Kate Quinn: Timanttisilmä & Hope Adams: Vaaralliset naiset

 

Kaksi tositapahtumiin perustuvaa romaania. Toisessa on pääosassa tarkka-ampuja, jota kutsuttiin "Rouva Kuolemaksi". Adamsin teoksessa naisvangit ovat purjelaivalla matkalla Tasmaniaan. Vuosi on 1841.

Minä vaihdoin ylleni univormun, joka minulle heitettiin, pajatin valani ja luovutin henkeni ja ruumiini puna-armeijalle. Yritin sisäistää sen, että minusta oli tullut 54. Stenka Razinin kiväärirykementin 1. pataljoonan 2. komppanian sotilas.

Kate Quinn: Timanttisilmä, 494 s - suom. ilm 2022 - The Diamond Eye 2022   suomennos: Pirjo Lintuniemi -  Storytelin äänikirja - kesto: 16 t 26 min. lukija: Sanna Majuri - Harper Collins Nordic

Sisältökuvaus kustantajan sivuilta:

"Tositarinaan perustuva koskettava romaani epätoivosta, joka johti sankaruuteen; äidistä, josta tuli sotilas sekä naisesta, joka löysi paikkansa maailmassa ja muutti historian kulun.

Lumipeitteisessä Kiovan kaupungissa hiljainen ja kirjoja rakastava historian opiskelija Mila Pavlitšenko on järjestänyt elämänsä kirjastotyönsä ja pienen poikansa ympärille, mutta sitten Hitlerin hyökkäys Venäjälle muuttaa kaiken. Mila saa kiväärin ja hänet lähetetään sotaan. Pakon edessä kiltistä tytöstä kuoriutuu pelätty tarkka-ampuja, joka sittemmin tunnetaan nimellä Lady Death.

Milasta tulee ylistetty kansallissankaritar ja pian hän huomaa olevansa revitty taistelukentiltä hyväntahdon kiertueelle Yhdysvaltoihin, jossa odottamaton ystävyys Eleanor Rooseveltin kanssa tarjoaa hänelle mahdollisuuden onneen. Mutta kun Milan vanha vihollinen yhdistää voimansa kylmäverisen tappajan kanssa, Mila huomaa joutuneensa elämänsä kuolettavimpaan taisteluun."

Teos sijoittuu sota-aikaan kuten kaikki Kate Quinnin teokset, joissa on pääosassa historian naisia. Tällä kertaa nuori Mila Pavlitšenko, josta tuli kuuluisa tarkka-ampuja "Rouva Kuolema". Hän oli yksinhuoltaja, väistöskirjantekijä, historiantutkija. Hän oli sotilas, sotasankari, tarkka-ampuja, jolla oli tilillään 309 tappoa.

Tarina alkaa marraskuussa 1937 Kiovassa, Neuvostoliitossa.

Tarina on mielenkiintoinen, mutta minusta alkupuolella on puuduttavia kohtia, joissa kerrotaan yksityiskohtia aseista ja luotien lähtönopeuksista. Samaten sotaa on liikaa, vaikka jännittäviä kohtia onkin. Muuten viihdyin hyvin Quinnin kirjan parissa, kuten edellistenkin teosten.
Hienoa, että Quinn löytää historiasta aina uusia mielenkiintoisia naisia. Kukakohan on seuraavana vuorossa?

Lopussa on muutamia valokuvia sekä lisäluettavaa ja viihdettä (YouTube + elokuva)

Lukija hyvä.

++++++
Kirjailija
Kate Quinn, synt. 1981 Kaliforniassa, jossa myös asuu. Kirjailijan kirjoja on käännetty 15 kielelle ja romaanit ovat yltäneet bestseller-listoille useissa maissa. 

*******
Ilmestyneet suomennokset:
Koodinimi Alice 2018 - Metsästäjätär 2020  Ruusukoodi 2021 - Timanttisilmä 2022

Linkit: Koodinimi Alice

Metsästäjätär

Ruusukoodi
(Bonuksena: Frida Skybäck: Kirjakauppa Thamesin varrella).

-----------

Rajah liikkuu nopeasti navakan tuulen ajamana. Sen purjeet erottuvat kalvakan valkeina yötaivasta vasten ja laivan lyhtyjen valot heijastuvat mustista aalloista, joiden reunat hohtavat kullanvärisinä niiden kulkiessa laivan rungon vieritse.

