Gerhardsen: Piirileikki 4. osa & Lungren + Lundgren: Kun jää murtuu, 1. osa

 

Miten pelikortit liittyvät rikostutkintaan? Miten tukholmalaispoliisi pärjää pohjoisen Norbottenissa ja keihin kylässä voi luottaa? 

Minä tapan hänet, minä uskallan, minä tapan. Näette vielä, voin tehdä sen. Teen sen kyllä...

Carin Gerhadsen; Piirileikki, 277 s. - 4. osa Hammarby -sarjaan - suom.  ilm. 2022 - Helgonet 2011 -  suomennos: Maija Ylönen - kansi: Jatta Hirvisaari /Taittopalvelu Yliveto Oy - Storytelin äänikirja - kesto: 10 t 45 min. - lukija: Anu Vilhunen - Minerva

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:
"Metsään ammutun miehen tapaus tutustuttaa Hammarbyn poliisin ihmissielun mustimpiin syövereihin.
Neljä miestä lähtee Tukholmalaispubista iloisen illan jälkeen. Seuraavana aamuna yksi heistä makaa metsässä niskaan ammuttuna. Kuka on voinut haluta surmata maineeltaan moitteettoman perheenisän?
Hammarbyn poliisilla on niukasti johtolankoja. Vain suttuista tekstiä sisältävä paperinpala ja muutama uhrin taskusta löytynyt pelikortti - pokerin tarunomainen ”kuolleen miehen käsi”.
Liittyykö rikos uhkapeliin? Oliko murhattu Erlandsson korttihuijari, joka teloitettiin kostoksi? Vai oliko murhaaja joku niistä Huddingen metsissä asustavista osattomista, joita Erlandsson niin avokätisesti auttoi?

Tutkinta kuljettaa poliisikomisario Conny Sjöbergin johtaman yksikön sellaiseen ruotsalaiseen todellisuuteen, jota he eivät aiemmin ole kohdanneet."

Rikoskomisario Conny Sjöberg Hammarbyn poliisilaitokselta ja tiimi Jens Sandén, Petra Westman, Jamal Mahmad sekä tyylitön Hedvig Gerdin tutkivat. 

Sarja alkoi vuonna 2008 ja viimeinen kirja on kirjoitettu 2015.
Olen pitänyt Tukholmaan sijoittuvasta Hammarby -sarjasta, mutta tämä Piirileikki ei oikein kolahtanut. Edellinen osa Unilaulu on minusta paras tähän asti.  

Nimiä on liikaa, joten niitä oli kuunnellessa vaikea muista. Tarinaan liittyviä koordinaatteja on lueteltu tylsyyteen asti. 
Tarinassa on pientä sekavuutta ja olisin hieman tiivistänyt. 
Sarjassa on aika paljon yksityiselämää, joten jos haluaa pysyä koukeroissa mukana, niin kannattaa tämäkin sarja lukea järjestyksessä. 

Kirja olisi tarvinnut vielä yhden oikolukukerran, jotta oudot sanonnat olisi saatu karsituiksi. 

Kahdeksanosainen Hammarby-sarja on käännetty 25 kielelle ja sitä on myyty yli 3 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti. Suomennettuja teoksia on viisi. 
En lannistu tästä hieman heikommasta osasta. Katsotaan mitä jatko-osat tuovat tullessaan. Eniten odotan vuonna 2018 ilmestynyttä psykologista trilleriä Det som göms i snö, jota on kovin kehuttu ja joka ei ole enää Hammarby -sarjaa. Suomennetaanko kirjaa, onkin sitten toinen juttu. Voisi kuvitella, että kyllä, sillä ruotsalainen Deckarakademin valitsi kirjan vuoden 2018 parhaaksi rikosromaaniksi. Kirja on saanut myös muita palkintoja. 

*Lukija pitää usein taukoja peräkkäisten virkkeiden jälkeen, etenkin dialogeissa. Virke. -tauko - Virke.  -tauko - jne Ei tarvitsisi, vuoropuhelu selviää muutenkin.

++++++++
Kirjailija, matemaatikko
Carin Gerhardsen, synt. 1962 Katrineholmin maakunnassa Ruotsissa. Ensimmäisen kirjansa kirjailija julkaisi jo vuonna 1992.
Pieniä yksityiskohtia: Gerhardsen on soittanut joskus saksofonia punkbändissä ja kisannut pingis-otteluissa.

