Ninni Schulman: Kun kellot seisahtuvat, 6. osa & Juhlimaan tulkaa, 7. osa

Toimittaja Magdalena Hanssonista kertova Hagfors -sarja loppuu. 


"Kun Tinglöfspelet esitettiin viimeksi, kirkonkellon viisarit alkoivat liikkua vastapäivään", Linus sanoi. "Oletteko huomanneet nyt harjoituksissa mitään omituista?"

Ninni Schulman: Kun kellot seisahtuvat,  492 s. - 6. osa Hagfors -sarjaan - suom. ilm. 2022 - När alla klockor stannat - suomennos Antti Saarilahti - kannen suunnittelija: Helena Hammarström - Storytelin äänikirja - kesto: 12 h 3 min. - lukija Outi Vuoriranta - Tammi

Äänikirjan sisältöteksti kustantajan sivuilta:
"Sarjamurhaaja kesäidyllissä

Ninni Schulman on Ruotsin Leena Lehtolainen, mestarillinen arjen jännityksen kuvaaja. Hagfors-sarjan kiivastahtisessa kuudennessa osassa henkirikokset ravisuttavat kesäteatteriseuruetta.

Heinäkuun piti olla hellettä ja kesäteatterin riemua Värmlannissa, mutta kun nuori näyttelijä katoaa, ensi-iltaan valmistautuminen saa huolestuttavan käänteen. Vuorokautta myöhemmin tyttö löydetään hukutettuna järvestä. Hurmaava lomaidylli murentuu lopullisesti, kun toinenkin seurueen jäsen murhataan raa’asti. Kuka on sadistisen sarjamurhaajan seuraava uhri? Hagforsin paikallispoliisin avuksi kutsutaan toimittaja Magdalena Hansson, sillä Petra Wilanderin ja Christer Berglundin on napattava rikollinen nopeasti – ei vähiten siksi, että hirmuteot liippaavat liian läheltä heidän omaa lähipiiriään."

Olen lukenut Schulmanin tuotannon ja pidän tyylistä ja tarinoista. Niin tästäkin.
Yksityiselämässäkin sattuu ja tapahtuu kaikenmoista, eikä aina niin mukavaa.
Molemmissa dekkareissa on aika massiivinen sivumäärä, mutta jaksoin hyvin kuunnella molemmat.

Päätin kuunnella putkeen seuraavankin osan, kun sarjan henkilöt ovat vielä hyvässä muistissa.

Lukija ok. 

Levottomuus kaihersi hänen sisällään. Kännykkä oli hiestä tahmea. Hän oli pidellyt sitä koko matkan ajan kädessään, jotta yksikään puhelu ei jäisi huomaamatta.

Ninni Schulman: Juhlimaan tulkaa,  590 s. - 7. ja päätösosa Hagfors -sarjaan - suom. ilm. 2022 - Dagen är kommen 2021 - suomennos: Iina Quist - kannen kuvat: Trevillion Images - Storytelin äänikirja - lukija: Outi Vuoriranta - kesto: 15 h 38 min - Tammi

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:
"Jouluidylli särkyy Hagfors-sarjan viimeisessä osassa.

Ninni Schulmanin suosittu sarja toimittaja Magdalena Hanssonista ja pikkukaupungin poliiseista päättyy tarinaan haavoittuvuudesta, katumuksesta ja elämästä, joka perustuu valheille.

Joulu lähestyy, ja lapsiperhe ajaa kohti isovanhempien kotia Hagforsissa. Perheen äitiä kalvaa levottomuus: miksi kukaan ei vastaa puhelimeen? Perillä kauhea totuus paljastuu: vanhukset on surmattu. Poliisit Christer Berglund ja Petra Wilander epäilevät ensin, että kyseessä on pieleen mennyt ryöstö, mutta vähitellen alkaa paljastua yhä epämiellyttävämpiä asioita. Sairauslomalta palannut Magdalena Hansson hyppää keskelle Hagforsia ravistelevaa murhatapausta, joka johtaa ihmismielen pimeälle puolelle."

Kuten Schulmanin tyyliin kuuluu, on yksityiselämää tässäkin osassa aika paljon. Kirjailija on taitava kuvaamaan hahmoja arkipäiväisinä ongelmineen. Ehkä hieman olisin vähentänyt sarjan henkilöitä. Muistamisen takia oli järkevää lukea nämä kaksi viimeistä osaa peräkkäin. 

Sarjaa voi lukea itsenäisenä opuksina, mutta jos haluaa päästä sisään päähenkilöiden elämään, ongelmiin ja vaikeuksiin, niin suosittelen lukemaan järjestykssä.
Osissa on pieniä heittoja, ja joihinkin olisin kaivannut hienoista tiivistystä. Sivumäärät ovat aika isoja, mutta yksityiselämän kuvaukset lisäävät tarinoiden mittaa.

Mitähän Ninni Schulman seuraavaksi kirjoittaa? Löysin sellaisen kuin Silja-sarja, ja kirjan Som vi lekte, jonka pääosassa on Ingrid Wolf, joka perustaa etsivätoimiston  ansaitakseen elantona. Alkup. kirja ilmestyi tänä vuonna. Sarja sijoittuu 1980-luvun Taalainmaalle. Jään odottamaan suomennosta, jonka julkaisua en tiedä. Ehkä ensi vuonna. Tai onko tulossa ihan jotain muuta? 

Lukijana tässäkin Outi Vuoriranta. 

++++++++
Kirjailija, toimittaja:
Koko nimi on aika mahtava: Karin Jessica Christina Ninni Olofsdotter Schulman ja ent. Schulman-Jansson, synt. 1972  Värmlandissa ja asuu Tukholmassa. Hansson-kirjasarjaa on myyty Ruotsissa jo puoli miljoonaa kappaletta. Sarjan tarinat sijoittuvat Värmlandiin, jossa Ninni on varttunut ja jossa edelleen viettää kesiään.
Pieni epäoleellinen yksityiskohta: Ninni on ollut naimisissa Niklas Schulmanin kanssa. Niklas puolestaan on Calle ja Alex Schulmanin veli.

Kuvasin Ninni Schulmanin Dekkarifestivaaleilla syyskuussa 2019.

*********
Suomennetut teokset:
Hagfors- eli Magdalena Hansson -sarja:
Tyttö lumisateessa 2017 -  Poika joka ei itke 2018 - Vastaa jos kuulet 2019  - Älä kerro kenellekään 2020 - Tervetuloa kotiin - 2021 -Kun kellot seisahtuvat 2021 - Juhlimaan tulkaa 2023

Luin joskus jostain, että sarjasta tulisi viisiosainen, mutta jatkuikin vielä kahden osan verran.

Muut:
Tyttölapsi nro 291 2022
Linkki: Tyttölapsi nro 291
(Bonuksena Mikko Kekäläisen äänikirja Petra Olli - painija)

Linkkejä Magdalena Hansson -sarjaan: 
(Ensimmäisen osan olen lukenut ennen blogiaikaa)

 Poika joka ei itke, 2. osa

Vastaa jos kuulet, 3. osa
(Bonuksena Belinda Bauerin Kauniit kuoleessaan.)

Älä kerro kenellekään, 4. osa
(Bonuksena Elly Griffithsin Aavekentät)

Tervetuloa kotiin, 5. osa
(Bonuksena  Anna Janssonin Kuolon kosketus)

Magdalena Hanssonista kertovaa sarjaa on myyty kotimaassaan jo yli miljoona kappaletta.

.........................
Äänikirjapalvelun maksan itse.

Kommentit