Pascal Engman: Rottakuningas - dekkari - 2. osa

Pakokauhu nosti päätään, kuiski kutsuvasti. Mutta X tiesi, että jos hän antaisi paniikille jalansijaa, hän menettäisi henkensä.

Pascal Engman: Rottakuningas, 2. osa Vanessa Frank -sarjaan, 470 s. - suom. ilm. 2021 - Råttkungen 2019 - suomennos: Pekka Marjamäki - kansi: Elina Grandin - WSOY ******** kirjaston kirja

 
Rikoskomisario Vanessa Frank oli ennen töissä erikoisyksikkö Novassa, jonka tehtävänä oli tarkkailla henkilöitä, joilla epäiltiin olevan yhteyksiä Tukholman alueella toimivaan järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Nyt Frank on vaihtanut töitä ja on tutkijana NOA:n murharyhmässä. 
Vanessa oli viettänyt lapsuutensa vauraissa kortteleissa, mutta tuntenut silti ulkopuolisuutta. Svante ja Vanessa olivat olleet naimisissa kaksitoista vuotta, mutta mies oli valitettavasti pettäväistä sorttia. Lopulta erään tapahtuman jälkeen Vanessa oli saanut tarpeekseen. 

Frank alkaa tutkia tapausta, joka vaikuttaisi olevan normaali perhepiirissä tapahtunut murha. Todisteita on riittävästi, joten syyllinen on selvillä. Mutta onko sittenkään? Juttu paisuu. Vanessa pyytää avukseen edellisestä osasta tutun ystävänsä, kolmekymppisen, entisen ammattisotilaan Nicolas Paredesin. Paredes oli erään epäonnistuneen operaation takia joutunut eroamaan Ruotsin puolustusvoimista ja päästäkseen jaloilleen mies oli livennyt rikoksen polulle.
Vanessalla on kuitenkin luottamus Nicolasiin, sillä he ovat työskennelleet yhdessä aiemminkin. 

Jasmina Kovac oli tehnyt paikallislehdessä niin hyvää työtä ratkaisemattomien naismurhajuttujen parissa, että Kvällspressenin päätoimittaja oli tarjonnut uutispuolen sijaisuutta. Jasmina nauttii työstään ja Tukholmassa asumisesta. Toki ikäviäkin hetkiä tulee: Jasminalla oli ollut tosi hyvä juttuidea, jonka korviaan kaiveleva päätoimittaja oli torpannut ja lähettänyt kirjoittamaan kissajuttua.

Jasminan oli helpompi kirjoittaa kun ympärillä oli paljon ihmisiä. Niinpä nainen hakeutuu paikkoihin, joissa pyörii ihmisiä.
- Tässä hän istui hotellin aulabaarissa ja laati artikkelia Ruotsin suurimpaan iltapäivälehteen. Hänen haaveensa oli toteutunut. 

Jasmina ei saa kirjoittaa rauhassa, sillä seuraan tunkee henkilö, joka tarjoaa juomista. Jasmina ottaa vain kahvin, mutta alkaa tuntea oloaan oudoksi. Mitä sitten tapahtuu? 

Yksi tarinan juonista liittyy *) inceliin eli järjettömään naisvihaan ja siihen mitä tunne pahimmillaan voisi saada aikaiseksi. 

Minusta Rottakuningas on Engmannin kirjoista paras. Siinä on hyvin kulkeva tarina. Ei ole ahnehdittu liikaa elementtejä, eikä ole niin väkivaltainen kuin Patriootit plus että henkilömäärä pysyy järkevänä. Luvut ovat lyhyitä ja koukuttavia, joten lukeminen on joutuisaa. Uudet osat alkavat aina sitaateilla miesten viha-ajatuksista.
- Yhteiskunta vihaa meitä, ja me olemme miehiä. Kukaan ei piittaa meistä. Meidän täytyy turvautua väkivaltaan, painostaa yhteiskunta auttamaan meitä. (Anonyymi mies)

Loppuratkaisut ovat jämäköitä eikä niitä ole turhaan pitkitetty ja selitelty. Edellisen osan loppu jäi mietityttämään ja niin jäi tämäkin. Minä niin toivoin....
Ensimmäisessä osassa sanoin, että päähenkilö jäi hieman etäiseksi, eikä Vanessan elämää ja taustoja tässäkään liiemmälti avata. 
Erään hahmon kohdalla hieman häiritsi tämän huonouden, rumuuden, haisevan olemuksen yms. liiallinen jankkaaminen. Kyllä lukija vähemmälläkin toistolla muistaa. 

Kirjan kantta ihmettelin. Minusta tarinaan olisi voinut tehdä osuvamman kuvan. 

Rottakuninkaassa mainitaan myös muutama tosielämän hahmo: Alek Minassia, joka v. 2018 ajoi Torontossa jalkakäytävälle. Teossa kuoli 10 ihmistä ja loukkaantui 14 sekä Elliot Rodger, joka v. 2014  Kaliforniassa surmasi kuusi ihmistä puukottaen ja ampuen. Molemmat nuoret miehet halusivat teollaan kostaa niille naisille, jotka olivat torjuneet heidät. (Lähde: Wikipedia ja Iltalehti 2014)

Rottakuninkaasta ei puutu vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Oikein hyvä dekkari! 
Mutta tiedättekö mitä rottakuningas oikeasti tarkoittaa? Se on vanha keskieurooppalainen nimitys ilmiölle, jossa suuri joukko nuoria rottia takertuu hännistään ja joskus myös jaloistaan toisiinsa pääsemättä irtautumaan. Syynä häntien tahmautumiseen saattoi olla esim. veri tai ulosteet. (Lähde Wikipedia)
Miten rotat ja rottakuningas (mutta millainen!) liittyvät kirjaan? Kas, se selviää vain lukemalla.

P.S. *) Incel = tahdonvastainen selibaatti, joka on synnyttänyt netin verkkofoorumeilla toimivan alakulttuurin, jonka miesryhmät syyttävät naisia syrjinnästä ja puhuvat heistä halventavasti ja esineellistäen. Pahimmillaan ilmiö on aiheuttanut väkivallantekoja ympäri maailmaa. Tekojen sanotaan olevan kostoja naisten aiheuttamasta hyljeksinnästä. 
(Lähde: Wikipedia)

Mekin olemme ihmisiä. Haluamme vain, että meitä rakastetaan omana itsenämme. Toivottomuutemme ei kumpua tyhjästä.

++++++++
Kirjailija, toimitttaja
Chileläis-ruotsalainen Pascal Carl Orlando Engman Murchio eli lyhyemmin Pascal Engman, synt. 1986 Ruotsissa ja asuu Tukholmassa. Engman viettää osan kirjoitusajastaan Chilessä. 

********
Ilmestyneet teokset:
Patriootit 2019 - 

Vanessa Frank -sarja:
Polttava maa  2020 - Rottakuningas 2021

Linkki ensimmäiseen osaan: Polttava maa

Tulossa: Vanessa Frank -sarjan 3. osa, joka ilmestynee Ruotsissa syksyllä 2021. Kirjalla on jo nimi: Kokain. 
Ehkä saamme suomennoksen ensi vuonna. 

Edit: Kokain onkin jo sarjan neljäs osa (ilm. Ruotsissa syyskuussa 2021) ja kolmas on Änkorrna (ilm. maaliskuu 2021.) Ilmestyy Suomessa alkuvuodesta 2022 nimellä Lesket.

Kommentit