Ragnar Jonasson & Katrin Jakobsdottir: Reykjavik

Hänellä ei ollut aikomustakaan lakata tutkimasta tapausta, vaikka aikaa olikin jo kulunut ja johtolangat todennäköisesti jo kadonneet. 

Ragnar Jónasson & Katrín Jakobsdóttir: Reykjavik, 334 s. - suom. ilm. 2023 - alkup. ilm. 2022 - englanninnoksen suomennos: Enni Vanhatapio - kansi: Ragnar Elgi Ólafsson - Tammi

Pieni Videyn saari, kuten kuvassa. Mitä siellä oli tapahtunut?
Vuonna 1956 eli kolmekymmentä vuotta sitten saarelta oli kadonnut eräs henkilö, jota ei koskaan löydetty. Esimiehet lähettivät nuoren poliisin tutkimaan tapausta ohjeistaen ettei tarvitse liikoja kysellä. Mitä se sitten tarkoittikaan.  
Tapaus oli vaikuttanut oudolta jo silloin, joten se jäi vaivaamaan monen islantilaisen mieltä. Yksi heistä on poliisi, joka ei ole voinut unohtaa. Olisiko silloin voinut toimia toisin? Mystisen katoamisen takia tapaus on mediassa esillä noin kymmenen vuoden välein. 

Vuonna 1986 on toimittaja Valur Robertssonin vuoro tarttua aiheeseen ja mies on kunnianhimossaan päättänyt ratkaista tapauksen, johon kukaan ei kolmenkymmenenvuoden aikana ole pystynyt. Miten käy?
Tämän enempää en sisällöstä kerro.
----
Jonassonille tyypilliseen tapaan tarina etenee aika hitaasti eli pohjustusta riittää. Tässä tapauksessa se ei haittaa koska tarinan alku etenee eri aikatasoissa ja näin on helpompi seurata. Tai vaikkapa pohtia itse mitä on tapahtunut.
Vaikka hidas alku alkaisikin rasitttaa, on tarinan kerrontatapa sellainen, että on pakko lukea eteenpäin. On saatava tietää loppuratkaisu. 

Teos jakaantuu kahteen osaan, jonka jälkipuoliskosta ei tarinaa spoilaamatta voi kirjoittaa yhtikäs mitään. Sen voin sentään sanoa, että jännitystä ja tapahtumia on enemmän kuin alkuosassa.

Kirjassa juhlitaan Islantia ja jäin tuolloin pohtimaan miksi uudempi aikajana on sijoitettu vuoteen 1986, eikä lähemmäksi nykyaikaa. Etenkin kun Islanti sai valtiollisen itsemäärämisoikeuden Tanskalta vuonna 1918 eli sata vuotta tuli täyteen 2018. 

Sain vuosikymmenasiaan jonkinmoisen selvyyden kun törmäsin Avun artikkeliin, jossa tekijät kertoivat kirjoitusprosessista. Katrin sanoo mm: " Meillä molemmilla on lapsuuden muistikuvia 80-luvusta, oli todella hauska tehdä taustatutkimusta. Entä Ragnar? - 80-luku on hyvä rikoskirjaiijalle. Kun ei ollut kännyköitä, internettiä tai turvakameroita, vihjeiden etsiminen on lukijalle kiinnostavampaa.

Lisäplussan annan alun henkilöluettelolle. Islantilaiset nimet tuottavat minulle ongelmia, mutta ei tässä kirjassa - paitsi Ólöf, joka on nainen. Onneksi henkilöitä ei myöskään ole paljon, joten nimet pysyvät helposti mielessä, myös  Ólöf.

Näinköhän dekkari saa jatkoa? Minulle se kyllä sopisi, sillä sen verran hyvä tarina on! Kirja on oiva esimerkki siitä, miten jännitystä voi ylläpitää ja rikoksista kertoa ilman väkivaltaa ja muita nykyään vallitsevia kirjoitustapoja. Kirjassa on sopivat 334 s. - ei siis ole tarvittu 500 sivua ja ylimääräistä jaarittelua. 
Mielenkiintoinen dekkari, josta melkein arvaa miten tekijät ovat jakaneet kirjoitusprosessin.

Reykjavik oli muuten vuoden 2022 myydyin kirja Islannissa. En ihmettele, kun toinen kirjailija on pääministeri ja toinen menestynyt dekkaristi. Herättää varmasti uteliaisuutta.
Reykjavik on myös omassa viime vuoden parhaimpien käännödekkareideni top-listassa.
Jään (toivoen) odottamaan seuraavaa osaa, jota kirjailijat varovasti lupailevat. 

P.S. Luen aina myös omistuskirjoituksen, joka tällä kertaa kuuluu näin: 
"Agatha Christielle, joka sytytti rakkautemme salapoliisikertomuksiin."

++++++
Kirjailija, juristi, kääntäjä
Ragnar Jónasson, synt. 1976 Reykjavikissa, jossa myös asuu. Kirjoja on käännetty 23 kielelle ja myyty yli neljä miljoonaa kappaletta 36 maassa. Jónasson on myös kääntänyt Agatha Christietä islanniksi ja perustanut Reykjavik Noir - kirjallisuusfestivaalin.

Kuvasin kirjailijan Dekkarifestivaaleilla syksyllä 2022  (Pahoittelen kuvan laatua, salissa oli punertavat valot )

Ilmestyneet suomennokset:
Hulda Hermannsdóttir -sarja:
Pimeys 2021 - Saari 2021 - Sumu 2022

Linkit:
Pimeys, 1/3

Saari, 2/3
(Bonuksena: Hjorth + Rosenfeldt: Vihan jäljet 7.)

Sumu, 3/3

Ari Thor -sarja;
Lumisokea 2022 - Tuhkayö 2023

Linkki: Lumisokea, 1. osa
(Bonuksina Keplerin Hämähäkki ja Weaverin He eivät palanneet.)

Linkki: Tuhkayö, 2. osa

Muut:
Reykjavik 2023 (Kirj. yhdessä Islannin pääministeri Katrín Jakobsdóttirin kanssa.) 

+++++++
Kirjailija, Islannin pääministeri ja Vihreä vasemmistopuolueen pj. vuodesta 2013
Katrín Jakobsdóttir, synt. 1976 Reykjavik
Ennen poliittista uraansa Jakobsdóttir työskenteli eri media- ja viestintäyrityksissä sekä opettajana. 
Gradunsa nainen on kirjoittanut Arnaldur Indridasonin teoksista.

*******
Ilmestyneet teokset:
Reykjavik (esikoisteos, yhdessä Ragnar 
Jónassonin kanssa)

Kommentit