Hope Adams: Vaaralliset naiset, 426 s. -suom. ilm. 2023 - Dangerous Women 2021 - suomennos: Arto Konttinen - Storytelin äänikirja - kesto: 10 t 44 min. - lukija: Johanna Kokko - Sitruuna Kustannus

Sisältöteksti kustantajan sivuilta:

"Englanti, 1841. Satakahdeksankymmentä naista nousee purjelaivaan, jonka määränpää on Tasmania. He ovat tyttäriä, sisaria, äitejä ja heidät on tuomittu aloittamaan uusi elämä maailman toisella laidalla. Kun Rajah jättää mantereen taakseen ja aloittaa yhdeksänkymmenen päivän matkan kohti Australiaa, jaettu kohtalo tuo naiset yhteen.
 
Kezia Hayter tietää, etteivät naiset ole vaarallisia. Hän valitsee heidän joukostaan käsityötaitoiset ja laittaa heidät ompelemaan monimutkaista tilkkutyötä. Jokainen ommel tuo naisia lähemmäs toisiaan, kunnes yksi heistä surmataan ja hauras ystävyys joutuu koetukselle.
 
Kun murhaajan metsästys alkaa, kaikki laivassa ovat epäiltyjä. Kuka on seuraava uhri ja keneen voi luottaa? Kuinka todistaa syyttömyys, kun on jo kerran todettu syylliseksi?
 
Vaaralliset naiset on jännittävä historiallinen murhamysteeri naisten solidaarisuudesta viktoriaanisella vankilaivalla. Mukaansatempaava tarina pohjautuu tositarinaan."

Mielenkiintoinen tarina ja vähän erilainen aihe. Surullista on ollut se, että laivalle joutuneista naisista monellakaan ei ollut takanaan vakavaa rikosta vaan vain esimerkiksi varkaus. Varkaus sen takia, ettei ollut varaa ostaa ruokaa. Silti laivan kaikki 180 naista oli tuomittu rikoksista, joista voitiin langettaa karkotustuomio, ja heidän määränpäänään oli Van Diemenin maa, joka nykyään tunnetaan Tasmaniana

Laivalla tapahtunut rikos on kirjan dekkarimaisuutta, joskaan ei jännittävää. Muita teemoja ovat ihmissuhteet, naisten menneisyyden rankat olot ja niistä selviäminen tai sitten ei. 
Erilaiseksi tämänkin kirjan (kuten myös Timanttisilmän) tekee myös, että se perustuu osittain tositapahtumiin. Tarinassa kuvatut tapahtumat ovat fiktiota. 
 

En malttanut olla valitsematta kirjan taustakuvaksi valokuvaani Tasmanian lentokentältä, sillä Tasmania ja Hobart esiintyvät myös tarinassa. Hobart on Tasmanian osavaltion pääkaupunki ja sen suurin satamakaupunki. 

Lukija hyvä.

Kirja on omistettu Rajahin tilkkupeitteen tehneille naisille. Heidän käsiensä työ säilyy läpi historian.
Jos haluat nähdä kuinka hieno oikea tilkkupeitto on, niin googlaa Rajah Quilt

+++++++
Kirjailija, ent. näyttelijä, laulaja ja opettaja
Hope Adams, synt. Jerusalemissa ja asui lapsuudessaan eri puolilla maailmaa. Nyt Adams asuu lähellä Cambridgea. Adams kirjoittaa lasten-ja nuortenkirjoja nimellä Adéle Geras. Hän on kirjoittanut yli sata teosta.

Tämän kirjan kirjoittamiseen Adams sai inspiraation vieraillessaan v. 2009 Lontoon Victoria and Albert Museumin Quilts -näyttelyssä, jossa oli esillä hienoja tilkkupeittoja 1700-luvulta nykypäivään. Yksi peitoista oli Rajah-laivalla tehty tilkkupeitto, joka oli lainassa Australian kansallisgalleriasta. (Lähde sttinfo)

******
Ilmestyneet suomennokset:
Vaaralliset naiset 2023 (Muita suomennoksia en löytänyt.)
...........
Äänikirjapalvelun maksan itse.

Kommentit