*********
Ilmestyneet suomennokset:
Musta jää 2019 

Linkki: Musta jää  

Hammarby-sarja:
Piparkakkutalo 2020 - Tuhkimotytöt 2021  - Unilaulu 2022
Piirileikki 2022 - Hyvä haltija 6/2023

Linkki ensimmäiseen osaan: Piparkakkutalo

Linkki toiseen osaan: Tuhkimotytöt
(Bonuksena Horstin Korpimaja.) 

Linkki kolmanteen osaan: Unilaulu, 3. osa
(Bonuksena Rudbergin Vaarallinen yhteys, 2. osa Liittolaiset -sarjaan)
.
Hänen takaansa kuului rasahdus. Hän käännähti. Lintu kohosi siivilleen ja lensi kiivain siiveniskuin taivaalle. Hän seurasi sitä katseellaan. Hän oli päässyt perille maailman rauhallisempaan maahan ja joutunut pahempaan vaaraan kuin koskaan aiemmin.

Jennie Lundgren & Ulrika Lundgren-Lindmark: Kun jää murtuu, 322 s. - 1. osa Pohjanlahti -sarjaan - suom. ilm. 2022 - Där isarna råmar 2021 - suomennos: Jänis Louhivuori - kansi: Jatta Hirvisaari /Taittopalvelu Yliveto Oy - Storytelin äänikirja - kesto: 9 t 38 min. -  lukija: Rosanna Kemppi - Minerva Crime

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:

"Lumien sulaessa löytyy syvältä Norrbottenin metsistä polkupyörä. Se paljastuu kuuluvaksi pojalle, jonka katoaminen vastaanottokeskuksesta on hämmentänyt poliisia kesästä saakka.
Uutta alkua etsivä poliisi Irene Thorsdotter on hiljattain lähtenyt Tukholmasta pohjoiseen Norbottenin kuntaan työskennelläkseen Kalixin poliisissa. Kadonneen pojan arvoitusta selvitettäessä hän joutuu pian konfliktiin sekä esimiesten että ennakkoluuloisten kollegoiden kanssa. Kun vastaan tulee toinenkin karmea rikos, Irene joutuu pohtimaan kenen sanaan voi luottaa kylässä, jossa vallitsee vaikenemisen kulttuuri.
Jäidenlähdön aikaan kiihtyy metsästys, jossa ihmisten todellinen olemus tulee esiin.
Kun jää murtuu aloittaa uuden Pohjanlahti-sarjan.

Teksti on kirjoitettu hyvin, mutta itse tarina lähtee liikkeelle tosi myöhään. Alkuosa kertoo lähinnä vain kirjan poliiseista sekä muista henkilöistä. Tästä huolimatta en pääse kiinni esim. Irenen hahmoon.  
Aihe on kulunut. Kadonneista lapsista on ilmestynyt viime vuosina lukuisia dekkareita. Niinpä tarinaan olisi pitänyt löytää mukaan jotakin uutta. 
Tapahtumat lähtevät kyllä liikkeelle, mutta vasta loppupuolella. Lisäksi odotin tarinaan enemmän kylmyyttä, siis maisemallisesti, kun kerran pohjoisessa ollaan.

Myös poliisien hahmot jäivät aika etäisiksi. Ei edes selvinnyt miksi naispoliisi on tullut pohjoiseen töihin? Miksi Irene oli halunnut aloittaa alusta? Miksi Irene on napit vastakkain niin monen kollegan kanssa? Kuuluuko sellainen Irenen luonteeseen? Irene marisee pohjoisen välimatkoista. Miksi sitten on päätynyt töihin juuri pohjoiseen?
Alun hidastempoisuudesta huolimatta saatan lukea seuraavankin osan. 

Lukija ok.

++++++++
Kirjailija, poliisi
Jennie Lundberg, synt. 1978. Lundberg työskentelee Norrbottenin kunnan alueella. Asuu Kalixissa. 

Kirjailija, ekonomi ja henkilöstökonsultti
Ulrika Lundgren-Lindmark, synt. 1972.  Ulrika asuu Piijärvellä. 
Ulrika on Jennien käly. 

********
Ilmestyneet teokset:
Kun jää murtuu 2022
Kirja oli ehdolla Ruotsin dekkariakatemian dekkaridebyytiksi vuonna 2021.
..............
Äänikirjapalvelun maksan itse.

Kommentit