -  linkkautuvat enemmän tai vähemmän yhteen. Engman punoo taitavasti tarinan kokoon - taas. Lisäksi erään suunnitellun rikoksen toteutustapa on poikkeuksellinen, en ole ennen tainnut sellaisesta lukea. Suositus kirjailijan tällekin dekkarille, jossa on riittävästi tapahtumia ja jännittäviä koukkuja. Loppu ennakoi tarinalle jatkoa, joka itse asiassa onkin jo ruotsiksi olemassa (Kokain, 9/2021)

Hyvä tarina, johon en kaivannut tiivistystä. 

Olen pitänyt Engmanin dekkareista ensimmäisestä kirjasta alkaen, vaikka Patriootit on aika väkivaltainen. Tätä puolta onkin hieman vähennetty seuraavissa teoksissa. 
Engman tarttuu kirjoissaan mielenkiintoisiin ja ajankohtaisiin aiheisiin, kuten; muukalaisviha, eräs ryhmittymä + huumeet sekä järjetön naisviha, jota sanotaan inceliksi. Ja nyt Isis. 

Suosittelen lukemaan järjestyksessä, vaikka dekkaria sanotaan itsenäiseksi teokseksi. Etenkin Vanessan ja Nicolasin elämässä on paljon sellaista, josta on kerrottu edellisissä osissa ja nyt heidän elämäänsä avataan lisää.

Engmanin suomalainen vastine voisi olla Max Seeck. Heillä on jotenkin samantyylinen kirjoitustapa ja miehet ovat melkein samanikäisiä (Seeck 1985 ja Engman 1986). Elokuvaoikeudet Hollywoodiin on myyty (Engmanilta Patriootit ja Seeckiltä Uskollinen lukija).

++++++++
Kirjailija, toimitttaja
Chileläis-ruotsalainen Pascal Carl Orlando Engman Murchio eli lyhyemmin Pascal Engman, synt. 1986 Ruotsissa ja asuu Tukholmassa. Engman viettää osan kirjoitusajastaan Chilessä. 

********
Ilmestyneet teokset:
Patriootit 2019 - 

Linkki: Patriootit

Vanessa Frank -sarja:
Polttava maa  2020 - Rottakuningas 2021 - Lesket 2022
Neljäs osa Kokain on ilmestynyt Ruotsissa syyskuussa 2021.
Edit, tulossa: Kokaiini ilmestyy maaliskuussa 2023
Linkki ensimmäiseen osaan: Polttava maa

Linkki toiseen osaan: Rottakuningas

Kommentit