Mari Jungstedt: Suljettu huone, 17. osa & Carin Gerhardsen: Hyvä haltija,5. osa

Luolamysteeri ja alaston nainen. Tässä kirjojen aiheita.

Hän tunsi perhoset vatsassaan. Tilanne oli liian hyvä ollakseen totta. Hän nousi varovasti ja hiipi nopeasti paikalta. Hän oli pohtinut asiaa kauan, väännellyt ja käännellyt eri vaihtoehtoja. Nyt hän tiesi täsmälleen miten toimisi.

Mari Jungstedt: Suljettu huone, 17. osa Gotlanti -sarjaan -  Det slutna rummet - suomennosa: Petri Stenman - kansi: Sofia Scheutz - Storytelin äänikirja - kesto 7 t 28 min. - lukija: Panu Vauhkonen - Otava

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:

Tippukivikierrokselle osallistunut turisti löydetään seuraavana päivänä luolasta surmattuna. Onko nainen todella murhattu kesken kierroksen, kenenkään huomaamatta?

Komisario Anders Knutas löytää tapauksesta yhteyksiä vuosien takaiseen Norlannin luolamysteeriin. Hänen raskaana oleva kumppaninsa ja kollegansa Karin Jakobsson lähtee selvittämään tapausta omin päin ja joutuu keskelle hengenvaarallista peliä."

Perusdekkari, jossa on paljon käytetty teema. 50-vuotiaan raskaanaolo ja toiminta ovat epätodellisia. On vastuutonta, että raskaana oleva toimii niin kuin toimii.

Myös eräs sivujuonne mustasukkaisuuksineen on epäonnistunut.
Tarina menetteli, ja tiedän, että kirjailijan teokset ovat suositteluja, mutta minuun ei enää tehonnut. Päätin jo monta osaa sitten, etten enää lue Jungstedtia, koska on liian perus, mutta silti aina nappaan uuden osan. 

Lukija ok

PS. Kuka teoksen on suomentanut? Otavan sivuilla kääntäjä on Petri Stenman ja Storytelin e-kirjan nimiösivulla on Katja Salmi. Onkohan siis kaksi eri suomentajaa?

++++++
Toimittaja, ent. alueuutisten ankkuri ja ajankohtaisohjelman vetäjä, kirjailija 
Mari Jungstedt, synt. 1962 Tukholmassa. Kirjailijan kirjoja on myyty yksistään Ruotsissa yli kuusi miljoonaa kappaletta.

*********
Ilmestyneet teokset:
Gotlanti-sarja:
Kesän kylmyydessä 2006 - Meren hiljaisuudessa 2007 - Saaren varjoissa 2008 - Muurien kätköissä 2009 - Aamun hämärissä - Kevään kalpeudessa 2011 - Hiljaisuuden hinta 2012 - Vaarallinen leikki 2013 - Neljäs uhri 2014 - Viimeinen näytös 2015 - Joka yksin kulkee 2015 - Kullan kallis 2016 - Toiset kasvot 2017 - Pimeys keskellämme 2018 - Näen sinut 2019 - Viimeisen lampun loisteessa 2021 - Suljettu huone 2023

Kanaria-sarja:
Tummempi taivas 2015 (yhdessä Ruben Eliassenin kanssa)  - Luvattu maa 2017

Andalusia-sarja:
Kun taivas tummuu 2020 -  Kuun pimeä puoli 2022

Linkit pariin edelliseen kirjaan. Ensin Gotlanti -sarjan 15 osa aivan lyhyesti: Näen sinut
(Bonuksena: Elly Griffiths: Musta enkeli)

Andalusia-sarjan aloitusosa: Kun taivas tummuu

..........
Hiljaisuus. Ja sama tyhjä katse, joka sai kylmät väreet kulkemaan pitkin miehen selkäpiitä. Hän irrotti varovasti käsivartensa naisen ympäriltä ja avasi oven.

