Toivoniemi: Sateenkaarimurhat & Luxenburg: Kadonnut - dekkari - äänikirjat lyhyesti

Kaksi hyvin erilaista äänikirjadekkaria. Sateenkaarimurhat on tyyliltään  psykedeelis-filosofinen ja Kadonnut on perinteisempi jännäri. 

Kuuntelemissani äänikirjoissa kirjan sisältö vain kustantajan sivuilta.

Nimeni on Kimi Kataja. Vielä muutama kuukausi sitten olin yksi maamme parhaiten palkittuja copywritereita. Tapoin aikaani Kallion yöelämässä. 

Janne Toivoniemi: Sateenkaarimurhat,  288 s. /  7h 18min - psykedeelis-filosofinen esikoisdekkari - 1. osa Filosofisen etsivätoimiston tutkimukset - sarjaan - kansi: Ari Seppä - Ellibsin äänikirjat - lukija: Markus Niemi - Docendo/CrimeTime

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:
"Suomen kovapalkkaisin copywriter Kimi Kataja elää Helsingin Kalliossa kalliiden artesaanioluiden, satojen eurojen lenkkareiden ja laadukkaiden huumeiden kyllästämää elämää. Hänen seurassaan viihtyy lyhyt ja pyöreä Benny Serlin, joka on kehittänyt elämänfilosofian nimeltä psykedeelinen empirismi.

Koko pitkän talven Kallion sateenkaarikansaa on piinannut raiskaaja, joka huumaa uhrinsa tyrmäystipoilla. Kun Oluthuone Sivukirjastossa järjestetyt drag queen -bileet päätyvät verisesti, Kimi Kataja tulee tahtomattaan vedetyksi mukaan surman tutkimuksiin. Ystävykset Kimi ja Benny päättävät perustaa Filosofisen etsivätoimiston, jonka ensimmäisenä tehtävänä on osoittaa oikeusmurhan kohteeksi joutuvan kollegan syyttömyys.

Tehtävä osoittautuu vaikeaksi, sillä Kallion suvaitsevaa kuplaa sekoittavat haittaisänmaallinen katupartio, satumaisia voittoja takova mobiilipelifirma Red Hot Games, tekoäly, kaunis rikosylikomisario ja Bruce Leen muistolle omistetut valkoiset Onitsuka Tigerin lenkkarit.

Kirja alkaa turhan hitaasti ja ehkä rikostapahtumiakin olisi voinut olla enemmän, vaikkapa joidenkin filosofisten pohdintojen sijaan. Lisäksi kuunnellessa huomioin muutaman seikan, jotka eivät ehkä luettuina olisi niin korostuneet. Tiedä häntä. Eli:
Verbin "sanoa" jatkuva hokeminen dialogeissa. Tai hokemiselta se kuullosti. Voisi käyttää joskus muutakin sanaa tai jättää verbin pois, sillä jopa kuuntelemalla ymmärsi ketkä puhuivat.
Alkaa tekeMÄÄN -muodot (vaikka onkin nykyään sallittua). Joidenkin tavaroiden/vaatteiden merkkien liiallinen maininta.
Tarinan henkilöiden runsas huumeiden käyttö. Tajuntaa laajennetaan psykedeeleillä, kannabiksella ja tietysti kokaiinilla ja myös poliisi viihdekäyttää. Ja vielä: Bennyn laukomaa filosofiaa oli makuuni hieman liikaa.

On hienoa, että dekkarigenressä ilmestyy erilaisia teoksia ja niihin on mielenkiintoista tutustua. Kirjaa esitellään näin:"Sateenkaarimurhat on psykedeelis-filosofinen dekkari, jossa kaikki omituinen on normaalia ja normaali omituista. Hm. Olin kuitenkin  hieman eksyksissä dekkarin kuunneltuani.  Tarinassa mukana sateenkaarikansan lisäksi mm. uusnatsijärjestö Suomen Nyrkki, Kallion kapakoita ja peliyhtiö.

Jos filosofia ja erilainen dekkari kiinnostaa, niin kokeile tätä. Saatat yllättyä positiivisesti. Jatkoa on tulossa.

++++++
Kirjailija
Janne Toivoniemi, asuu Helsingin Kalliossa.

Kuvasin Janne Toivoniemen kesällä 2021 Varkauden Dekkarit Festivaaleilla.

******
Ilmestyneet teokset:
Sateenkaarimurhat 2021
...................

Kaupungin toisella laidalla eräs yksinäinen mies valmistautui myös. Hän taitteli huolellisesti kokoon neliön muotoon valkoisen kankaan, jonka hän laittoi kangaskassiin yhdessä läpinäkyvän pienen muovipullon kanssa.

Lotta Luxenburg: Kadonnut, 1. osa Nick Johansson ja Klara Pil -sarjaan - kesto: 7h 20 min. - suom. ilm. 2021 -  Försvunnen 2017 - suomennos: Timo Korppi - kansi: Emma Graves - Ellibsin äänikirja - lukija: Hannamaija Nikander - Lund & Co

Sisältökuvaus:
"Kun Petran 6-vuotias tytär Ava katoaa menee Petra täysin tolaltaan. Rikospoliisi Nick Johansson saa tapauksen tutkittavakseen ja alkaa selvittää tapausta kollegansa Klara Pilin kanssa. Vähän tapauksen jälkeen myös toinen tyttö katoaa samasta koulusta, ja tutkintaan on laitettava vauhtia ennen kuin useampi lapsi katoaa. Tukholmaan ja Sundsvalliin sijoittava dekkari on ensimmäinen osa sarjassa, jonka päähenkilöinä ovat rikostutkijat Nick Johansson ja Klara Pil."

Aika perinteinen dekkari, jossa ei oikeastaan ole mitään uutta. Lapsia katoaa jne. Ihan hyvin kirjoitettu tarina, mutta ei jää mieleen pyörimään kovin pitkäksi aikaa. Kielioppi vaatii hiomista. Saatan ehkä lukea myös toisen osan, mutta se kielioppi... Myös tässä dekkarissa, kuten ylläolevassakin "alkaa olemaan" -muoto häiritsi. 

+++++++
Kirjailija:
Lotta Luxenburg on syntynyt vuonna 1966 Sundsvallissa, mutta asuu Tukholmassa .
Ennen kirjailijauraansa työskennellyt myös kirjastossa, mainosalalla ja tv-tuotantoyhtiössä. Luxenburgilla on pieni vaate- ja koruliike Tukholman Söderissä. 

*******
Ilmestyneet suomennokset:
Kadonnut 2021 - Jäljettömiin 2022
Käsittääkseni suomennokset löytyvät vain e- ja äänikirjoina.

Sarjassa on ilmestynyt jo useampikin suomentamaton osa ja kirjailija kirjoittaa myös sarjaa, jonka pääosassa on Vanessa Hurtig. 

Kommentit