Carin Gerhardsen: Hyvä haltija, 350 s. - ilm. 2023 - 5. osa Hammarby -sarjaan - Gideons ring - suomennos: Hanni Salovaara - kansi: Tilla Larkiala /Taittopalvelu Yliveto - Minerva - Storytelin äänikirja - kesto: 12 t 47 min. - lukija: Anu Vilhune

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:

"Joskus inhimillisyyttä on siellä, missä sitä vähiten odottaa. Ja käsittämätöntä julmuutta ihmisissä, joihin luulit voivasi luottaa.

Tukholmaan sijoittuvan Hammarby-sarjan viides osa on taattua Gerhardsen-laatua. Ruotsalaisdekkarien kärkikaartia.

Autiolla aamuöisellä tiellä ajava mies hätkähtää, kun hämärästä äkkiä ilmestyy häntä kohti juokseva alaston nuori nainen. Seuraavana aamuna Hammarbyn poliisi löytää naisen pianoteknikko John Gideonin ulko-ovelta. Gideon ei avaa oveaan, eikä nainen itse kykene kertomaan kuka on, tai mitä hänelle on tapahtunut. Naapureilta poliisi kuulee, että Gideonin ovesta on jo vuosien ajan kulkenut tusinoittain tyttöjä.

Naisen vaikeneminen tekee tapahtumien selvittämisestä vaikeaa. Conny Sjöbergin tiimillä on lisäksi käsissään kuolemaan johtaneen pahoinpitelyn sekä kuolleena löytyneen vauvan tapaukset. Paineisessa tilanteessa alkavat jännitteet ja eripuraisuus nostaa päätään poliisikollegoiden keskuudessa. Conny tekee parhaansa pysyäkseen puolueettomana tutkimusten nostattamassa tunteiden ja asenteiden ristiaallokossa. Kun tapausten kulku ja asioiden oikea laita lopulta selviää, se saattaa monien ennakkoluulot häpeään"
--------
Olen pitänyt Gehardsenin kolmesta ensimmäisestä kirjasta, mutta jostain syystä ei tämä eikä edellinen sytyttäneet ja kuunnellessa Hyvän haltijan tarina hajosi ja joskus oli vaikea tietää mistä tutkinnassta kulloinkin puhutaan. Muutenkin olisi voinut tiivistää, sillä samojen asioiden jahkaaminen alkoi pitkästyttää. Tarina sinänsä on ok, vaikkakin alaston nainen juoksemassa jossain on niin kulunut aihe. 

Sarja on mieluummin luettava järjestyksessä, sillä kirjoissa on eräs juoni, joka jatkuu aina seuraavassa osassa. Tosin kirjailija ei jätä kuulijaansa ihan tyhjän päälle, sillä juonen sisällöstä kerrotaan myös tässä osassa.

Lukija on muuten hyvä, mutta etenkin alkupuolella on omituista tauottamista aina parin sanan jälkeen. Natisin tästä samasta asiasta jo edellisen osan kohdalla (ja monen muunkin kirjan).

++++++++
Kirjailija, matemaatikko
Carin Gerhardsen, synt. 1962 Katrineholmin maakunnassa Ruotsissa. Ensimmäisen kirjansa kirjailija julkaisi jo vuonna 1992.
Pieniä yksityiskohtia: Gerhardsen on soittanut joskus saksofonia punkbändissä ja kisannut pingis-otteluissa.

*********
Ilmestyneet suomennokset:
Musta jää 2019 

Linkki: Musta jää  

Hammarby-sarja:
Piparkakkutalo 2020 - Tuhkimotytöt 2021  - Unilaulu 2022
Piirileikki 2022 - Hyvä haltija 2023 -
Tulossa: Jääkylmät silmät -ilm. tammikuu 2024

Linkki ensimmäiseen osaan: Piparkakkutalo

Linkki toiseen osaan: Tuhkimotytöt
(Bonuksena Horstin Korpimaja.

Linkki kolmanteen osaan: Unilaulu, 3. osa
(Bonuksena Rudbergin Vaarallinen yhteys, 2. osa Liittolaiset -sarjaan)

Linkki neljänteen osaan: Piirileikki, 4. osa
(Bonuksena Jennie Lundgren & Ulrika Lundgren-Lindmark: Kun jää murtuu)
.......
Äänikirjapalvelun maksan itse.

Kommentit